Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Farmáři sklidili méně ovoce. Špatná zpráva pro Čechy – švestek je málo

Výrazný propad úrody švestek a třešní, naopak meruňkám se loni dařilo. Celkově sklizeň ovoce v Česku loni klesla meziročně o pět procent a z dlouhodobého pohledu byla podprůměrná, vyplývá to z aktuálních dat Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

Reklama

Celkově farmáři sklidili 133 867 tun ovoce. „Výrazný pokles úrody ovocnáři zaznamenali u švestek, opět velmi slabá byla úroda třešní. Meruňky loni nezasáhly mrazy a jejich sklizeň vzrostla čtyřnásobě. Proti průměru sklizní předchozích pěti let byla nižší o sedm procent,“ uvedla mluvčí Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského Ivana Kršková.

nákup (ilustrační foto)
video

Čtvrtka másla přes padesát korun. Ceny základních potravin opět trhají rekordy

Čtvrtka másla v průměru za 54 korun, kilo eidamu za 183 korun. Ceny některých základních potravin v lednu podražily meziročně dvouciferným tempem a jsou nejvyšší za poslední tři roky, vyplývá z aktuálních dat Českého statistického úřadu. Ceny tak naplňují prognózy z podzimu ohlašující výrazné zdražování, mimo jiné kvůli rostoucím cenám energií a dopravy. A vzhledem k předpovědím, že inflace letos v některých měsících dosáhne i deseti procent, se růst cen nezastaví.

Přečíst článek

Nižší sklizeň podle ovocnářů způsobilo především chladné jaro. „Například u švestek byl na jaře optimismus podstatně vyšší, než byla skutečnost ve sklizni. Nadprůměrné škody byly loni z krupobití. Mrazy sady loni nepoškodily," řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík. Švestek se urodilo 6784 tun, meziročně méně o čtvrtinu méně a nejméně za poslední čtyři roky.

Nástup vegetace přišel loni později, nepříznivé počasí bylo i v období květu, kdy málo létali včely a další opylovači. Výrazný propad plůdku přišel se zpožděním. Ludvík upozornil, že bilanci sklizní ovlivňuje i to, že v České republice trvale ubývá ovocných sadů. Loni plochy sadů v ČR meziročně klesly o dvě procenta na 13 047 hektarů. Proti roku 2017 to představovalo snížení o 932 hektarů, tedy o sedm procent.

Stock spirits group

Češi loni kvůli zavřeným hospodám vypili nejméně alkoholu za čtvrt století

Omezení provozu či přímo zákaz fungování restaurací a hospod v loňském roce kvůli proticovidovým opatřením bylo hlavním důvodem, proč v Česku klesla spotřeba alkoholu. Spotřeba piva meziročně poklesla o šest litrů na 140 litrů na obyvatele, u vína o půl litru na necelých 20 litrů, vyplývá z aktuálně zveřejněných dat Českého statistického úřadu. Z potravin byla vloni rekordní spotřeba na obyvatele u rýže a luštěnin – šlo vůbec o nejvyšší hodnoty od počátku sledování v roce 1920, respektive 1948.

Přečíst článek

Úroda jablek, které jsou hlavním ovocným druhem, loni klesla o sedm procent na 110 tisíc tun. „Na jabloních se obdobně jako na většině dalších ovocných druhů negativně podepsalo dlouhé chladné jaro," řekla Kršková. Na rozdíl od jablek se loni dařilo hrušním. Jejich úroda díky dostatku vláhy a příznivému podzimu vzrostla meziročně o 28 procent na 7404 tun, a byla tak nejvyšší za posledních šest let.

Sklizeň meruněk loni vzrostla na 1856 tun z pouhých 471 tun v roce 2020, kdy úrodu zdecimovaly jarní mrazy. „Významná část produkce meruněk byla ovšem bohužel poškozena krupobitím," uvedla Kršková. Opět velmi slabá úroda 366 tun byla loni u broskví, které se v Česku přestávají pěstovat.

Pomerančová marmeláda s rakytníkem

Marmeláda z rakytníku nebo rajčatové pesto. Které další české výrobky získaly gastro Oscara?

Punc kvalitní potraviny Great Taste získalo hned pět výrobků tuzemské provenience. Mezinárodní porota složená z food kritiků, kuchařů, restauratérů, maloobchodních nákupčích nebo food blogerů ocenila tyři jsou vyrobené v Česku, pátý exkluzivně dovážený. Ten získal nejvyšší ocenění Zlatou vidličku.

Přečíst článek

Úrodu třešní loni druhý rok po sobě srazily deště v době sklizně, kdy velké množství plodů popraskalo. Sklizeň třešní loni dosáhla 1302 tun po 894 tunách předloni. V porovnání s pětiletým průměrem šlo o propad o 37 procent. V minulých letech nebyly u třešní výjimečné úrody na úrovni 2500 tun.

Na ceny ovoce v obchodech nemá výše úrody u českých sadařů žádný zásadní vliv. Česká republika je v produkci čerstvého ovoce soběstačná jen z 30 až 40 procent, takže ceny ovoce na pultech obchodů se řídí vývojem trhu a cen v Evropě.

ilustrační foto

Gastronomii zase čeká těžký rok. Restauracím stále chybí personál

Pohostinství patří mezi pandemií nejvíc zasažené obory podnikání. Gastro scénu ovlivňovaly v posledních měsících jak preventivní vládní omezení proti šíření koronaviru, tak i úbytek personálu. Aktuálně provozovatelé gastro podniků čelí i zdražování potravin. Rok plný výzev čeká tuzemské restaurace i letos, bojovat budou především s nedostatkem pracovní síly.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Všechny vzorky obilí a masa z Ukrajiny u kontrolorů prošly. Není důvod dovozy omezit, trvá na svém Nekula

Všechny vzorky obilí a masa z Ukrajiny u kontrolorů prošly. Není důvod dovozy omezit, trvá na svém Nekula

Přečíst článek
Členové katolického bratrstva 'Cristo de la Buena Muerte' se účastní procesí ve španělské Zamoře, počátkem úterý 4. dubna 2023.

FOTOGALERIE: Týden ve světě – přípravy a oslavy Velikonoc, Macron v Číně, papež zpět v úřadu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme