Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Revolut získal další miliardy, dere se mezi top start-upy Evropy

Revolut, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Tržní hodnota společnosti Revolut za rok poskočila z pěti na 33 miliard dolarů. Stala se tak druhou nejhodnotnější fintechovou firmou v Evropě, před ní je už jen švédská Klarna.

Reklama

Britská fintechová společnost Revolut, která působí i na českém trhu, získala v novém kole financování 800 milionů dolarů (17,3 miliardy korun). Hlavními investory byly investiční fond Vision Fund 2 ze skupiny SoftBank a fond Tiger Global Management. Firma byla ohodnocena na 33 miliard dolarů, zatímco před rokem byla ohodnocena na 5,5 miliardy.

Investice vynesla Revolut do čela britského žebříčku nejcenějších fintechových firem. Zároveň je druhým největším evropským fintechových jednorožcem, tedy start-upem, jehož hodnota přesáhne miliardu dolarů. První pozici drží švédský poskytovatel finančních služeb Klarna.

Společnost vznikla v roce 2015 a od té doby přitáhla přes 16 milionů klientů, kterým umožňuje obchodovat na burze a nabízí jim dále mimo jiné směnu deviz a debetní karty. Firma se sídlem v Londýně získala zákazníky výhodnějšími kurzy při směně měn, než jaké nabízejí banky, a dalšími produkty včetně investic do kryptoměn.

Marek Mora, viceguvernér ČNB

My nechráníme spotřebitele, ale finanční stabilitu, říká viceguvernér Mora

České banky hlídáme, hypoteční pravidla příliš neporušují. Nemovitosti jsou drahé, ale už jsou vidět signály ochlazení, říká v rozhovoru pro server newstream.cz viceguvernér České národní banky (ČNB) Marek Mora.

Přečíst článek

Stále v červených

Rychlý růst se zatím nepromítl do ziskovosti. V posledním finančním roce start-up své roční ztráty zdvojnásobil vlivem investic do kontroly rizik. Revolut v posledních letech zrychlil svou globální expanzi a pronikl na trhy, jako jsou Spojené státy, Austrálie a Japonsko. Na český trh vstoupil v květnu 2018.

Získané investice Revolut použije především na vývoj produktů a na marketing v zemích, do kterých expanduje, zejména v USA a Indii, uvedl finanční ředitel Mikko Salovaara. Získání finančních prostředků podle něj neovlivní harmonogram případného vstupu Revolutu na burzu. „Myslíme si, že nakonec budeme veřejně obchodovanou společností, ale nemáme žádné bezprostřední plány na vstup na burzu,” uvedl Salovaara.

Nové kolo financování podpořil britský ministr financí Rishi Sunak, který chce v zemi rozvíjet finančně technologické odvětví, aby tak pomohl udržet konkurenceschopnost tamního finančního sektoru po brexitu. „Chceme vidět ještě více skvělých britských fintechových úspěchů, jako je Revolut,” řekl Sunak.

Robinhood míří na burzu. Provází ji kontroverze

Robinhood slízl obří pokutu a chystá se prodávat vlastní akcie svým klientům

Online broker Robinhood naučil mileniály během koronaviru spekulovat s akciemi. Teď se chystá upsat na burze vlastní akcie. Provází jej ale řada žalob a kontroverzní pověst.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme