Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Robinhood slízl obří pokutu a chystá se prodávat vlastní akcie svým klientům

Robinhood míří na burzu. Provází ji kontroverze
Marco Verch / Creative Commons / CC-BY 2.0
Tereza Zavadilová

Online broker Robinhood naučil mileniály během koronaviru spekulovat s akciemi. Teď se chystá upsat na burze vlastní akcie. Provází jej ale řada žalob a kontroverzní pověst.

Reklama

Kontroverzní aplikace Robinhood se nyní po osmi letech existence rozhodla vstoupit na burzu. Letos v prvním kvartále utržila půl miliardy dolarů, čtyřikrát více než rok předtím. Požádala o IPO za minimálně 100 milionů dolarů, ale čeká se, že umístí až 2 miliardy dolarů. Podle amerických médií půjde o nejsledovanější primární úpis letošního léta, a nejen proto, že aplikace chce 35 procent akcií zcela netypicky nabídnout svým zákazníkům, drobným investorům. 

Robinhood, který má nyní osmnáct milionů aktivních klientů s majetkem 80 miliard dolarů, je fenomén. Otevřel akcie mileniálům. Ještě před pár lety schopnost individuálně obchodovat na americké burze znamenala zcela něco jiného než nyní. K otevření obchodního účtu bylo potřeba kolem stovky tisíc korun, za pokyn se platily poplatky v řádech stokorun, člověk musel sledovat dění, umět číst v grafech a vyznat se v tabulkách. Teď lidé kupují akcie na jeden klik v jednoduché appce a v zásadě bez poplatků.

Lídrem této demokratizace se stala právě aplikace Robinhood. Nebyla sice jediná, podobně funguje třeba Revolut či eToro, ale nejviditelnější. A ztělesňuje v sobě všechny dobré i špatné stránky tohoto trendu, který v extrémní rovině přerostl v „meme” trading, tedy obchodování s akciemi podle nálady na sociálních sítích. 

Jonah Peretti, zakladatel webu BuzzFeed, který brzy vstoupí na burzu.

BuzzFeed vstoupí na burzu. Slibuje si od toho ohodnocení na 1,5 miliardy dolarů

Americká mediální společnost BuzzFeed potvrdila spekulace posledních dní a oznámila chystaný vstup na burzu. Sloučí se kvůli tomu s firmou 890 Fifth Avenue Partners, která specializuje na akvizice a patří mezi podniky souhrnně označované jako SPAC. Cílí na ohodnocení celého podniku na burze na 1,5 miliardy dolarů (32 miliard korun).

Přečíst článek

Meme trading se naplno rozjel během pandemie, kdy lidé seděli doma u počítačů, krátili si dlouhou chvíli a hledali nástroj, jak přijít k penězům - boom v podobém stylu, jako na kryptoměnách (které se na Robinhoodu také obchodují). A s podobnými fundamenty - především na sociální síti Reddit ve skupině Wall Street Bets, ale i YouTube a Tiktoku, si lidé vzájemně radili, jaký „nájezd” na jakou akcii udělat a pak se chlubili svými rychlými výdělky.

Obětí meme traderů se postupně staly například akcie finské Nokie, herní firmy GameStop či provozovatele kin AMC. Robinhood v tomto případě ale takříkajíc spolykal vlastní medicínu: spekulace s akciemi byly tak nebezpečně rozjeté, že Robinhood náhle obchody s nimi zastavil. Drobní investoři obvinili aplikaci, že se nechala uplatit od hedgeových fondů. Redditoví investoři se totiž přesvědčovali, že svými spekulacemi bojují proti nenasytnosti bohatých fondů...

Krok Robinhoodu pozastavit obchody vedl k desítkám žalob od klientů a velkému odlivu klientských peněz, ale zároveň k šetření a pokutám od dohledových institucí. Zakladatel brokera Vlad Tenev vypověděl, že Robinhood musel obchody s GameStopem & spol pozastavit poté, co jej clearingová firma kvůli vysokým objemům obchodů požádala o dozajištění ve výši tří miliard dolarů. 

Dovolená s rouškami? Letos nejspíš ještě stále obličejové masky nesundáme.

Delta udeřila. Akcie evropských cestovek padají

Vytoužený nárůst turismu se ani toto léto nejspíš neodehraje, míní investoři. Daří se outdooru.

Přečíst článek

Asi i kvůli potížím s akciemi letos Robinhood vsadil na kryptoměny a má jich už ve správě za půl miliardy dolarů. S tím přichází další potíž, zhruba třetina zisku za první kvartál pocházela z poplatků za spekulace s dodgecoinem, což je satirická kryptoměna s velmi spornou hodnotou.  

Robinhood ve čtvrtek podal přihlášku ke vstupu na burzu k americké komisi pro cenné papíry SEC. O den dříve aplikace zaplatila rekordní pokutu regulátorovi FINRA za nedostatky v kontrole, prý spotřebitele klamala a vystavovala je riskantním nástrojům, například opcím a pákovým obchodům. Loni v prosinci Robinhood platil podobnou pokutu burzovní komisi. Krom toho online brokera zažalovala rodina dvacetiletého tradera, který spáchal sebevraždu poté, co se mu na účtu ukázal obří záporný zůstatek. 

Má smysl akcie Robinhoodu kupovat? Pro mluví to, že firma je zisková, inovativní a má velkou zákaznickou bázi. Proti pak její neustálé právní problémy i to, že polovina účtů jsou méně než rok staré. Jisté poučení ze spekulativního boomu retailových investorů dalo už letošní IPO kryptoměnové aplikace Coinbase. Ta upsala akcie v půlce dubna přesně na vrcholu cyklu, ale od té doby se jejich hodnota propadla zhruba o třetinu.

Business Insider poznamenal, že uživatelé Redditu nemohou Robinhoodu zapomenout zastavení obchodů. Už teď o víkendu se šikovali proti jeho IPO. „Zapomeňte na Robinhood. Ať se utopí v žalobách a utečou mu klienti,” uvedl jeden z uživatelů ve fóru věnovaném akciím GameStopu a sesbíral za to 7 tisíc lajků. 

Foto: Marco Verch / Creative Commons / CC-BY 2.0

Rival Uberu, firma Didi, plánuje největší IPO čínské firmy na Wall Street od dob burzovního vstupu Alibaby.

Didi plánuje největší IPO čínské firmy na Wall Street od dob Alibaby

Největší čínský provozovatel alternativní taxislužby Didi Chuxing chce z plánované primární veřejné nabídky akcií (IPO) ve Spojených státech získat více než čtyři miliardy dolarů (85,3 miliardy korun). Vyplývá to z prohlášení pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Parfumérie Douglas

Oživení evropských burz? Úpisy akcií chystá parfumerie Douglas i italská módní značka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme