Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ferrari svolává po světě tisíce aut na kontrolu brzd, akcie šly dolů

Ferrari F8 Tributo (ilustrační foto)
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Výrobce kultovních luxusních vozů Ferrari čelí propadu akcií. Důvodem je oznámení, že firma svolává po světě tisíce aut této značky kvůli potenciálním problémům s brzdami. Přesné číslo slavná automobilka neuvedla, ale jen v Číně by mělo jít na kontrolu přes 2200 vozů – což je počet vozů, který odpovídá prodejům značky na čínském trhu za více než čtyři roky, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Akcie Ferrari na milánské burze se propadly nejvíce za více než dva týdny poté, co výrobce luxusních sportovních vozů svolal v Číně 2222 svých vozidel, přičemž jako důvod pro majitele uvedl, že mohou být problémy s brzdami. Podle údajů Bloombergu je to ekvivalentní počet vozů, které Ferrari v zemi prodalo od roku 2018 až do letošního března. Akcie Ferrari klesly až o 3,3 procenta. Za posledních dvanáct měsíců jejich hodnota klesla o 13 procent. 

Tesla, ilustrační foto

Zase rekord. Tesly zdražily a i díky tomu Muskovi vydělaly nejvíc v historii

Jedna z velkých fabrik vyrábějících Tesly přitom musela zavřít. V čínské Šanghaji totiž kvůli pandemii covidu-19 platí tvrdý lockdown.

Přečíst článek

Oznámení zveřejněné v pátek na webových stránkách Státní správy pro regulaci trhu uvádí, že svolávací akce se týkala dovezených vozů řady 458 Italia, 458 Speciale, 458 Speciale A, 458 Spider, 488 GTB a 488 Spider vyrobených v období od 2. března 2010 do 12. března 2019.

„U těchto vozů je potenciálně vyšší riziko úniku brzdové kapaliny, což by mohlo mít za následek snížený brzdný výkon nebo selhání brzd,“ uvedla správa. Uživatelům proto doporučila, aby řídili vozidlo opatrně, a pokud se rozsvítí kontrolka nízké hladiny brzdové kapaliny, okamžitě zastavili a zajistili odtahovou službu. Svolávací akce začíná 30. května.

Vítkovice Steel

Drahá ocel otřásá evropským průmyslem. Auta zákonitě zdraží

Spirálovitě rostoucí ceny ocele, spolu s rostoucími cenami energií, stavějí evropské průmyslové a stavební společnosti před těžkou volbu, zda mají převzít tyto náklady na sebe, přenést je na zákazníky nebo omezit výrobu.

Přečíst článek

Vozidla zapojená do této svolávací akce jsou vybavena uzávěrem brzdové kapaliny, který se nemusí správně odvzdušňovat, a tím potenciálně vytvářet podtlak v nádržce brzdové kapaliny," uvedlo v prohlášení italské Ferrari z Maranella. Problém firma identifikovala ve spolupráci s dodavatelem, společností Robert Bosch.

U vozů v Číně společnost Ferrari International Trading se sídlem v Šanghaji podle pátečního oznámení bezplatně vymění víčko nádržky brzdové kapaliny u vozidel, na která se vztahuje svolávací akce.

Analytik Bestinver Securities Andrea Trovarelli řekl, že svolávání vozů je pro Ferrari negativní zprávou, ale poznamenal, že jakýkoli dopad bude krátkodobý. „Připomínáme čtenářům, že ve fiskálním roce 2021 Ferrari expedovalo v Asii a Tichomoří přibližně 3700 vozidel, což je přibližně 33 procent celkových zásilek,“ uvedl Trovarelli.

Daimler, ilustrační foto

Navzdory čipové krizi si loni automobilky sáhly na rekordní zisky. Vyplatilo se jim zaměřit na luxusní auta a nezlevňovat

Přední světové automobilky v loňském roce prudce zvýšily své zisky, a to navzdory negativním dopadům nedostatku čipů a dalších součástek na jejich výrobní aktivity. Souhrnný provozní zisk 16 největších světových automobilových koncernů zvýšil o 168 procent na 134 miliard eur (zhruba 3,3 bilionu korun).

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Akcie vlastníka Gucci stíhají výprodeje. Těžkou hlavu mu dělá vadnoucí poptávka v Číně

Akcie vlastníka Gucci stíhají výprodeje. Těžkou hlavu mu dělá vadnoucí poptávka v Číně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme