Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tesla v problémech. Zastavila výrobu v Šanghaji, v USA svolává desítky tisíc vozů kvůli poruchám

Opening Tesla Factory Berlin Brandenburg
ČTK

Společnost Tesla zastavila většinu své výroby ve své továrně v Šanghaji kvůli problémům se zajištěním dílů pro svá elektrická vozidla, uvedla agentura Reuters s odkazem na interní zdroje z automobilky. Potíž způsobená tvrdým postupem Pekingu proti šíření covidu je další z řady patálií v poslední době včetně dnešního oznámení firmy o svolání 130 tisíc vozů kvůli poruchám dotykového displeje.

Reklama

Čínská proticovidová omezení blokující celá města a dopravu způsobila nedostatek dílů pro výrobu automobilů Tesla v továrně v Šanghaji. Automobilka v čele s nejbohatším obyvatelem planety Elonem Muskem proto zastavila většinu své tamní výroby, uvedla agentura Reuters s odvoláním na interní zprávu firmy.

Škoda Auto, ilustrační foto

Provozní zisk Škody Auto klesl o čtvrtinu na 8,3 miliardy korun

Provozní zisk automobilky Škoda Auto v prvním čtvrtletí klesl zhruba o čtvrtinu na 337 milionů eur (8,3 miliardy korun) ze 448 milionů eur před rokem. Ve své výsledkové zprávě to uvedl mateřský koncern Volkswagen. Upozornil, že na výsledky měla negativní vliv válka na Ukrajině.

Přečíst článek

Prodej automobilky v Číně se již v dubnu propadl o 98 procent oproti předchozímu měsíci, vyplývá z údajů zveřejněné Čínskou asociací osobních automobilů (CPCA), které jen podtrhují dopady tvrdých covidových lockdownů v Číně. Samotná Šanghaj se svými 24 miliony obyvatel se nachází v šestém týdnu lockdownu, který testuje schopnost výrobců fungovat za přísných omezení pohybu osob a materiálů.

Jaký to má dopad na Teslu? Automobilka má nyní v plánu vyrábět v šanghajské továrně asi 200 automobilů denně, což je výražně pod jejím denním průměrem ve výši 1200 vozů, na který výroba narostla krátce po znovuotevření gigafactory 19. dubna po 22denní uzavírce. 

Justin Bieber, Ferrari

Nové ferrari už si Bieber nekoupí. Ban od výrobce si vysloužil za přelakování vozu

Kanadský popový zpěvák Justin Bieber se dostal na černou listinu italské automobilky Ferrari. Podle výrobce sportovních vozů zpěvák několikrát porušil kodex chování, k němuž se zavázal při koupi vozu. Mezi prohřešky je například přelakování vozu, uvedl italský tisk.

Přečíst článek

Po znovuotevření továrna do konce dubna vyrobila 10 757 vozů a prodala 1512 z nich, uvedla CPCA. To ve srovnání s 65 814 vozy prodanými v březnu znamenalo nejnižší prodej od dubna 2020, což byly čtyři měsíce poté, co továrna začala dodávat na trh vozy vyrobené v Číně. Tesla v dubnu nevyvezla ze závodu v Šanghaji žádné modely 3 a Model Y vyrobené v Číně, ukazují data.

Společnost měla přitom za cíl zvýšit produkci v továrně na 2600 vozů denně již příští týden, uvedla již dříve agentura Reuters.

Elon Musk sehnal sedm miliard na Twitter. Přispěl šéf Oraclu, Binance i saúdský princ

Musk sehnal sedm miliard na Twitter. Přispěl šéf Oraclu, Binance i saúdský princ

Elon Musk si zajistil přibližně 7,1 miliardy dolarů (asi 159 miliard korun), aby pomohl financovat převzetí společnosti Twitter v hodnotě 44 miliard dolarů (asi bilion korun). Přispěl mu mimo jiné miliardář a šéf společnosti Oracle Larry Ellison, saúdský princ Al-Valíd bin Talál nebo Sequoia Capital, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Tesla rovněž v úterý oznámila, že svolá ve Spojených státech zhruba 130 tisíc aut. Kvůli přehřívání u nich hrozí poruchy středového dotykového displeje, uvedla agentura Reuters, která se odvolává na sdělení Národního úřadu pro bezpečnost silničního provozu (NHTSA).

Svolávací akce se dotkne modelů Tesla S a Tesla X vyrobených v letech 2021 a 2022 a modelů 3 a Y z letošního roku. Firma u nich bezdrátově aktualizuje software.

Ferrari F8 Tributo (ilustrační foto)

Ferrari svolává po světě tisíce aut na kontrolu brzd, akcie šly dolů

Výrobce kultovních luxusních vozů Ferrari čelí propadu akcií. Důvodem je oznámení, že firma svolává po světě tisíce aut této značky kvůli potenciálním problémům s brzdami. Přesné číslo slavná automobilka neuvedla, ale jen v Číně by mělo jít na kontrolu přes 2200 vozů – což je počet vozů, který odpovídá prodejům značky na čínském trhu za více než čtyři roky, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Přehřívání procesoru informačního a zábavního systému by podle úřadu mohlo zabránit tomu, aby se na středové obrazovce zobrazovaly obrázky ze zpětné kamery, výstražná světla a další informace. Tesla uvedla, že ví o 59 záručních reklamacích, které by mohly s problémem souviset, ale nikdo jí v této souvislosti nenahlásil nehody ani zranění.

Tesla má letos za sebou již jedenáct svolání. Spolu s automobilkou Stellantis je tak na čtvrté příčce co do četnosti svolávacích akcí.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme