Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čtyři kilometry pod zemí. Obří vrt zkoumá významné ložisko ropy na Moravě

Pohled na vrtnou soupravu
MND
Michal Nosek

Geologové a vrtaři Moravských naftových dolů (MND) dokončují nejhlubší vrt za uplynulá tři desetiletí. Průzkum se koná u obce Krumvíř na Břeclavsku. Finální hloubka je 4,34 kilometru a kompletně vyvrtáno bude v druhé polovině června. Průzkumný vrt slouží k objevení významného ložiska ropy a plynu na jižní Moravě. 

Reklama

Zhruba šedesát metrů vysoká vrtná konstrukce funguje v nepřetržitém provozu, směny techniků se střídají po osmi hodinách. Větší souprava v Česku neexistuje. Monumentální technologie vyšla MND na 250 milionů korun. A finančně náročné je i samotné vrtání. Pro ukázku, jen vrtná hlavice stojí téměř milion korun.

Podívejte se, jak se pracuje na vrtné soupravě:

Po dokončení vrtu budou následovat analýzy, na základě kterých se rozhodne, zda se začne s těžbou. Geologové počítají s významným rizikem, že vrt zůstane „suchý“, ale energetici zároveň sází na možnost velkého výnosu v případě nálezu uhlovodíků. Pokud by se prognóza potvrdila, jednalo by se o jedno z největších nalezišť plynu v České republice.

Reklama

„V loňském roce jsme v Česku, Rakousku a na Ukrajině uskutečnili 10 průzkumných a ověřovacích vrtů a v letošním roce jich v těchto třech zemích máme v plánu provést 12 a investovat 1,6 miliardy korun. Těžíme nejen na Moravě, ale dlouhodobě se zvyšuje objem těžby plynu na západní Ukrajině,” popsala situaci těžařů Jana Hamršmídová, ředitelka MND Energy a členka představenstva MND Group. V Rakousku funguje skupina MND miliardáře Karla Komárka nejkratší dobu. Od loňska se v rámci společného podniku ADX podílí na těžbě na ložisku Anshof

Komárkovy MND rekordní rok 2022 nezopakovaly. Tržby loni spadly na čtvrtinu, zisk byl ale nadprůměrný

Energetické a těžební společnosti MND podnikatele Karla Komárka klesly loni tržby na čtvrtinu, činily necelých 56 miliard korun. Také zisk se propadl z 3,2 miliardy na 806 milionů korun. Důvodem je pokles cen energií na velkoobchodním trhu. Zatímco tržby se vrátily zhruba na úroveň let 2018 až 2020, zisk byl i přes pokles výrazně vyšší než v řadě předchozích let, vyplývá z výroční zprávy, na kterou upozornil Ekonomický deník.

Přečíst článek

Vrtaři na scéně

Vrt Krumvíř 3 je nejvýznamnější projekt MND v letošním roce. Pracují na něm technici ze společnosti MND DS, která působí jako vrtný kontraktor po celé Evropě. A v posledních letech se kromě ropy a plynu zaměřuje i na geotermální hloubkové vrty. „V loňském roce experti MND DS pracovali například v Itálii, Francii, Španělsku či Německu. Letos budou osádky MND DS působit v Německu, Maďarsku, Chorvatsku a Španělsku. A samozřejmě také na vrtech MND na Moravě. 

„Vzhledem k cenám ropy a plynu na světových trzích cítíme v Evropě velkou poptávku po našich službách. V tomto roce proto vytváříme v zahraničí novou osádku, abychom tento zájem pokryli. Jedná se o 30-35 odborníků, kteří pracují v náročném prostředí,“ popisuje ředitel MND Drilling and Services René Kachyňa.

Největší tržby dělá energetika

V loňském roce dosáhla skupina MND provozního zisku 806 milionů korun, tržby byly 55,7 miliardy. Největší podíl na tržbách měl velkoobchod s energiemi (43,9 miliardy), následovaný prodejem elektřiny a plynu koncovým zákazníkům (7,6 miliardy korun). Tržby z vytěžené ropy a plynu dosáhly přes tři miliardy. Za práci vrtného kontraktora pro externí zákazníky skupina utržila 550 milionů korun a tržby za skladování plynu činily 414 milionů.

MND

Komárkova MND smí ovládnout vlastníka zásobníku plynu v Dambořicích, vytěsnila Gazprom

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil společnosti Moravské naftové doly (MND) podnikatele Karla Komárka zvýšit podíl ve firmě Moravia Gas Storage (MSG), která provozuje zásobník plynu Dambořice na Hodonínsku. MND získaly 97,37 procenta akcií, dosud měl v MSG poloviční podíl ruský plynárenský podnik Gazprom. MND tak budou zásobník výlučně kontrolovat.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme