Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nudil se, a tak založil Revolut. Dnes je z něj miliardář

Nikolaj Storonskij, zakladatel Revolutu
Stephen McCarthy / Creative Commons / CC BY 2.0
Stanislav Šulc

Nikolaj Storonskij dnes nabízí službu pro celý finanční život jejího uživatele. Od normálního účtu po možnost investovat do akcií i kryptoměn.

Reklama

Nudíte se? Pořiďte si medvídka mývala, pokřikoval strýc Pepin v Postřižinách. Ale z nudy může mnohokrát vzejít i něco dobrého. Své o tom ví ruský finanční génius Nikolaj Storonskij, který ve světě klasického bankovnictví dosáhl mimořádného úspěchu a měl by ve třiceti letech zdánlivě vystaráno a již by „jen“ postupoval po korporátním žebříčku Credit Suisse výš a výš. „Ale přišla krize, zákazníků ubývalo a začala to být prostě nuda,“ prohlásil Storonskij, když se jej ptali na klíčové rozhodnutí jeho života. 

S nudou se rozhodl zatočit a podobně jako řada mladých talentů finančního sektoru se vydal změnit zdánlivě statický svět vysokých financí. Pomohl mu v tom Vlad Yatsenko, který zajišťoval technické řešení Deutsche Bank a poté také pro Credit Suisse.

Společně přišli se službou Revolut, kterou dnes používá téměř 20 milionů uživatelů po celém světě a která se stala do velké míry etalonem finančních služeb 21. století. A také etalonem úspěšného start-upu, protože se jí za necelých šest let podařilo vyrůst z nuly ve stabilní firmu, jejíž hodnota při posledním kole financování vzrostla na 33 miliard dolarů. 

Revolut se tak stal jedním z nejhodnotnějších fintechových start-upů světa. A majetek Nikolaje Storonského, který ve firmě drží 20procentní podíl, přesahuje sedm miliard dolarů.

Peníze dělají peníze

Jak už to u příběhů úspěšných mládenců současnosti bývá, ani tady nečekejte pohádku o hloupém Honzovi, který ke štěstí, princezně a půlce království přišel jen čirou náhodou. Nikolaj Storonskij (ročník 1984!) pochází z mimořádně dobře situované rodiny. Jeho otec byl viceprezident těžařského gigantu Gazprom (mimochodem to je ta firma, o níž Putin v polovině uplynulé dekády prohlásil, že bude první firmou světa s valuací přes bilion dolarů, což se nakonec nestalo).

Na začátku Nikolajovy životní cesty to proto vypadalo, že by se mohl vydat v otcových stopách. První vysokoškolský titul získal na katedře obecné a aplikované fyziky na Moskevském fyzikálně-technickém institutu. Magistrem ekonomie se stal na Nové vysoké škole ekonomické v Moskvě a poté pracoval v investičním kolosu Lehman Brothers. Tam skončil v roce 2008 a zamířil jako trader do Credit Suisse. 

Revolut, ilustrační foto

Revolut získal další miliardy, dere se mezi top start-upy Evropy

Tržní hodnota společnosti Revolut za rok poskočila z pěti na 33 miliard dolarů. Stala se tak druhou nejhodnotnější fintechovou firmou v Evropě, před ní je už jen švédská Klarna.

Přečíst článek

Právě zde se setkal s Vladem Yatsenkem, s nímž od ledna 2014 podle jeho vlastního profilu na LinkedInu šéfuje Revolutu. Jejich start-up se zrodil v londýnském technologickém inkubátoru Level39 situovaném v novém finančním centru Londýna na Canary Wharf.

Disrupce finančního světa

Byť v samém počátku možná dvojice měla velké ambice, Revolut rostl pozvolna. A jak to tak u moderních techových společností bývá, alfou a omegou pro ně je uživatelská zkušenost a služba. 

Storonskij správně vycítil potenciál v tom, že s rostoucím segmentem turistiky poroste také touha lidí nezatěžovat se nepříjemnou a často složitou měnovou konverzí. A v neposlední řadě také drahou. 

Revolut tak zpočátku nabízel možnost směnit si velmi snadno prostřednictvím aplikace peníze ze 150 různých měn, navíc s tím, že zároveň dostanete kartu, kterou budete moci platit kdekoli na světě a s takřka nulovými poplatky za obsluhu i směnu.

Christo Wiese

Pepco nejsou jen trička za šedesát, ale i miliardová story úspěchu a pádu

Majitelem módního řetězce s levnými oděvy Pepco byl donedávna nejbohatší Jihoafričan Christo Wiese. Zbyly mu ale oči pro pláč a miliardové žaloby v rukách.

Přečíst článek

Skvělý nápad lidi zaujal a Revolutu začali rychle přibývat uživatelé. A také rostla hodnota společnosti, která zcela v souladu s principy start-upů prováděla několik kol financování. Takzvaným jednorožcem (tím se firma stává ve chvíli, kdy její hodnota překoná hranici jedné miliardy dolarů) se Revolut stal relativně nedávno - teprve v roce 2018. Zázračný růst tím teprve začal. 

V březnu 2020 měla firma hodnotu „pouhých“ pět miliard dolarů a za další rok a čtvrt vyrostla téměř sedminásobně na současných 33 miliard. Ani tady se však nejspíš nezastaví, což naznačuje stále ještě enormně vysoký podíl Storonského (20 procent) a také ambiciózní plán, že do pěti let chce Revolut mít 100 milionů zákazníků.

Bankovní licence

Ale to jsme mírně přeskočili dění. Ještě se na skok vraťme do doby, kdy Revolut začínal. Jeho služby byly velmi omezené a vlastníci naráželi na to, že neměli bankovní licenci, a proto se chtěli soustředit na jiné finanční služby (pojištění...). Zlomovým okamžikem se tak stalo udělení bankovní licence na eurounijním trhu, kterou Revolut získal v Litvě (mimochodem pokud jste evropští zákazníci Revolutu, nejspíš s ním jste ve spojení právě přes tuto banku). To bylo také v roce 2018, který patří k nejdůležitějším milníkům v dosavadní historii společnosti.

S bankovní licencí se Revolutu a jeho zakladatelům otevřely dveře k totální změně finančního světa v podobě jedné aplikace nabízející vše pro finanční život uživatele. Základem Revolutu tak je vlastně něco jako běžný účet. Na něj si pošlete peníze a můžete začínat kouzlit. 

Peníze totiž můžete poslat komukoli, kdo má Revolut a máte jej v kontaktech telefonu. Můžete si vytvořit QR kód, jehož načtením vám může kdokoli poslat peníze (ano, dnes to již nabízejí všechny banky, ale nebýt fintechových start-upů, nejspíš bychom ještě postávali na pobočkách a vyplňovali složenky). Peníze v Revolutu si můžete schovat do trezoru, kde se vám budou zhodnocovat (samozřejmě pomalu, ale na spořícím účtu se vám také „zhodnocují“ pomalu). A nejkouzelnější je asi možnost nakupovat akcie.

Klaus Umek, investora do financí a realit, filantrop a šéf aktivistického fondu Petrus Advisers

Bonviván, spekulant a křesťan. Kdo je muž, co shodil kšeft PPF a Monety

Jako když natřete prase rtěnkou a vydáváte ho za nevěstu. Shoďte ten nesmysl, hřímal před červnovou valnou hromadou Monety ve zprávě pro investory aktivistický fond Petrus Advisers. Akcionáři fond Klause Umeka vyslyšeli a obě korporace musejí dát lepší podmínky. 

Přečíst článek

Revolut nabízí velké množství akcií z řady zemí a máte k nim okamžitý přístup i s poměrně malými prostředky. Aplikace totiž nabízí možnost takzvaného frakčního investování, tedy že si můžete koupit pouze část akcie a nikoli celé cenné papíry. Samozřejmostí je rozsáhlá analytika toho, jak akcie performuje, součástí aplikace je i byznysové zpravodajství o jednotlivých firmách. „Na co byste v bance potřebovali desítky analytiků, na to nám stačí jeden dobrý programátor,“ uvedl mírně posměšně Nikolaj Storonskij na adresu starého bankovního světa.

Bezpečnost především? Asi ano

Založit si účet u Revolutu a začít nakupovat cenné papíry trvá zhruba 15 minut (#vyzkoušenozavás). S tím se samozřejmě pojí poměrně velké nebezpečí, že své peníze začne investovat i ten, kdo na to nemá potřebné znalosti a není si vědom rizik. 

Revolut se před případnými žalobami brání samozřejmě asi desítkou dlouhých licenčních dokumentů, v nichž jsou rizika velmi detailně popsána. Ale ruku na srdce: četl to někdy někdo? Větší bezpečnostní pojistkou tak je absence jakýchkoli pák, které by uživatel mohl využít a utrácet tak peníze, které nemá. Zde opravdu hrajete jen se svými penězi (na rozdíl třeba od aplikace Robinhood). Investovat přes Revolut můžete také do nejrůznějších kryptoaktiv a je to podobné jako s akciemi. A také můžete začít již od jedné koruny.

Robinhood míří na burzu. Provází ji kontroverze

Robinhood slízl obří pokutu a chystá se prodávat vlastní akcie svým klientům

Online broker Robinhood naučil mileniály během koronaviru spekulovat s akciemi. Teď se chystá upsat na burze vlastní akcie. Provází jej ale řada žalob a kontroverzní pověst.

Přečíst článek

Ale aby to nepůsobilo, že je vše jen zalité sluncem a Revolutu se vyhnuly jakékoli skandály, připomeňme rok 2019. Tehdy rezignoval finanční ředitel Peter Higgins a firma neoznámila důvody tohoto kroku. Spekulovalo se, že při vnitrofiremním auditu vyšly najevo značné nesrovnalosti, a firma také čelila podezření, že se jejím prostřednictvím někteří lidé snaží prát peníze z kriminální činnosti. To je ovšem obecný problém všech úspěšných fintechových projektů, stejně jako problém kryptoaktiv, která však s tímto cílem často i vznikají.

Světová banka

Že se Revolutu podařilo podezření prozatím smést ze stolu, naznačuje jeho pokračující spanilá jízda světem. Postupně své služby nabízí na dalších trzích a v letošním roce požádal o bankovní licence ve Velké Británii a také v USA. Pokud by se podařilo tyto licence získat, měl by Revolut našlápnuto k tomu zařadit se po bok největších bank a nabízet své služby opravdu po celém světě. Na to, že je na trhu pouhých šest let, jde o téměř zázrak. 

A jméno Nikolaj Storonskij si pro jistotu zapište do paměti, protože o něm ještě nespíš uslyšíme. Ať už v dobrém (Revolut se definitivně etabluje a ocenění Storonského podílu bude ještě daleko vyšší), nebo ve špatném (Revolut pohltí nejrůznější skandály).

André Kostolany a finančník a publicista Gottfried Heller (vpravo)

Legendární spekulant Kostolany o inflaci: Je to cena za demokracii

Nejnebezpečnějším faktorem inflace je inflační očekávání. K obavám spotřebitelů a zaměstnanců se pak přidávají spekulace.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bitcoin (ilustrační foto)

Revolut dočasně pozastaví aktivity s kryptoměnami v USA. Obtížné rozhodnutí, tvrdí firma

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme