Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Robinhood je na burze. Akcioví aktivisté upsali cenné papíry za 2,1 miliardy dolarů

Robinhood míří na burzu. Provází ji kontroverze
Marco Verch / Creative Commons / CC-BY 2.0
 ČTK

Americká makléřská společnost Robinhood Markets získala z primární veřejné nabídky akcií (IPO) 2,1 miliardy dolarů (45 miliard korun). Firma uvedla, že ve středu prodala 55 milionů akcií v ceně 38 dolarů za kus. To je sice na dolním konci plánovaného cenového rozpětí, ale přesto to z firmy, která je oblíbená mezi mladými začínajícími investory, letos činí jednu z nejlépe oceněných společností vstupujících na americký akciový trh. Dnes se s jejími akciemi začne obchodovat na trhu Nasdaq v New Yorku.

Reklama

Stanovená cena firmu ocenila na 31,8 miliardy dolarů. Je tak z pohledu trhu větší než její tradičnější konkurenti, jako je například společnost Charles Schwab. Robinhood nezvykle oznámil, že 20 až 35 procent akcií vyhradí uživatelům své aplikace.

Robinhood, Vlad Tenev a Baiju Bhatt

Jak dva kamarádi ze Stanfordu změnili svět investic k nepoznání

Ještě jim není ani 40, ale už mají na kontě několik výrazných úspěchů. Ale také můžou hodně prohrát. Seznamte se s Vladem Tenevem a Baijuiem Bhattem, zakladateli aplikace Robinhood, která za pár dní vstoupí na burzu.

Přečíst článek

Robinhood odhaduje, že bude mít ve druhém čtvrtletí 22,5 milionu funkčních účtů napojených na bankovní účty. V prvním kvartálu jich bylo 18 milionů, což představovalo meziroční nárůst o 151 procent.

Firma v upraveném prospektu odhaduje tržby za druhé čtvrtletí od 546 do 574 milionů dolarů oproti 244 milionům ve druhému kvartálu loni. V prvních třech měsících letošního roku firma zvýšila tržby o 309 procent na 522 milionů dolarů. Očekává ale také, že bude od dubna do června ve ztrátě.

Firmu Robinhood založili v roce 2013 spolubydlící ze Stanfordovy univerzity Vladimir Tenev a Baiju Bhatt. Firma uživatelům umožňuje obchodovat s akciemi, fondy ETF, opcemi a s kryptoměnami. Její popularita prudce vzrostla v době pandemie, kdy se mladí lidé, zavření doma, rozhodli trávit čas u její obchodní aplikace a snažit se vydělat peníze. Spekulativní obchodování s akciemi podniků, jako je provozovatel kin AMC či prodejce videoher GameStop, přitáhlo k platformě pozornost regulačních orgánů i zákonodárců.

Bitcoin také jede na infrastruktuře blockchainu

Goldman Sachs zakládá blockchainový fond

Investiční banka zakládá ETF pro blockchain a DeFi vzápětí poté, co v průzkumu mezi klienty zjistila, že bohaté rodiny investují do kryptoměn a zajímají je inovace v decentralizovaných financích.

Přečíst článek

Nikolaj Storonskij, zakladatel Revolutu

Nudil se, a tak založil Revolut. Dnes je z něj miliardář

Nikolaj Storonskij dnes nabízí službu pro celý finanční život jejího uživatele. Od normálního účtu po možnost investovat do akcií i kryptoměn.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme