Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Shell se přesouvá z Haagu do Londýna, kvůli neshodám s vládou

Shell
Shell

Akcionáři Shellu rozhodli o přesunu sídla firmy z Nizozemska do Británie. Změní proto i své jméno, tedy vypustí slova Royal Dutch a skupina dále ponese jen stručný název Shell. Zjednoduší se také podniková struktura. Firma se tak snaží oprostit od části daní, které musí v Nizozemsku platit.

Reklama

Akcionáři schválili návrh přesunout sídlo firmy z Haagu do Londýna a to hned na začátkem příštího roku. Rozhodla o tom jejich mimořádná valná hromada. Záměr už dříve rozladil nizozemskou vládu, protože jedním z hlavních důvodů přesunu sídla jsou spory o postup při danění dividend.

Předseda správní rady Andrew Mackenzie oznámil, že pro návrh změn se podle předběžných výsledků vyslovila většina akcionářů. Hlasovali akcionáři, kteří drží 57,9 procenta kmenových akcií, a z nich se pro návrh změn vyslovilo 99 procent hlasujících. Nutných bylo alespoň 75 procent.

Shell vede s nizozemskými úřady vleklý spor o 15procentní srážkovou daň, kterou Nizozemsko uplatňuje. Firma se jí snažila vyhýbat právě tím, že měla dvě třídy akcií. Právě díky nové struktuře Shell už tuto daň nebude muset v Nizozemsku platit. Vztahy s Nizozemskem zhoršila i říjnová zpráva, kdy největší penzijní fond v zemi ABP oznámil, že ze svého portfolia vyřadí akcie všech firem z odvětví fosilních paliv, včetně akcií energetické skupiny Shell.

Pohonné hmoty, ilustrační foto

Zdražování benzinu končí. Peking i Washington uvolní zásoby

Možnosti dalšího růstu cen pohonných hmot jsou nyní již prakticky vyčerpané. Růst cen, který trvá nepřetržitě od začátku roku, končí. Pokud nyní budou čerpací stanice zdražovat, spíše využívají všudypřítomných mediálních zpráv o inflaci a navyšují si své marže.

Přečíst článek

Ekologické dopady

Před budovou, kde se valná hromada konala protestovali ekologičtí aktivisté.

Shell, stejně jako další velké ropné společnosti v Evropě, si stanovil cíl postupného odklonu od uhlovodíků, aby vyhověl sílícím požadavkům na ochranu životního prostředí. Na jaře prohrál spor s klimatickými aktivisty z organizace Přátelé Země a soud v Haagu tehdy firmě nařídil, aby své globální emise uhlíku do konce roku 2030 snížila o 45 procent ve srovnání s rokem 2019. Firma plánuje více investovat do sluneční a větrné energie, proti soudnímu verdiktu se brání.

Mezinárodní síť ekologických organizací Přátelé Země na oznámení Shellu o přesunu zareagovala sdělením, že plány podniku přesunout hlavní sídlo nebudou mít na soudní spor žádný vliv. „Na spor, který ohledně znečišťování ovzduší vede proti Shellu organizace Milieudefensie, nemá tato zpráva žádné negativní dopady,“ uvedla organizace. Milieudefensie je nizozemskou součástí sítě Přátelé Země.

solární elektrárny

Solárník Sobotka to v Chile zkouší také s větrníky. Postaví tam fabriku na zelený vodík

Česká energetická skupina Solek, za níž stojí Zdeněk Sobotka, podnikatel a vizionář v oboru obnovitelných zdrojů energie, rozšiřuje záběr. Po solárních parcích zkouší jiný druh zelené elektrárny - na zelený vodík. Vybuduje ji pro chilský přístav Puerto San Antonio.

Přečíst článek

Restruktualizace

„Zjednodušení je navrženo tak, aby se posílila konkurenceschopnost Shellu a zrychlila jak výplata peněz akcionářům, tak i strategie stát se podnikem s nulovými emisemi,“ uvedl šéf společnosti Andrew Mackenzie. „Současná spletitá akciová struktura podléhá omezením a v dlouhodobém výhledu už nemusí vyhovovat.“

Krok firmy sjednotit akciové třídy bude znamenat, že vznikne větší objem kmenových akcií, které pak Shell bude moci snáze odkupovat, když to uzná za vhodné. S akciemi podniku se ale dál bude obchodovat na burzách v Amsterodamu, Londýně a New Yorku, tak jako dosud.

Shell uvedl, že i když je hrdý na nizozemské kořeny a dědictví, navrhované změny mimo jiné znamenají, že skupina už nebude schopna splňovat podmínky k tomu, aby mohla v názvu ponechat slovo Royal, tedy „královský”. To bylo součástí názvu od roku 1907.

Prunéřov, hnědouhelná elektrárna

Lukáš Kovanda: Emisní povolenky živelně zdražují, Evropě hrozí blackouty

Emisní povolenky EU ve středu odpoledne prolomily další rekord, 90 eur za tunu ekvivalentu oxidu uhličitého vypuštěnou do ovzduší. Odpustek za tunu emisí může ještě tento týden stát více než 100 eur. Důvodem je citelný růst poptávky po energiích, jejž způsobují tuhé mrazy, které aktuálně udeřily zejména v severní části Evropy, ve Skandinávii. K růstu cen povolenek ovšem přispívá také poměrně napjatá geopolitická situace. Spojené státy tlačí na Německo, aby v případě invaze Ruska na Ukrajinu zastavilo projekt Nord Stream 2.  

Přečíst článek

Shell do roku 2005 používal oficiální název Royal Dutch/Shell. Obě součásti, tedy nizozemská Royal Dutch a britská Shell, do té doby působily jako relativně samostatné podniky. Téhož roku se ale sloučily a výsledná skupina upravila svůj název tak, že z něj odstranila lomítko. Od té doby je Shell registrován jako britský podnik s daňovým domicilem v Nizozemsku a s duální akciovou strukturou.

Takzvanou duální akciovou strukturu se už loni rozhodla ukončit i společnost Unilever, která se specializuje na spotřební zboží. I ta se rozhodla dát před Nizozemskem přednost Británii.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme