Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Revoluce po 115 letech: Shell mění název. Kvůli neshodám s nizozemskou vládou i zeleným investicím

Čerpací stanice Shell v Hongkongu
ČTK
 ČTK

Shell se dostala do sporu s nizozemskou vládou kvůli srážkové dani ve výši 15 procent. Navíc největší penziní fond nizozemska přestal držet akcie ropného gigantu kvůli kritériím ESG. Shell tak radikálně mění vnitřní politiku i jméno.

Reklama

Britsko-nizozemská ropná společnost Royal Dutch Shell oficiálně zkrátila své jméno na Shell Plc. Spojení „Royal Dutch“ měla v názvu od roku 1907. Firma dále plánuje zrušit duální strukturu svých akcií a přesunout ústředí z Nizozemska do Británie, konkrétně z Haagu do Londýna.

„Společnost Shell oznámila rozhodnutí představenstva změnit název na Shell Plc 20. prosince 2021. Tato změna nyní vstoupila v platnost,“ uvedl podnik ve svém prohlášení.

Shell

Shell se přesouvá z Haagu do Londýna, kvůli neshodám s vládou

Akcionáři Shellu rozhodli o přesunu sídla firmy z Nizozemska do Británie. Změní proto i své jméno, tedy vypustí slova Royal Dutch a skupina dále ponese jen stručný název Shell. Zjednoduší se také podniková struktura. Firma se tak snaží oprostit od části daní, které musí v Nizozemsku platit.

Přečíst článek

Burzy v Londýně a Amsterodamu změnu názvu zohlední 25. ledna, zatímco newyorská burza 31. ledna. Shell v polovině loňského listopadu oznámil, že ukončí duální akciovou strukturu a bude mít pouze jednu třídu akcií. To znamená, že vznikne větší objem kmenových akcií, které pak Shell bude moci snáze odkupovat, když to uzná za vhodné. S akciemi podniku se ale dál bude obchodovat na burzách v Amsterodamu, Londýně a New Yorku jako dosud.

Shell vede s nizozemskými úřady vleklý spor o 15procentní srážkovou daň, kterou Nizozemsko uplatňuje. Firma se jí snažila vyhýbat právě tím, že zavedla dvě třídy akcií - každá podléhá jinému postupu zdanění při výplatě dividend. Nová struktura problém vyřeší - Shell už tuto daň nebude muset v Nizozemsku platit a veškeré daňové záležitosti bude vyřizovat v Británii.

Vztahy s Nizozemskem zhoršila i zpráva z loňského října, kdy největší penzijní fond v Nizozemsku ABP oznámil, že ze svého portfolia vyřadí akcie všech firem z odvětví fosilních paliv včetně akcií Shell.

Čerpací stanice

Ropa prudce zdražuje, český benzín bude následovat a míří ke 40 korunám za litr

Pohonné hmoty v ČR mohou prudce zdražit, cena ropy poprvé od roku 2014 stoupá k 90 dolarům za barel. Na vině je teroristický útok ve Spojených arabských emirátech, napětí v Rusku a také nečekaný průběh nové koronavirové vlny s mutací omikron. Naopak růst zpomaluje silná koruna.

Přečíst článek

švestky (ilustrační foto)
video

Farmáři sklidili méně ovoce. Špatná zpráva pro Čechy – švestek je málo

Výrazný propad úrody švestek a třešní, naopak meruňkám se loni dařilo. Celkově sklizeň ovoce v Česku loni klesla meziročně o pět procent a z dlouhodobého pohledu byla podprůměrná, vyplývá to z aktuálních dat Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme