Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Uhlobaron Tykač rozšiřuje své impérium. Sev.en kupuje většinu v těžařské firmě Coronado

Tykačova skupina kupuje většinu ve výrobci metalurgického uhlí Coronado
iStock
 ČTK

Investiční skupina Sev.en Global Investments českého miliardáře Pavla Tykače kupuje podíl 51 procent v producentovi metalurgického uhlí Coronado Global Resources, který působí v USA a Austrálii. Pro transakci je potřebný souhlas úřadů z obou těchto zemí. Cena transakce není známa.

Reklama

K převzetí většinového podílu ve společnosti Coronado Global Resources podepsala Sev.en Global Investments závaznou smlouvu, uvedla vedoucí komunikace Sev.en Global Investments Veronika Diamantová. Prodávajícím je investiční skupina Energy & Minerals Group, která firmu před 12 lety založila, uvedla Tykačova skupina. Coronado Global Resources patří podle svého webu mezi největší světové producenty metalurgického uhlí, s jejími akciemi se obchoduje na australské burze ASX.

„Věříme v nastavenou obchodní strategii a jsme připraveni investovat do jejího rozvoje s cílem nejen posílit už vlastněné doly v Austrálii a ve Spojených státech, ale podpořit i další akvizice,“ uvedl k transakci generální ředitel Sev.en Global Investments Alan Svoboda. Coronado ročně vytěží až 16 milionů tun suroviny v australském Queenslandu a v amerických státech Pennsylvánie, Virginie a Západní Virginie. Tamní zásoby uhlí podle Sev.en Global Investments zaručují dlouhodobou těžbu.

Těžba písku roste

Stavby dálnic finišují a pískovny si mnou ruce. Stavební krize se jim vyhýbá

V současné době chřadnoucí stavebnicví, a na něj navázené obory, nyní drží nad vodou zejména velké investice do výstavby dálnic a železnic. Stavební aktivitu má ještě podpořit úprava liniového zákona, díky které bude možné u dopravních staveb, minimálně za 7,5 miliardy, přeskočit odvolací řízení. Navíc úřady budou muset vydat stavební povolení do čtyř let od chvíle, kdy investor předložil podklady, včetně posudku EIA. 

Přečíst článek

Tykač letos v květnu v rozhovoru pro agenturu Reuters uvedl, že se poohlíží po dalších akvizicích ve Spojených státech a Austrálii. Zaměřit se chtěl na produkci elektřiny, těžbu uhlí a práva na těžbu, které mají vysokou výnosnost a jsou ze sektorů, kterým se ostatní vyhýbají, uvedl. Investice do uhlí a fosilních paliv jsou podle Tykače špatně financovatelné, což je zlevňuje, protože musí být financované vlastním kapitálem.

Sev.en Global Investments z Tykačovy skupiny Sev.en se zejména na energetiku a těžební průmysl zaměřuje dlouhodobě. Skupina působí na třech kontinentech - v Evropě, Austrálii a Severní Americe. V Austrálii zahrnuje její investiční portfolio elektrárnu Vales Point Power Station společnosti Delta Electricity a uhelný důl Chain Valley Colliery firmy Delta Coal. Dále pak producenta hnojiva potaše SO4 a také Sev.en Royalties, která vlastní těžební práva na uhelné zásoby. Ve Spojených státech skupina vlastní těžební společnost zaměřenou na metalurgické uhlí Blackhawk Mining a firmu Golden Eagle Land Company, která má těžební práva na více než dvě miliardy tun uhelných zásob.

Tykač je podle dubnového žebříčku časopisu Forbes čtvrtým nejbohatším Čechem s majetkem osm miliard dolarů, zhruba 184 miliard korun.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme