Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

„Dva měsíce bez práce, to už není legrace“. Tisíce lidí protestovaly před Liberty Ostrava

Na protest před Liberty Ostrava se sešly tisíce lidí
ČTK
 ČTK

Přes dva tisíce lidí se sešlo před hutním podnikem Liberty Ostrava na protestním mítinku za zachování výroby. Předseda OS KOVO Roman Ďurčo řekl, že situace v Liberty je kritická. Není podle něj vůbec jisté, že zaměstnanci dostanou příští mzdy. Odboráři v prohlášení vyzvali vládu k aktivnímu přístupu a k záchraně firmy a Evropskou komisi požádali o ochranu evropského trhu.

Reklama

Protest začal čtvrt hodiny po poledni a trval zhruba hodinu. Na mítinku vystoupili odboroví předáci z huti a celostátních organizací i jejich kolegové ze zahraničí. Většina provozů podniku už dva měsíce stojí. „Máme velké obavy, že už se fabrika nerozjede,“ řekl Ďurčo.

„Žádáme naše představitele, vládu, aby nám pomohli zajistit obnovení výroby oceli v Liberty Ostrava v zájmu zachování provozu a zaměstnanosti,“ řekl předseda odborové organizace ocelárny Liberty Roman Bečica. Situace huti podle něj nepoškodí jen její zaměstnance, ale celý kraj i republiku.

„Nemůžeme dopustit, aby tato firma byla rozprodána, roztrhána na kousky, tak jak jsme to viděli ve Vítkovicích, v Kladně i jinde,“ řekl předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina.

Majitele koncernu GFG Alliance, do nějž ostravská huť patří od roku 2019, britského podnikatele Sanjeeva Guptu odboráři vyzvali, aby bezodkladně začal pracovat na spuštění provozu včetně prvovýroby. „Žádáme Evropskou komisi o přehodnocení rozhodnutí pro ocelářský průmysl a ochranu evropského trhu. Žádáme aktivní přístup vlády k záchraně firmy. Očekáváme akutní zásah majitele s řešením financí,“ uvedli odboráři mimo jiné v prohlášení.

Na protest proti politice EU dnes v ČR vyjelo asi 3000 kusů zemědělské techniky

Zemědělci pokračovali v protestech, zablokovali hranice. Jejich situace je skutečně zoufalá, uvedl šéf Agrární komory

Farmáři v Česku protestovali proti byrokracii a ekologickým požadavkům v zemědělství a proti dovozu ze zemí mimo Evropskou unii. S až stovkami traktorů v jednotlivých krajích zpomalovali dopravu ve městech, na hlavních silnicích a u hraničních přechodů. Tam se setkávali s kolegy z dalších středoevropských zemí, kteří se do protestu také zapojili.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme