Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AAA: Ojeté elektroauto se prodává nejčastěji za 800 tisíc korun

Nabíjecí stanice
Pixabay
Dušan Kütner

Během šesti let počet ročně prodaných ojetých automobilů s elektrickým motorem stoupl osmkrát, podíl na trhu ale stále mají mizivých 0,11 procenta. Největší hráč na trhu použitých automobilů Aures a její síť AAA auto proto očekává další růst zájmu – a to i přes zvyšující se ceny elektrických ojetin –, záležet bude zejména na tom, jak dopadne plán EU na zákaz spalovacích motorů od roku 2035, vůči kterému se v úterý negativně postavilo Německo.

Reklama

Ještě před šesti lety v roce 2016 byly elektromobily prakticky výsadou fanoušků nových technologií a nabídka na trh ojetých aut byla mizivá. Tehdy se jich za rok prodaly pouhé tři stovky, mediánová cena činila 280 tisíc korun. Loni už tento počet stoupl na 2400 s průměrnou cenou 630 tisíc, letos jen za pět měsíců roku se prodalo již 1426 elektromobilů s mediánovou cenou 800 tisíc, vyplývá z analýzy trhu společnosti Aures Holdings, který provozuje síť autobazarů AAA Auto, a jeho divize Mototechna.

Elon Musk

Tesla se chystá na čtvrtletí hromadných padáků. Půjde až 3,5 procenta lidí, vzkázal Musk

Výrobce elektromobilů Tesla sníží v příštích třech měsících počet zaměstnanců pracujících za fixní mzdu o deset procent. To je 3,5 procenta celkové pracovní síly firmy, oznámil generální ředitel Tesly Elon Musk. Automobilka přitom kvůli hromadným padákům už nyní čelí žalobám ze strany bývalých zaměstnanců. „To jsou triviální kauzy,“ uvedl na jejich adresu Musk.

Přečíst článek

„Mysleli jsme si, že nástup ojetých elektromobilů bude rychlejší, ne takto postupný, zejména pod tlakem na emisní limity v Evropě,“ uvedl provozní ředitel Aures Holdings Petr Vaněček. „Elektromobilů na sekundárním trhu ale pravidelně přibývá, pochopitelně i v závislosti na tom, kolik nových elektrických modelů automobilky uvedou na trh a jaký o ně je zájem,“ dodal. Letos by tak za celý rok mělo změnit majitele přes tři tisíce ojetých elektrovozů.

Prodeje ojetých vozů s elektrickým pohonem v ČR:

rok počet prodaných vozů medián ceny (v tis. Kč) medián tachometru (v km) medián stáří (v letech) meziroční nárůst (v pct)
2016 309 279,0 41 424 4,5 x
2017 404 325,7 55 000 4,7 31
2018 730 385,5 46 600 4,6 81
2019 1202 449,0 41 000 4,4 65
2020 1625 500,0 34 000 3,7 35
2021 2401 629,0 20 000 2,6 48
2022 (do května) 1426 799,0 21 850 2,3 x

zdroj: Aures Holdings, AAA Auto, Mototechna

Ještě vyšší zájem je o hybridy – přímo v síti AAA Auto podíl prodaných použitých aut s hybridním pohonem letos zatím meziročně stoupl o polovinu na 1,9 procenta, v roce 2019 to bylo 0,3 procenta. „Dlouhodobě evidujeme totální převis poptávky nad nabídkou, tyto vozy se prodávají téměř ihned, co je dáme do nabídky,“ podotkl Vaněček.

Elektromobil, ilustrační foto

Europoslanec Zdechovský: Zákaz spalovacích motorů je vítězstvím zelené ideologie nad zdravým rozumem

Evropská unie jako celek si v rámci Zelené dohody pro Evropu vytkla za cíl postupně snižovat emise skleníkových plynů. Do roku 2030 se mají dle plánu Fit for 55 emise snížit o 55 procent oproti roku 1990. 

Přečíst článek

Důvod je podle něj prostý – uspokojí řidiče, kteří chtějí jezdit ekologicky, při současných rapidně rostoucích cenách pohonných hmot je úsporný hybridní model pro mnoho klientů zajímavou alternativou, a zároveň jejich pořizovací cena je v průměru o čtvrtinu nižší než u čistých elektrovozů.

Čeká se na postoj Německa k zákazu spalovacích motorů

Budoucnost trhu spočívá podle Vaněčka na tom, jak dopadnou jednání o zákazu prodeje nových aut se spalovacími motory v EU od roku 2035. Zákaz sice tento měsíc odsouhlasil Evropský parlament, návrh schválený europoslanci však ještě bude předmětem dalšího unijního vyjednávání. Německý ministr financí Christian Lindner však v úterý prohlásil, že německá vláda nebude s plánem souhlasit. „Pokud se k plánu postaví německá vláda negativně, bude to mít vliv i na český autoland,“ míní Vaněček.

Prodej aut, ilustrační foto

Už žádné spalovací motory po roce 2035. Evropský parlament návrh schválil

Evropský parlament (EP) schválil návrh, který by měl od roku 2035 zakázat prodej nových osobních aut a lehkých užitkových vozů se spalovacími motory. Opatření se netýká ojetých vozů a bude ještě předmětem dalšího unijního vyjednávání.

Přečíst článek

Zákaz nových aut na benzín či naftu by samozřejmě podnítil další zájem o elektomobily, na druhou stranu by podle Vaněčka vedl k omezení dostupnosti nových aut a tedy i další zvýšení cen ojetin. Ty například už loni podle nedávného vyjádření šéfky AAA Auto Karolíny Topolové v březnovém rozhovoru pro newstream.cz stouply o 15 procent a letos rostou dál.

Nastala situace, kterou nepamatuji za dvacet let své praxe. Je obří převis poptávky oproti nabídce. Za prvé to přinesla pandemie, lidé se báli jezdit hromadnou dopravou a začali nakupovat auta. Měli jsme tady zákazníky, kteří třeba dvacet let nejezdili, a najednou si kupovali auto. Další vliv je zpožďování výroby nových aut, ať už kvůli chybějícím čipům či nově kvůli kabelům vyráběným na Ukrajině. Na nové auto se už čeká třeba rok, rok a půl,“ uvedla tehdy Topolová.

Generální ředitel Kia Czech Arnošt Barna

Šéf Kia Barna: Česko je automobilovou velmocí, ale v oblasti podpory elektromobility má velké rezervy

Buď budete stále dohánět zpřísňující se limity, nebo to naopak pojmete jako příležitost. Tak se na obrovský tlak, pod který se kvůli ekologii dostal automobilový průmysl, dívá generální ředitel Kia Czech Arnošt Barna. Korejská automobilka si evidentně vybrala druhou cestu. Za 13 let tak už v Evropě nebudou prodávat jiné vozy než s elektrickým pohonem, o deset let později už má jít o uhlíkově neutrální firmu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Karolína Topolová, CEO AURES Holdings zastřešující značky AAA AUTO

Šéfka AAA Auto Karolína Topolová: Cena ojetin vzrostla o patnáct procent. A zdražují dál

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme