Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Plyn bude, dohlédnu na to. Zásobníky naplníme nejméně z 80 procent, klidní vášně ministr Síkela

Jozef Síkela (STAN), ministr průmyslu a obchodu
ČTK
 ČTK

Zásobníky plynu v České republice budou před topnou sezonou naplněné nejméně z 80 procent. Mimořádným opatřením o tom rozhodl ministr průmyslu a obchodu (MPO) Jozef Síkela (za STAN). Dosud měly být před zimou zásobníky naplněné nejméně z 30 procent. Síkela to řekl ve čtvrtek v České televizi. Stát podle něj připraví kompenzace pro obchodníky, které budou krýt rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou.

Reklama

Celkem 80 procent kapacity bude představovat asi 2,8 miliardy metrů krychlových plynu. Zároveň stát bude spolurozhodovat a kontrolovat, jakým způsobem a kdy se ze zásobníků bude plyn těžit. Na zimní období se připravují pravidelné kontroly stavu zásob. Účelem je zabezpečit dostatečné množství plynu před topnou sezonou a zabránit ekonomickým škodám, pokud by se zastavil tok plynu z Ruska.

český premiér Petr Fiala mluví na demonstraci na podporu Ukrajiny

Jana Havligerová: Buďte v klidu, vláda činí kroky

Fialův kabinet rozhodl, že rodinám s ročním příjmem do milionu korun přispěje ze státní kasy na každé dítě pěti tisícovkami. A hned se strhnul ideologický boj. Jedni vládní pomoc označují za populismus, jiným dávka připadá příliš nízká. Jistě, vzpomínka na pastelkovné se přímo nabízí.

Přečíst článek

„Trh s plynem v České republice byl v minulosti plně liberalizován. Český stát nenakupuje plyn, ten plyn nakupují obchodníci, nakupují ho především od zahraničních obchodníků a na západoevropských burzách a oni se chovají podle tržních principů,“ uvedl Síkela. Když jsou ceny nízké, nakupují obchodníci plyn do zásobníků, pokud jsou vysoké, využívají plyn ze zásobníků.

Podle Síkely v tuto chvíli jsou letní ceny plynu vyšší než zimní na příští sezonu. „Takže ti obchodníci by mohli mít tendenci zatím ten plyn nenakupovat a čekat, že ho nakoupí výhodněji až těsně před začátkem té topné sezony,“ uvedl Síkela. Stát proto bude kompenzovat případné rozdíly mezi nákupní a prodejní cenou, zároveň ale stát získá nad zásobami kontrolu. Síkela chce, aby zásobníky zůstaly plné celou zimu, kontroly zásob se plánují na 1. listopadu, 1. prosince a 1. ledna.

V zásobnících je nyní zhruba 2,5krát více plynu, než bylo loni touto dobou, naplněné jsou zhruba ze 30 procent. To by mělo vydržet až na dva měsíce běžné spotřeby. Síkela uvedl, že stát chce udržet ekonomiku v běžném chodu. „Chci ubezpečit občany, že se nemají čeho bát, že domácnosti budou mít vždy plynu dostatek,“ uvedl Síkela.

Fronta lidí, kteří přišli o dodavatele energií a v rámci režimu Dodavatel poslední instance se obrátili například na Pražskou plynárenskou.

Rozhodnuto. Praha půjčí Pražské plynárenské dvě miliardy

Pražští zastupitelé definitivně rozhodli o úvěru pro Pražskou plynárenskou. Na nákup plynu na další zimu jí město půjčí dvě miliardy korun.

Přečíst článek

Mirek Topolánek

Mirek Topolánek: Bez plynu z Ruska tu máme zpátky středověk

V případě zastavení dodávek ruského plynu do Evropské unie, o kterém se hovoří v souvislosti s dalšími sankcemi proti Rusku kvůli jeho vojenskému útoku na Ukrajinu, by Česká republika nemohla rychle nahradit obrovský výpadek z jiných zdrojů a ocitla by se bez této důležité energetické suroviny. Nedostatek plynu by ohrozil výrobu tepla, dodávky plynu do domácností a firem, jelikož Česko je téměř ze 100 procent závislé na ruském plynu. Na konferenci Dny teplárenství a energetiky to řekl předseda Teplárenského sdružení ČR a bývalý premiér Mirek Topolánek.

Přečíst článek

topení

Lubomír Lízal: Chvála uhlí. Emise jdou stranou, hlavní je energetická bezpečnost

Gazprom zastavil dodávky plynu do Polska a Bulharska. Zavřený ruský plynový kohoutek v příští zimě je pro nás ten nejhorší scénář. Paradoxně jsme v nedávné době – kvůli klimatické politice – ekonomicky systematicky motivovali městské domácnosti k přechodu na plyn. Tím ovšem nemyslím kotlíkové dotace pro rodinné domy, ale situaci v centrálním zásobování teplem (CZT). 

Přečíst článek

Reklama

Související

Stavba plynového potrubí u Terezína na Břeclavsku, kterou zajišťuje firma Net4Gas

Česko loni snížilo spotřebu plynu o sedm procent. Pomohla mírná zima i úspory

Přečíst článek
I přes mrazy má Česko nejvíce plynu za posledních devět let, tvrdí ministr průmyslu Jozef Síkela

I přes mrazy má Česko druhé největší zásoby plynu za devět let, tvrdí Síkela

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme