Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

TikTok dostal v EU pokutu 8,5 miliardy za porušení zákona o ochraně osobních údajů

Tik Tok
Pixabay
 ČTK

Čínská aplikace pro sdílení krátkých videí TikTok dostala v Evropské unii pokutu 345 milionů eur (8,5 miliardy Kč) za to, že při zpracovávání osobních údajů dětí porušovala zákony o ochraně osobních údajů. Informoval o tom irský úřad pro ochranu osobních údajů (DPC), do jehož kompetence tyto případy v unii spadají. Provozovatel čínské aplikace s rozhodnutím ani s výší pokuty nesouhlasí. Tvrdí, že na většinu vytýkaných záležitostí už zareagoval změnami v ochraně osobních údajů.

Reklama

Irský DPC je hlavním regulátorem pro ochranu osobních údajů pro mnoho největších technologických společností působících v Evropské unii. Řada z nich totiž své regionální sídlo umístila kvůli daním právě v Irsku, ač jsou původně z mimoevropských zemí, často ze Spojených států.

Komise dala TikToku tři měsíce na nápravu

Čínská platforma, která spadá pod firmu ByteDance, podle irské komise porušila v období od 31. července 2020 do 31. prosince 2020 řadu zákonů EU o ochraně osobních údajů. Jako porušení zákona úřad uvádí mimo jiné to, že v roce 2020 byly účty uživatelů mladších 16 let ve výchozím nastavení jako „veřejné“  a že TikTok při propojení prostřednictvím funkce "rodinného párování" neověřoval, zda je uživatel skutečně rodičem nebo opatrovníkem daného dětského uživatele.

Mluvčí společnosti TikTok uvedl, že většina výtek není relevantní s ohledem na opatření, která TikTok zavedl v září 2021, tedy před začátkem vyšetřování. V listopadu 2020 platforma přidala do funkce rodinného párování přísnější rodičovskou kontrolu a v lednu 2021 změnila výchozí nastavení pro všechny registrované uživatele mladší 16 let na „soukromé“.

Američtí spisovatelé žalují společnost Meta kvůli umělé inteligenci

Američtí spisovatelé žalují společnost Meta. Její umělá inteligence jim měla zneužít díla

Skupina amerických spisovatelů včetně držitele Pulitzerovy ceny Michaela Chabona žaluje společnost Meta Platforms kvůli jejímu systému umělé inteligence Llama.

Přečíst článek

Irská komise dala čínské platformě tři měsíce na to, aby u vytýkaných záležitostí zjednala do tří měsíců nápravu. Úřad zároveň vyšetřuje předávání osobních dat společností TikTok do Číny a to, zda je přesun osobních údajů do zemí mimo sedmadvacítku v souladu s unijními právní předpisy. Na základě unijního nařízení o ochraně osobních údajů (GDPR) zavedeného v roce 2018 může hlavní regulační orgán dané firmě uložit pokutu až do výše čtyř procent jejích celosvětových tržeb.

Čínská cenzura v praxi. Konkurent ChatGPT od Baidu se odmítá bavit o politice či Tibetu

Čínská cenzura v praxi. Konkurent ChatGPT od Baidu se odmítá bavit o politice či Tibetu

„Pojďme mluvit o něčem jiném." To je častá odpověď, kterou dostane uživatel od nejnovější čínské senzace a konkurenta ChatGPT s umělou inteligencí, nazvaného Ernie, pokud jí položí „složité“ otázky. K nim patří dotazy na prezidenta Si Ťin-pchinga či třeba Čínou okupovaný Tibet. Možná ještě není Ernie tak propracovaný. Ale spíše jde o snahu chatbota od čínské jedničky mezi vyhledávači Baidu vyhnout se podobným otázkám výsledkem vládní cenzury, napsal server BBC.

Přečíst článek

Google, ilustrační foto

Google jde tvrdě proti ChatGPT. Nabízí vlastní AI, která je pětkrát výkonnější

Americká internetová společnost Google poskytla malé skupině firem svůj nový model umělé inteligence (AI) nazvaný Gemini. S odvoláním na informované zdroje to uvedl server The Information. Google chce tímto nástrojem konkurovat modelu ChatGPT-4 společnosti OpenAI, kterou podporuje Microsoft.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme