Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

První omezení na čerpačkách. MOL na svých stanicích v Maďarsku stanovila limit 50 litrů na den

Čerpací stanice MOL - ilustrační foto
Zdeněk Pečený / Newstream
 ČTK

Maďarský MOL šokuje a zavádí maximální denní odběr pohonných hmot 50 litrů. Může se to dotknout také Čechů, kteří přes Maďarsko vyrazí na každoroční dovolenou do Chorvatska. MOL měl limit již doposud, ale činil 100 litrů na den, což se běžných řidičů nedotklo.

Reklama

Maďarská ropná a plynárenská společnost MOL stanovila ode dneška pro maloobchodní odběratele na svých domácích čerpacích stanicích limit 50 litrů na den. Dosavadní limit tak snížila na polovinu. S odvoláním na mluvčí společnosti Pirosku Bakosovou o tom informovala agentura Reuters.

V Maďarsku stanovila vláda pravicového premiéra Viktora Orbána oficiálně cenu benzinu loni v listopadu. Chtěla zajistit, aby řidiči nemuseli trpět celosvětově rostoucími cenami pohonných hmot. Nařízení má prozatím platit do 1. října.

PKN Orlen investuje miliardy do české energetiky. Fialovi přislíbila i otevřenější cenovou politiku

Polská petrochemická společnost PKN Orlen přislíbila podle premiéra Petra Fialy (ODS) investice do české energetiky přes deset miliard korun. Investice mají souviset mimo jiné s navýšením kapacity výroby. Fiala to uvedl na Twitteru. Se zástupci společnost premiér také hovořil o spolupráci při vývoji malých a středních modulárních reaktorů. PKN Orlen patří český Orlen Unipetrol.

Přečíst článek

Zavedení předchozího limitu na 100 litrů denně MOL v březnu odůvodňoval zajištěním „dostatečných dodávek pro všechny zákazníky“. V Evropě a ve Spojených státech se o prázdninové sezoně poptávka po pohonných hmotách zvýší. Šéf Mezinárodní agentury pro energii (IEA) Fatih Birol na konci května varoval před možným nedostatkem nafty, benzinu či kerosinu, zejména v Evropě.

Maďarští řidiči nakupují prémiový benzin s oktanovým číslem 95 a naftu za 480 forintů (29,70 Kč). Až do 27. května směli v Maďarsku za úřední cenu kupovat pohonné hmoty i cizinci, nyní už pro ně ale platí tržní cena.

Nabíjecí stanice

AAA: Ojeté elektroauto se prodává nejčastěji za 800 tisíc korun

Během šesti let počet ročně prodaných ojetých automobilů s elektrickým motorem stoupl osmkrát, podíl na trhu ale stále mají mizivých 0,11 procenta. Největší hráč na trhu použitých automobilů Aures a její síť AAA auto proto očekává další růst zájmu – a to i přes zvyšující se ceny elektrických ojetin –, záležet bude zejména na tom, jak dopadne plán EU na zákaz spalovacích motorů od roku 2035, vůči kterému se v úterý negativně postavilo Německo.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ceny benzinu 5. března 2022

Maďaři už platí za naftu více než Češi. Brusel za to tentokrát nemůže

Přečíst článek
Viktor Orbán

Lukáš Kovanda: Maďaři nemají dost benzínu. Orbán kapituluje před zákonem trhu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme