Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Estonci vybaví Ukrajince protiletadlovými komplety Mistral

Estonský ministr obrany Hanno Pevkur
ČTK
 ČTK

Estonsko v rámci svého dalšího balíčku vojenské pomoci dodá Ukrajině protiletadlové komplety Mistral. Podle agentury DPA to oznámil ministr obrany pobaltské země Hanno Pevkur.

Reklama

„Ukrajina naléhavě potřebuje protivzdušnou obranu, aby mohla odrazit pokračující brutální útok Ruska. Je také v přímém bezpečnostním zájmu Estonska, aby k tomu společně se svými spojenci přispělo,“ uvedl Pevkur.

Další podrobnosti o rozsahu dodávky zbraní neuvedl. „Balíček pomoci jsme sestavili tak, abychom maximalizovali přínos pro Ukrajinu, aniž bychom ohrozili bojovou připravenost estonských ozbrojených sil,“ dodal ministr obrany Estonska, které je členskou zemí Evropské unie a NATO.

Ukrajina se již více než dva roky brání rozsáhlé ruské agresi a je do značné míry závislá na dodávkách zbraní ze Západu. Estonsko patří k největším podporovatelům Ukrajiny.

Mistral je protiletadlový raketový komplet velmi krátkého dosahu s infračerveným naváděním, vyráběný evropským koncernem MBDA. Může být odpalován z lodí, vozidel či vrtulníků, k jeho nasazení ale stačí i dvojice vojáků.

Reklama

Ukrajinská jednotka Azov

Kontroverzní ukrajinská jednotka Azov dostane zbraně od USA. Kreml to kritizuje

Spojené státy zrušily zákaz poskytovat americké zbraně a výcvik brigádě Azov, ukrajinské elitní jednotce s kontroverzní minulostí. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na sdělení amerického ministerstva zahraničí. Kreml označil krok za „krajně negativní“.

Přečíst článek

Maďarský premiér Viktor Orbán

Orbán v ohrožení? Fidesz si připsal nejslabší volební výsledek za 20 let, šanci má proevropský soupeř

Den poté, co Maďaři hlasovali ve volbách do Evropského parlamentu, vyhlásila vláda premiéra Viktora Orbána velké vítězství. Ve vítězných projevech však chybělo přiznání, že to byl nejhorší výsledek jeho strany Fidesz v evropských volbách od vstupu země do bloku před 20 lety, uvedla agentura AP.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme