Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další ropný mega deal. Chevron koupí za 53 miliard dolarů konkurenční firmu Hess

Ropná společnost Chevron, ilustrační foto
ČTK

Americká ropná společnost Chevron koupí menšího konkurenta Hess. Hodnota transakce, která se uskuteční formou výměny akcií, činí 53 miliard dolarů (1,2 bilionu korun). Hess má významná aktiva v Guayaně a v těžbě z břidlic ve Spojených státech. Akcie Chevronu v reakci na oznámení ztrácejí v premarketu kolem tří procent.

Reklama

Dohoda přichází několik týdnů poté, co konkurenční firma ExxonMobl učinila nabídku na převzetí firmy Pioneer Natural Resources zhruba za 60 miliard dolarů. Převzetí učiní z firmy Exxon největšího těžaře na největším americkém ropném poli.

Akcionáři firmy Hess obdrží za každou svoji akcii 1,025 akcie firmy Chevron. Podle páteční závěrečné ceny akcií na burze to vychází na 171 dolarů za kus, což představuje prémii 4,9 procenta. Včetně dluhu je hodnota transakce kolem 60 miliard dolarů.

Třetí se směje. Čína díky západním sankcím ušetřila miliardy při nákupu ropy

Třetí se směje. Čína ušetřila díky západním sankcím miliardy dolarů při nákupu ropy

Čína už letos ušetřila téměř deset miliard dolarů, v přepočtu přes 231 miliard korun, díky rekordním nákupům ropy ze zemí, na které se vztahují západní sankce. Vyplývá to z výpočtů agentury Reuters, která vycházela z údajů od obchodníků a rejdařů. Nezamýšleným důsledkem sankcí uvalených Spojenými státy a dalšími zeměmi na Rusko, Írán a Venezuelu se tak stalo snížení nákladů na dovoz pro rafinerie v Číně, která ale také často tyto jednostranné sankce kritizuje.

Přečíst článek

Ropa a její budoucnost

Přední ropné firmy sázejí na to, že ropa bude hrát klíčovou roli v energetickém mixu ještě několik desítek let. Chevron uvedl, že akvizice mu zajistí rychlejší růst a investorům vyšší výnosy. Transakci jednomyslně schválily správní rady obou společností, dokončena by měla být v první polovině příštího roku. Schválit ji musí ještě akcionáři firmy Hess a regulační úřady.

Akvizicí získá Chevron 30procentní podíl v projektu v Guyaně s vytěžitelnými zdroji 11 miliard barelů ropného ekvivalentu. Guyana se v posledních letech stala předním producentem ropy díky významným nálezům, které tam učinil Exxon, partnerský podnik Hess a čínská společnost CNOOC. Tyto firmy společně těží na moři 400 tisíc barelů denně a uvádějí, že by mohly na moři realizovat až deset projektů. Hess těží i v břidlicové formaci Bakken a v Mexickém zálivu.

Ropná firma Exxon kupuje břidlicového giganta Pioneer

Exxon v akvizici roku na americkém ropném trhu kupuje břidlicového giganta Pioneer

Americká ropná společnost Exxon Mobil koupí svého konkurenta Pioneer Natural Resources. Transakce v hodnotě 59,5 miliardy dolarů, tedy zhruba 1,4 bilionu korun, se uskuteční formou výměny akcií. Jde o největší převzetí Exxonu od nákupu firmy Mobil Oil v roce 1998 a největší akvizici v letošním roce. Exxon se díky převzetí stane lídrem mezi producenty na největším americkém ropném poli a zajistí si desetiletí nízkonákladové těžby.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme