Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Praha chce půjčit Pražské plynárenské až dvě miliardy. Firma má problém s cash flow

Fronta lidí, kteří přišli o dodavatele energií a v rámci režimu Dodavatel poslední instance se obrátili například na Pražskou plynárenskou.
ČTK

Pražští radní schválili až dvoumiliardovou půjčku Pražské plynárenské. Důvodem podpory je výjimečná situace na trhu s plynem, kdy jeho ceny od loňska prudce rostou. Zajištění zásob plynu pro další zimní období tak bude pro podnik výrazně dražší.

Reklama

Vedení Prahy chce půjčit městské firmě Pražská plynárenská až dvě miliardy korun na nákup plynu na další zimu. Úvěr v úterý schválili radní, definitivně o něm rozhodnou zastupitelé na svém jednání koncem dubna. 

„Rád bych zdůraznil, že Pražská plynárenská je stabilní a finančně zdravá společnost. Aktuální potřeba dodatečného financování je vyvolána zcela výjimečnou situací na trhu, kterou řeší různým způsobem všichni dodavatelé energií,“ uvedl k plánovanému úvěru radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09).

Podle informací společnosti vzrostly ceny zemního plynu meziročně desetinásobně a výrazně vyšší jsou i další náklady, jako jsou garance u operátora trhu OTE. Pořízení zásob plynu na další zimu tak bude výrazně dražší.

Jan Palaščák

Jan Palaščák: Nikdo pro Putina neudělal tolik, jako spekulanti na trhu s energiemi

V energetice se pohybuje již 15 let. Je dlouhodobým odpůrcem spekulací na trzích s energiemi. V současnosti se Jan Palaščák věnuje budování skupiny Amper, v níž mimo jiné vyvíjí fintechové energetické start-upy CO2IN či Amper Meteo. V roli poradce je členem klimatické komise hlavního města Prahy, které se nyní potýká s problémy při nákupu energií. „Už je to téměř rok, co začaly dramaticky růst ceny plynu. Kdo neměl nakoupeno 90 až 100 procent budoucí spotřeby dopředu, má dneska velký problém,“ upozorňuje Palaščák.

Přečíst článek

„Je třeba připomenout, že Pražská plynárenská je zároveň i tzv. dodavatelem poslední instance, tedy tím, kdo se postará o odběratele zemního plynu v Praze v případě pádu jejich dodavatele. I z tohoto pohledu je tedy zásadní, abychom jí maximálně pomohli čelit tlakům, které dnešní složitá doba přináší,“ dodal primátorův náměstek Pavel Vyhnánek (Praha Sobě). Situaci v Pražské plynárenské v souvislosti s půjčkou dříve kritizoval předseda klubu ANO v městském zastupitelstvu Ondřej Prokop.

Pražská plynárenská patří mezi největší tuzemské dodavatele energií, plynem a elektřinou zásobuje zhruba 425 tisíc odběrných míst. Jejím jediným akcionářem je Pražská plynárenská Holding ovládaná Prahou.

Radní schválili i patronátní prohlášení, což je forma vyjádření podpory ze strany majitele ve vztahu k bankám, od kterých chce firma získat úvěry. Nejde ale o přímou záruku. „Z patronátního prohlášení neplynou hlavnímu městu Praze žádné závazky a nejedná se ani o ručení či jiný zajišťující instrument,“ stojí ve schváleném materiálu. Prohlášení se vztahuje k smlouvám, které firma iž v minulosti ohledně úvěrů s bankami uzavřela.

Kvůli extrémnímu růstu cen energií na velkoobchodních trzích skončila v Česku od loňského podzimu zhruba dvacítka dodavatelů. Největší z nich, skupina Bohemia Energy, ukončila činnost v polovině října. Měla asi 900 tisíc zákazníků. Situaci dále zhoršila válka na Ukrajině. Na úrovni EU se už řadu týdnů diskutuje o přerušení dodávek ruské ropy a plynu, na němž je všal řada evropských zemí včetně ČR do značné míry závislá.

Fronta lidí, kteří přišli o dodavatele energií a v rámci režimu Dodavatel poslední instance se obrátili například na Pražskou plynárenskou.

Pražská plynárenská požádala Prahu o pomoc ve výši dvou miliard korun, má potíže s cash flow

Pražská plynárenská požádala Prahu o pomoc ve výši dvou miliard korun. Informaci serveru Seznam Zprávy ČTK potvrdil pražský radní Jan Chabr (TOP 09). Podle něj jde o pomoc s vyrovnáním peněžních toků, takzvaného cash flow. Ve hře je několik variant řešení včetně půjčky, řekl Chabr.

Přečíst článek

Miroslav Singer

Bývalý guvernér ČNB Singer: Přestaňme si hrát na bídu. Žádná krize není

Už mě nebaví odpovídat pořád dokola na otázky kolem inflace. Ceny prostě rostou, je válka. Česko to však určitě přežije. Přestaňme neustále žádat stát o pomoc, a začněme se snažit každý sám za sebe, říká bývalý guvernér České národní banky Miroslav Singer. I kdyby Rusové vypli plyn, zvládneme to, říká muž, který si před lety vysloužil nelichotivá přízviska za to, že v boji s hrozící deflací držel tři roky českou měnu v kurzu nad 27 korun za euro.

Přečíst článek

Duslo Šaľa

Drahý plyn připravil Babišovu továrnu na močovinu o polovinu zisku

Slovenské chemičce Duslo z holdingu Agrofert ze svěřenských fondů bývalého českého premiéra Andreje Babiše loni klesl zisk před zdaněním téměř o polovinu na 6,05 milionu eur (přibližně 148 milionů korun). Na výsledku se podepsal drahý zemní plyn. V podnikovém časopisu to uvedla finanční ředitelka Dusla Kvetoslava Trenčianska.

Přečíst článek

Fronta kvůli novým smlouvám na energie před Pražskou energetikou v pražské Vladislavově ulici

Dalibor Martínek: Stát selhává, nechává slabé na pospas dravcům. Energie jsou posledním příkladem

Jiří Písařík chtěl být bohatý, mít hodně peněz. Což se mu povedlo. Ostatně, kdo by nechtěl mít hodně peněz. Za jeho podnikáním s energiemi zůstal téměř milion nešťastných lidí, bývalých klientů Bohemia Energy. 

Přečíst článek

Reklama

Související

Fronta lidí, kteří přišli o dodavatele energií a v rámci režimu Dodavatel poslední instance se obrátili například na Pražskou plynárenskou.

Pražská plynárenská požádala Prahu o pomoc ve výši dvou miliard korun, má potíže s cash flow

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme