Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Účty části zákazníků Pražské plynárenské vzrostou od června v průměru o téměř 40 procent

Fronta lidí, kteří přišli o dodavatele energií a v rámci režimu Dodavatel poslední instance se obrátili například na Pražskou plynárenskou.
ČTK
 ČTK

Pražská plynárenská na konci topné sezony přišla s novým ceníkem. Od června zdraží části zákazníků plyn, v průměru o 39 procent.

Reklama

Pražská plynárenská, která patří mezi největší tuzemské dodavatele energií, plynem a elektřinou zásobuje zhruba 425 tisíc odběrných míst, mění ceník. Zvýšení ceny v průměrů o téměř 40 procent se dotkne domácností, které využívají tarif Standard. Zákazníků využívajících různé fixované cenové produkty a cenové produkty nenavázané na základní ceník se zvýšení ceny nijak nedotkne. Uvedl to mluvčí podniku Miroslav Vránek.

Pro domácnost, která využívá zemní plyn na vaření v bytě s ročním odběrem 0,4 megawatthodin (MWh), se zvýší měsíční náklady o 36 korun. Pro domácnost, která využívá zemní plyn na vaření a ohřev vody v bytě s ročním odběrem čtyři MWh, se zvednou náklady měsíčně o 363 korun.

Pražská plynárenská ceny zvedala také od 1. dubna, kdy cena plynu v základním ceníku vzrostla v průměru o 15,7 procenta. Předtím společnost obdobným způsobem zdražila od 31. prosince loňského roku, a to o 7,3 procenta.

Dítě v bazénu

Němci šetří. Kvůli plynu snižují teplotu vody v bazénech

Němci šetří a snížení spotřeby plynu pocítí i čeští návštěvníci oblíbených veřejných lázní a akvaparků v sousedním Sasku. Vysoké náklady na vytápění jejich provozovatele ženou ke snižování teploty.

Přečíst článek

„S uvedenou změnou vyčkala společnost na konec topné sezony s cílem zmenšení reálného dopadu na zákazníky. Základní ceník Standard využívají z velké části zákazníci s malou spotřebou, využívající zemní plyn například pouze k vaření, kdy zvýšení ceny tak nebude z hlediska celkové částky výrazné,“ uvedla Pražská plynárenská.

Podle zveřejněného ceníku bude stát jedna megawatthodina plynu od 1. června při jeho používání pouze na vaření 2957,1 koruny. Jde o celkovou cenu včetně služeb distribuční soustavy a ostatních služeb dodávky. V ceníku platném od 1. dubna stála megawatthodina 2057,1 koruny. Při ročním odběru plynu nad 45 MWh a do 63 MWh, tedy v případě domácností, které na plynu vaří, ohřívají jím vodu i topí, se cena jedné megawatthodiny zvedne od června na 2673,82 Kč z dubnových 1773,82 koruny.

Vedení Prahy chce půjčit městské firmě Pražská plynárenská až dvě miliardy korun na nákup plynu na další zimu. Úvěr v úterý schválili radní, definitivně o něm rozhodnou zastupitelé na svém jednání koncem dubna. Radní také schválili tzv. patronátní prohlášení pro banky, u kterých společnost úvěruje. Důvodem podpory jsou ceny plynu, které od loňska prudce rostou.

Leonhard Birnbaum

Embargo na ruský plyn může být labutí písní Evropské unie, říká šéf koncernu E.ON

Pokud by přišlo embargo na ruský plyn, má nejen Německo, ale celá Evropa velký problém. V sázce by mohla být i samotná existence Evropské unie. Hospodářskému deníku Handelsblatt to zopakoval šéf energetického koncernu E.ON Leonhard Birnbaum. Zároveň vyloučil návrat k jaderné energetice v Německu, nebrání se ale prodloužení životnosti německých uhelných elektráren.

Přečíst článek

Významnou roli z pohledu cash flow hrají podle Vránka skládané záruky, ať už u operátora trhu nebo u jiných dodavatelů či provozovatelů, objem a cena uskladněného plynu a v neposlední řadě platební podmínky na straně dodavatelské a odběratelské. Pražská plynárenská nakupuje většinu svých dodávek primárně na virtuálních prodejních bodech od velkých energetických dodavatelů. Objem nakupovaného plynu se pohybuje v rozmezí 12 až 15 terawatthodin za rok.

Například innogy zdražování neplánuje. „Společnost innogy zvýšila ceny zemního plynu u produktu Standard o 19 procent už v březnu. Další zvyšování cen nechystáme,“ řekl  mluvčí firmy Martin Chalupský. Zdražovat nebude ani společnost ČEZ.

Miroslav Singer

Bývalý guvernér ČNB Singer: Přestaňme si hrát na bídu. Žádná krize není

Už mě nebaví odpovídat pořád dokola na otázky kolem inflace. Ceny prostě rostou, je válka. Česko to však určitě přežije. Přestaňme neustále žádat stát o pomoc, a začněme se snažit každý sám za sebe, říká bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer. I kdyby Rusové vypli plyn, zvládneme to, říká muž, který si před lety vysloužil nelichotivá přízviska za to, že v boji s hrozící deflací držel tři roky českou měnu v kurzu nad 27 korun za euro.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jan Palaščák

Jan Palaščák: Nikdo pro Putina neudělal tolik, jako spekulanti na trhu s energiemi

Přečíst článek
Ceny komodit klesly o pět procent, nejvíce zlevnil zemní plyn.

Ceny komodit klesly o pět procent, nejvíce zlevnil zemní plyn. Naopak zdražuje cukr a káva

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme