Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Umělá inteligence pohledem práva. Jaké jsou její přínosy, rizika i hrozby?

 nst
nst

První prosincový díl podcastu Právo k Ranní Kávě reflektuje téma, které nejméně poslední rok doslova hýbe podstatnou částí společnosti, a jež se chtě nechtě týká všech, jejichž práce alespoň trochu spočívá v kritickém zkoumání nestrukturovaných dat. Řeč je o generativní umělé inteligenci typu ChatGPT.

Reklama

Nejen o tom, jak lze o generativní AI uvažovat v právním kontextu, ať už se jedná zejména o otázky odpovědnosti za jí generované výstupy, problematiku autorského práva, ochrany osobních údajů nebo zpracování dat; ale i o tom, jak lze uvažovat o jejím začlenění do pracovních procesů, pohovoří host Martina Frolíka, specialista na právo informačních technologií a duševního vlastnictví, advokát a partner AK PRK Partners Michal Matějka.

Na rozhovor s hostem tradičně naváže advokátka Kristýna Faltýnková s přehledem posledních legislativních a judikaturních novinek. Nastíní, co přinese mimo jiné návrh zákona o volebních kampaních, jímž by se mělo docílit kodifikace pravidel kampaní společných pro všechny volby. Dále se zaměří na návrh novely zákona o důchodovém pojištění, jíž by došlo k provedení reformních kroků k posílení jeho finanční a sociální udržitelnosti. Na přetřes přijde i návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s veřejným opatrovnictvím, a také návrh zákona o transformaci České pošty nebo tzv. turbonovela.

Z judikatury Kristýna shrne nález Ústavního soudu (sp. zn. IlI. ÚS 2300/21) k obsahu práva na spravedlivý proces a práva vyjádřit se ke všem prováděným důkazům v trestním řízení. Dále shrne nález Ústavního soudu (sp. zn. I. ÚS 1534/23) o následku nesplnění poučovací povinnosti na běh promlčecí lhůty pro uplatnění nároku v režimu zákona o odpovědnosti státu za škodu. A nakonec rozebere rozsudek Nejvyššího správního soudu (č. j. 3 Afs 249/2021-46), který se týká toho, za splnění jakých podmínek má správce daně zahájit daňovou kontrolu v případě, že se dozví o skutečnostech či důkazech nasvědčujících tomu, že byl spáchán podvod na DPH. 

Aktuální díl specializovaného právního podcastu sledujte v úvodu tohoto článku nebo na vaší oblíbené podcastové platformě. Jsme na Spotify, Google Podcasts i Apple Podcasts. 

PRK, užito se svolením

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Sam Altman

Vyhodí ho dveřmi, vrátí se oknem. Sam Altman je symbolem umělé inteligence i doby

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme