Reklama

RWE prodává plynové zásobníky v Česku. ČEZ je nechce. Možná Křetínský?

Plyn, vytápění
ČTK
 ČTK

Polostátní energetický gigant ČEZ nepodal nabídku na odkup zásobníků plynu společnosti RWE v České republice. Uvedl to mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Termín pro podání nabídek případných zájemců má přitom vypršet dnes.

Reklama

Lidové noviny předminulý týden uvedly, že podle důvěryhodných informací listu jsou zájemci o plynové zásobníky v podstatě dva - vedle ČEZ také Energetický a průmyslový holding (EPH) jednoho z nejbohatších Čechů Daniela Křetínského. ČEZ nakonec nabídku na odkup zásobníků nepodal. EPH se rozhodlo celou záležitost nekomentovat.

„Děkuji za otázku, k probíhajícím tendrům se ale zásadně nevyjadřujeme,“ řekl mluvčí EPH Daniel Častvaj. Hospodářské noviny (HN) uvedly, že podle jejich informací EPH nabídku podal. Zda jí nakonec podala i maďarská MVM zatím není známo, podle informací HN se ale nakonec nezúčastnila. Na trhu se rovněž spekulovalo o účasti skupiny KKCG Karla Komárka, podle informací HN ale nakonec Komárkova skupina o zásobníky zájem neprojevila.

Šest zásobníků patří dceřiné firmě RWE Gas Storage CZ, která je největším provozovatelem plynových zásobníků v Česku. Zásobníky pojmou 2,7 miliardy metrů krychlových plynu, což odpovídá spotřebě České republiky za dva zimní měsíce.

„Nebudeme to komentovat,“ řekla ČTK k hledání nového majitele zásobníků Vera Bückerová, která v mateřské RWE vede tiskové oddělení pro mezinárodní a finanční záležitosti. Německá energetická společnost RWE minulý týden oznámila, že proces prodeje svých zásobníků plynu v České republice zahájila. Uvedla, že už obdržela příznivou zpětnou vazbu od potenciálních zájemců z Evropy.

Jozef Síkela (STAN), ministr průmyslu a obchodu

Plyn bude, dohlédnu na to. Zásobníky naplníme nejméně z 80 procent, klidní vášně ministr Síkela

Zásobníky plynu v České republice budou před topnou sezonou naplněné nejméně z 80 procent. Mimořádným opatřením o tom rozhodl ministr průmyslu a obchodu (MPO) Jozef Síkela (za STAN). Dosud měly být před zimou zásobníky naplněné nejméně z 30 procent. Síkela to řekl ve čtvrtek v České televizi. Stát podle něj připraví kompenzace pro obchodníky, které budou krýt rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou.

Přečíst článek

„Intenzivně jsme se zabývali tím, zda má tato akvizice významnější strategické přínosy, a rovněž jsme řešili ekonomickou stránku takového projektu. Po důkladném zvážení, jsme se nakonec rozhodli nabídku nepodat,“ uvedl Kříž. Samotná RWE Gas Storage nebude prodej zásobníků komentovat, uvedla mluvčí Simona Hladíková. Komentovat možný odkup nechtěl ani mluvčí EPH Daniel Častvaj. „Děkuji za otázku, k probíhajícím tendrům se ale zásadně nevyjadřujeme,“ uvedl Častvaj.

Německý list Handelsblatt v prosinci s odvoláním na informované zdroje uvedl, že RWE z prodeje očekává zisk asi 500 milionů eur (12,3 miliardy korun). Podle listu by zásobníky mohly být zajímavou investicí především pro firmy, které zemní plyn nakoupený za nižší cenu skladují, aby ho pak při zvýšení ceny prodávaly dál. Konkrétně zmínil třeba rakouskou OMV, německý Wintershall a český ČEZ.

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) již dříve uvedl, že stát se myšlenkou vlastnictví zásobníků zabývá. Jednalo by se podle něj o strategickou investici, otázka ale je, do jaké míry je vlastnictví vhodné. Stát by jako majitel mohl kapacitou v zásobníku stejně disponovat pouze tak, že by ji pronajímal obchodníkům. Stát má i jiné mimořádné nástroje, jak by si mohl kapacitu zabezpečit, uvedl ministr.

plynové vytápění

Zemní plyn bude Evropa potřebovat ještě řadu let

Zemní plyn bude Evropa potřebovat ještě řadu let. Dodávky ruského plynu lze postupně nahradit dodávkami plynu z jiných zemí, ale i investicemi do zelené energetiky, tedy obnovitelných zdrojů. ČTK to řekli oslovení odborníci. Evropská komise (EK) představila strategii, jejíž pomocí chce v příštích letech ukončit závislost EU na energiích z Ruska.

Přečíst článek

Zásobníky plynu v ČR jsou nyní naplněné zhruba z 56 procent, vyplývá z dat organizace Gas Infrastructure Europe (GIE), sdružující evropské provozovatele plynárenských infrastruktur. Před zimou musí být kvůli Síkelovu mimořádnému opatření naplněné nejméně z 80 procent.

Plynovod Jamal - ilustrační foto

Ruský plyn přestal proudit do Finska. Nahradí ho dodávky z Estonska

Ruská plynárenská společnost Gazprom ráno zastavila vývoz plynu do Finska. Oznámil to finský operátor Gasgrid.

Přečíst článek

Robert Habeck

Dalibor Martínek: Co bude, až Putin vypne plyn? Políbíme prsten Němcům

Sledujte německého ministra hospodářství Roberta Habecka. Stal se z něj hrdina podobný legendárnímu Jean-Paulu Belmondovi. Chvilku je tady, pak zase tam, hasí jeden průšvih za druhým. Tedy, vlastně hasí jediný, ale klíčový průšvih. Plyn. V Arábii dojednával kontrakty zkapalněného plynu, který by nahradil ten ruský. Začátkem března dohodl výstavbu terminálu v severoněmeckém Brunsbüttelu nedaleko Hamburku.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Stavba plynového potrubí u Terezína na Břeclavsku, kterou zajišťuje firma Net4Gas

Česko loni snížilo spotřebu plynu o sedm procent. Pomohla mírná zima i úspory

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme