Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Švédové prodávají divizi na výrobu pneumatik včetně tuzemského Mitasu japonské TWS

Stánek firmy Mitas na mezinárodním veletrhu motocyklů, čtyřkolek, příslušenství a oblečení Motosalon na brněnském Výstavišti v roce 2018.
ČTK
 ČTK

Výrobce pneumatik Mitas mění po šesti letech majitele. Švédská skupina Trelleborg prodává svou divizi na výrobu pneumatik, jejíž součástí je i Mitas, za 2,1 miliardy eur (51,5 miliardy korun) japonské firmě The Yokohama Rubber Company. Píšou o tom dnešní Hospodářské noviny (HN). Kromě Mitasu získají Japonci rovněž výrobu a prodej pneumatik značek Trelleborg, Maximo, Cultor a Interfit využívaných v zemědělství, průmyslu a stavebnictví. Podle expertů oslovených HN tvoří Mitas asi třetinu obratu divize Trelleborg Wheel Systems (TWS).

Reklama

 „Uzavření transakce podléhá schválení příslušných antimonopolních úřadů a očekává se, že bude dokončeno v závěru letošního roku nebo na začátku příštího roku," sdělila viceprezidentka Trelleborgu Karina Larssonová, která odpovídá za komunikaci.

Good Year

Český vynálezce vyhrál patentový spor. Gigant Goodyear mu zaplatí 1,6 miliardy

Americká společnost Goodyear Tire & Rubber musí českému vynálezci Františku Hrabalovi zaplatit 65 milionů dolarů (1,6 miliardy korun), rozhodl v pondělí soud ve Spojených státech. Spor se týkal Hrabalových nápadů ohledně samonafukovacích pneumatik, uvedl specializovaný server Law360, který se věnuje obchodním sporům.

Přečíst článek

Mitas má výrobní závody v Praze, Zlíně a Otrokovicích. V pražském a otrokovickém závodě se vyrábí pneumatiky pro zemědělské a stavební stroje. Ve Zlíně je výroba pneumatik pro motocykly, letadla a vysokozdvižné vozíky a rovněž výroba gumárenských směsí. V minulém roce dosáhly tržby společnosti okolo sedmi miliard korun a čistý zisk byl 484 milionů korun.

Prodej po šesti letech

V roce 2016 byl Mitas součástí transakce, při níž Švédové koupili gumárenskou skupinu ČGS Holding. Prodávající Oldřich Šlemr a Tomáš Němec inkasovali v přepočtu přes 30 miliard korun. Trelleborgu neprodávaly jen české závody Mitasu v Praze, Zlíně a Otrokovicích. ČGS v té době vlastnila dalších deset výrobních závodů včetně továrny Mitas v USA či provozů dalších gumárenských společností jako Rubena či slovinský Savatech.

Škoda Auto, ilustrační foto

Škoda Auto expanduje do Vietnamu. Chce si tím posílit pozici v regionu

Automobilka Škoda Auto vstupuje na trh ve Vietnamu. Evropské modely tam nabídne již v příštím roce, od roku 2024 budou ve Vietnamu k dispozici také vozy vyráběné v Indii. Zpočátku Škoda počítá s prodejem 30 tisíc vozů ročně, následně chce prodeje zvednout až na 40 tisíc aut za rok. Škoda Auto o informovala v tiskové zprávě. Loni Škoda Auto po celém světě dodala 878 200 vozů.

Přečíst článek

Podle zástupců Trelleborgu bylo vlastnictví Mitasu při vyjednávání s Japonci velmi důležité. Podle Kristýny Duchoňové z Trelleborg Wheel Systems Czech Republic byla díky němu celá prodávaná divize pro skupinu Yokohama přitažlivější, neboť pokrývá i ty části trhu, ve kterých před převzetím ČGS nebyl Trelleborg tak silný.

Převzetím TWS japonská Yokohama výrazně posílí svou pozici v Evropě, kde nyní prodává hlavně pneumatiky pro osobní auta. Za zmíněných 2,1 miliardy eur získají Japonci 40 prodejních zastoupení a 14 výrobních závodů. Kromě Česka má švédská TWS výrobu také v Itálii, Lotyšsku, Srbsku, Slovinsku, USA, Brazílii, Číně a na Srí Lance. Celkem skupina ke konci loňského roku zaměstnávala 6750 lidí, v české části pracovalo téměř 1900 zaměstnanců.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme