Reklama

Šéf ropného gigantu MOL je novým majoritním akcionářem Aero Vodochody

Zsolt Hernádi, šéf maďarské MOL
Délmagyarország / Karnok Csaba / Creative Commons / CC BY-SA 3.0

Novým majoritním akcionářem společnosti Aero Vodochody je maďarská společnost SI 13 Aero Zrt, ve které je většinovým vlastníkem Zsolt Hernádi. Podíl v Aeru odkoupil od maďarského podnikatele Kristófa Szalaye-Bobrovniczkého. Menšinový podíl patří nadále českému Omnipolu, uvedl mluvčí Aera Vodochody Lukáš Hora.

Reklama

„Vstup nového akcionáře do společnosti Aero Vodochody vycházel z jeho dlouhodobých zkušeností s podnikáním v regionu střední Evropy. Hernádi je již více než dvě dekády předsedou představenstva a výkonným ředitelem společnosti MOL – největší energetické společnosti v regionu střední a východní Evropy, která působí také v České republice,” uvedl Hora.

Podle něj vstup Hernádiho posílí postavení Aera a zajistí budoucí rozvoj. Nic se nemá měnit ani na dosavadní obchodní strategii společnosti založené na třech pilířích, těmi je výroba a vývoj vlastních letadel, generální opravy (MRO), a kooperace v rámci programu Aerostructures pro domácí i zahraniční zákazníky.

Do roku 2021 patřilo Aero společnosti Penta. Omnipol pak získal 20procentní podíl a 80procentní podíl ovládla maďarská skupina.

Aero Vodochody

Prodej Aera je dokončený. Většinu vlastní Orbánův muž

Prodej Aera Vodochody je dokončený. Nově patří společnosti HSC Aerojet, v níž má většinu maďarský finančník Kristóf Szalay-Bobrovniczky, který má blízko k maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi. Menší podíl vlastní česká skupina Omnipol.

Přečíst článek

Podle Hory Aero představuje pro investora strategické aktivum s jasně rostoucím obchodním modelem. „Díky sériové výrobě nově certifikovaného letounu L-39NG má společnost skvělou pozici na trhu cvičných proudových letounů,” doplnil Hora. Sériová produkce L-39NG začala loni. Společnost už dříve oznámila, že dodá Maďarsku 12 letounů L-39NG. Spolu s maďarským kontraktem má nyní smlouvy na výrobu a dodávku přibližně 30 nových letounů L-39NG.

Aero Vodochody se zaměřuje na vývoj, výrobu, údržbu a vylepšení civilních a vojenských letadel a je největším leteckým výrobcem v České republice. Předloni hospodařilo se ztrátou 1,026 miliardy korun, meziročně ji snížilo o 108 milionů. Výsledky ovlivnila pandemie i investice do programu nového letounu L-39NG. Loňské výsledky zatím společnost nezveřejnila.

Aircraft Industries,  L410 NG

Kunovická Aircraft Industries se vrací do českých rukou. Od Rusů ji kupuje Omnipol

Kunovického výrobce civilních dopravních letounů Aircraft Industries kupuje od ruského majitele skupina Omnipol. Vlastníka z České republiky bude mít někdejší Let Kunovice po 14 letech. Cenu transakce firmy neuvedly.

Přečíst článek

AirCraft Industries

Jiří Hynek: Hledá se nepřítel, ne řešení

Aircraft Industries, bývalý Let Kunovice, spadl do ruských sankcí. Najde se cesta, jak tomuto a podobným podnikům umožnit při dodržení všech sankcí tuto krizi překonat a případně se dostat do českého vlastnictví, ptá se v komentáři prezident Asociace obranného průmyslu Jiří Hynek.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Viktor Orbán

Lukáš Kovanda: Maďaři nemají dost benzínu. Orbán kapituluje před zákonem trhu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme