Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trumpova firma se dopustila podvodu, rozhodl soud. Exprezident nic nevěděl, dušoval se odsouzený manažer

Bývalý americký prezident Donald Trump
ČTK
 ČTK

Kolem bývalého amerického prezidenta je nebývale rušno. Kromě aktuální soudní pře je také obviňován ze zamlčení půjčky od firmy napojené na KLDR nebo z nedovolené manipulace s tajnými materiály.

Reklama

Firma bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, The Trump Organization, byla u soudu v New Yorku shledána vinnou z daňového podvodu. Informuje o tom agentura AP, která výsledek soudu charakterizuje jako jasné odmítnutí finančních praktik vysokých manažerů v Trumpově společnosti.

Trump sám souzen nebyl, i když podle vyšetřovatelů přesně věděl, co se dělo. Trestem pro firmu může být pokuta ve výši až 1,6 milionu dolarů (37 milionů korun), což by ale podle AP pro společnost této velikosti nemělo mít dramatické dopady.

Donald Trump

Trump nepřiznal půjčku ve výši 20 milionů dolarů

Bývalý americký prezident Donald Trump veřejně nepřiznal půjčku ve výši 19,8 milionu dolarů (462 milionů korun) od společnosti s historickými vazbami na Severní Koreu v době, kdy byl v Bílém domě. Podle časopisu Forbes to vyplývá z dokumentů, které získala newyorská generální prokurátorka Letitia Jamesová. Půjčka od firmy Daewoo měla být uvedena v Trumpových veřejných finančních zprávách.

Přečíst článek

Hlavní postavou případu byl bývalý finanční ředitel The Trump Organization Allen Weisselberg, který se výměnou za dohodu na pětiměsíčním trestu odnětí svobody přiznal, že manipuloval s firemním účetnictvím a v daňovém přiznání zatajil 1,7 milionu dolarů (40 milionů korun), které obdržel na firemních benefitech.

Odsouzený manažer: Trumpovi o ničem nevěděli

Státní zástupcům se podařilo přesvědčit porotu o tom, že Weisselberg se trestné činnosti dopouštěl ve jménu firmy a že ta měla z ní měla prospěch. Weisselberg, který stejně jako další vysoce postavení manažeři těžil z výhod, jakými byly luxusní auta nebo bezplatně poskytnuté byty, u soudu prohlásil, že nikdo z rodiny Donalda Trumpa o jeho nelegálních krocích nevěděl.

To zdůrazňoval i šestasedmdesátiletý republikánský exprezident, který celý případ označil za hon na čarodějnice, za nímž stojí demokraté.

Tímto verdiktem ale soudní tahanice kolem Trumpa, který se rozhodl, že bude v roce 2024 znovu kandidovat na prezidenta, zdaleka nekončí. V dalších procesech nyní čelí podezření z nelegálního přechovávání tajných dokumentů, manipulace s hodnotou majetku nebo pomluvy.

Bývalý americký prezident Donald Trump

Lid promluvil. Twitter odblokoval účet bývalého amerického prezidenta Trumpa

Uživatelé twitteru se v anketě nového majitele internetové platformy Elona Muska těsnou většinou vyslovili pro obnovení twitterového účtu bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Musk vzápětí po ukončení hlasování oznámil, že účet exprezidenta a miliardáře bude obnoven. Tak se i stalo, ale Trump v sobotu prohlásil, že nemá zájem se na twitter vracet.

Přečíst článek

Tomáš Prouza, šéf Svazu obchodu a cestovního ruchu a viceprezident Hospodářské komory ČR

Tomáš Prouza: Vánoce budou hubené, už to vidíme. Ani povánoční slevy nepomohou

Letošní Vánoce budou z hlediska obchodu jiné než všechny předchozí za mnoho let. Lidé jsou zaskočeni obřím nárůstem cen energií a přemýšlejí, jak ušetřit. Vánoční dárky budou první obětí. Dobře si to uvědomuje i Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu. „Předvánoční prodeje jsou asi o patnáct procent nižší,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz. Ani tradiční povánoční výprodeje podle něj neskýtají obchodníkům dobré vyhlídky. Nejhůř jsou na tom prý prodejci textilu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

V New Yorku začal proces s Trumpem

Začal proces s Trumpem. Ten se možná bude muset vzdát některých nemovitostí, včetně Trump Tower

Přečíst článek
Bývalý americký prezident Donald Trump

Trump povede kampaň z lavice obžalovaných. K soudu jde jeho „držhubné“ pro pornoherečku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme