Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tykačova firma koupila práva na těžbu dvou miliard tun uhlí ve Spojených státech

Česká skupina Sev.en Global Investments, která patří do skupiny Sev.en finančníka Pavla Tykače, koupila těžební práva k více než dvěma miliardám tun uhlí ve Spojených státech.
ČTK
 ČTK

Česká skupina Sev.en Global Investments, která patří do skupiny Sev.en finančníka Pavla Tykače, koupila těžební práva k více než dvěma miliardám tun uhlí ve Spojených státech. Náklady na nákup práv neuvedla. Kromě toho skupina chystá i další investice v zahraničí.

Reklama

Sev.en Global Investments, která od loňského roku řídí všechny zahraniční investice skupiny Sev.en, transakci dokončila před několika dny prostřednictvím své dceřiné společnosti Golden Eagle Land Company. Tu skupina založila před dvěma lety s cílem investovat do nákupu těžebních práv na uhlí a další nerostné suroviny v Americe. Uhelné rezervy česká skupina koupila od společností Colt a Ruger Coal Company od amerického miliardáře Chise Clinea.

Monitorovací automobily Eltodo - malé bílé automobily s několika kamerami na střeše - křižují v pravidelných intervalech některé části hlavního města a s pomocí speciální technologie skenují registrační značky, přičemž vyhledávají vozy, které v nových parkovacích zónách stojí načerno a dopouštějí se tak dopravního přestupku.

Třicetiletá dcera miliardáře Tykače za stamiliony koupila elektrotechnickou skupinu Eltodo

Dcera podnikatele Pavla Tykače koupila stoprocentní podíl ve skupině Eltodo. Firma je dodavatelem elektrotechnických technologií se zaměřením na energetiku, dopravu, veřejné osvětlení či telekomunikace. Jejím dosavadním vlastníkem byl podnikatel Libor Sadílek. Podle odhadu webu E15.cz se prodejní cena mohla pohybovat ve stovkách milionů korun. Na transakci upozornil server MotejlekSkocdopole.com.

Přečíst článek

„Nákup pozemků a těžebních práv je oblast, která je pro nás mimořádně zajímavá jak ve Spojených státech, tak v Austrálii. Vlastnictví těžebních práv nám umožňuje inkasovat platby za vytěžený nerost. Samotnou těžbu a dodání suroviny na trh zajišťují etablované těžební společnosti. Hledáme aktivně další podobné akviziční příležitosti těžebních práv, a to i na další suroviny, jako jsou zemní plyn, ropa, uran, ale i nikl nebo lithium. Samozřejmě platí i nadále, že se díváme i na řadu možností jak rozšířit naše portfolio těžebních kapacit,” uvedl generální ředitel Sev.en Global Investments Alan Svoboda.

Na třech kontinentech

Nová akvizice rozšíří dosavadní portfolio Sev.en Global Investments v USA. Supina v současnosti vlastní také dvě společnosti, které působí ve čtyřech uhelných pánvích v amerických státech Wyoming, Ohio, Illinois a West Virginia. Na nich vlastní mimo jiné přes 200 milionů tun prokázaných zásob metalurgického a termálního uhlí.

Uhelná Elektrárna bude téměř jistě mít od začátku roku 2024 nového majitele, skupinu Sev.en Energy finančníka Pavla Tykače.

Tykač bude dál zpracovávat odpad z elektráren. Koupil k tomu firmu

Energetická skupina Sev.en Energy podnikatele Pavla Tykače koupila stoprocentní podíl ve společnosti Silo Transport, která zpracovává a prodává vedlejší energetické produkty. Hodnotu akvizice firma nezveřejnila.

Přečíst článek

Skupina Sev.en Global Investments od začátku loňského roku řídí všechny dosud realizované zahraniční investice Sev.en Group. Kromě tradiční energetiky a těžby se zaměřuje i na další odvětví jako například ocelářství, petrochemickou výrobu a další průmyslové sektory. Skupina je dnes zastoupena na třech kontinentech, kromě Evropy také v Austrálii a ve Spojených státech amerických. Do portfolia skupiny v Austrálii patří Delta Electricity s termální elektrárnou a uhelnými doly i Salt Lake Potash zabývající se těžbou potaše. Ve Spojených státech Sev.en Global Investments vlastní Blackhawk Mining zabývající se těžbou metalurgického uhlí a Golden Eagle Land Company, která sdružuje pozemky a těžební práva.

Skupina Sev.en je významnou společností na energetickém trhu v České republice. Patří do ní hnědouhelné elektrárny Chvaletice a Počerady, Teplárna Kladno, Teplárna Zlín a dva severočeské hnědouhelné lomy.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme