Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Problém pro českou iniciativu. Na nákup dělostřelecké munice stále chybí část peněz

Estonský ministr obrany Hanno Pevkur
ČTK
 ČTK

Na českou iniciativu, jejímž cílem je nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu ze zemí mimo Evropskou unii, už přispěla řada států, přesto peníze stále chybí. Prohlásil to podle estonské veřejnoprávní rozhlasové a televizní stanice ERR estonský ministr obrany Hanno Pevkur. Kromě toho je podle Pevkura třeba navrhovanou munici zkontrolovat, takže část z ní se na frontu může dostat až koncem roku.

Reklama

Podle posledních informací bude k dispozici téměř dvakrát více nábojů, než se původně plánovalo, tedy kolem 1,5 milionu kusů granátů, uvádí ERR s odkazem na svou televizní stanici ETV. S návrhem na nákup dělostřelecké munice pro Ukrajinu mimo členské státy unie přišel český premiér Petr Fiala na mimořádném summitu EU na počátku února. Prezident Petr Pavel později na Mnichovské bezpečnostní konferenci informoval o možnosti zakoupit ve třetích zemích 800 tisíc granátů pro Ukrajince.

K nákupu se dosud připojila zhruba dvacítka zemí od Kanady přes Německo, Litvu, Finsko či Nizozemsko a Lucembursko až po Island. Ministr zahraničí Jan Lipavský minulý týden novinářům v Bruselu řekl, že Praha zatím od spojenců získala prostředky na nákup prvních 300 tisíc kusů; o dalších 500 tisíc kusů se jedná. Český poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar v polovině března řekl, že první dodávky v rámci takzvané české iniciativy by měly dorazit na Ukrajinu nejpozději v červnu.

Ruská střela zasáhla průmyslovou oblast v Charkově

Tvrdý ruský úder. Rakety zcela zlikvidovaly velkou tepelnou elektrárnu v Charkovské oblasti

Zmijivská tepelná elektrárna, jedna z největších v ukrajinské Charkovské oblasti, je po ruském útoku z 22. března zcela zničená. V areálu se demolují zbytky budov, odklízí sutiny a k většině zařízení není přístup. Po návštěvě elektrárny to uvedl ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko a přislíbil pomoc. S odkazem na provozovatele elektrárny Centerenerho o tom informovala ukrajinská média.

Přečíst článek

„Pokud mluvíme o milionu nábojů, jde o tři miliardy eur. Jsou různé ráže, ty menší jsou o něco levnější. Bylo by skvělé, kdyby se to vše podařilo. V současné době lze říct, že chybí více peněz než nábojů,“ uvedl nyní podle ERR Pevkur. Chybějící peníze se podle něj nyní hledají především v zemích severní a střední Evropy. Francie, která uvedla, že je připravena přispět více, by se měla projednat zvlášť, píše estonská stanice.

Kdy by se munice mohla dostat na frontu, je nyní podle Pevkura těžké předvídat. Některé náboje by se tam mohly dostat v řádu měsíců, jiné až koncem roku. Podle Pevkura je třeba prověřit některé granáty od možných partnerů, aby se zjistilo, v jakém jsou stavu a zda jsou použitelné.

Stanislav Šulc: Konec lží. Válka je skutečně válka. A bude mobilizace

Ruský režim přestal lhát. Válku na Ukrajině už konečně označil za válku. Zároveň dodal, že doposud to válka nebyla, ale že akce Západu jsou natolik zásadní, že je potřeba postoupit do další fáze a začít tedy skutečně konečně válčit. Oznámení přichází ve chvíli, kdy Západ nabírá prostředky pro Ukrajinu, a naopak Rusko přichází o značný penězovod. Takže to je příprava na mobilizaci, nic víc.

Přečíst článek

Italský deník Corriere della Sera před pár dny napsal, že Česko a dalších 15 zemí, které se k iniciativě přidaly, uzavřely smlouvy pro dodávku dělostřelecké munice Ukrajině a že se nakonec podařilo získat o 200 tisíc kusů více, tedy milion. Dodávky začnou v dubnu, napsal list.

Česká vláda ve středu schválila další příspěvek ČR do iniciativy. Jeho výši premiér Petr Fiala neuvedl, munice podle jeho vyjádření dorazí na místo v rámci týdnů až měsíců.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme