Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Evropa navýší výrobu munice, část poputuje i na Ukrajinu

EK oznámila vyčlenění 500 milionů eur na podporu výroby munice v EU
iStock
 ČTK

Evropská komise oznámila vyčlenění 500 milionů eur (12,6 miliardy korun) na podporu výroby munice pro společnosti v Evropské unii. Cílem je umožnit evropskému obrannému průmyslu navýšit kapacitu výroby, doplnit tak zásoby zemí EU a zároveň dostat více munice na Ukrajinu.

Reklama

Vyčlenění financí souvisí s takzvaným Aktem na podporu produkce munice (Act in Support of Ammunition Production, ASAP). „Finance umožní evropskému obrannému průmyslu do konce roku 2025 zvýšit kapacitu výroby munice na dva miliony nábojů ročně,“ stojí v prohlášení EK.

„Komise dokončila vyhodnocení podle aktu ASAP v rekordním čase a vybrala 31 projektů, které mají pomoci evropskému průmyslu navýšit výrobu munice,“ uvedla unijní exekutiva s tím, že vybrané projekty se soustředí na několik oblastí, například na výbušniny, rakety či munici. Projekty budou financovány částkou 513 milionů eur (12,9 miliardy korun) z rozpočtů EU a Norska, dodala komise.

Ruský prezident Vladimir Putin

Rusko jde volit. Válečná putinomika funguje překvapivě skvěle

Volby v Rusku vyhraje stávající prezident Vladimir Putin. Reální protikandidáti buďto byli diskvalifikováni, nebo zemřeli za podezřelých okolností. Válka proti Západu Putinovi nahnala další body. A co je pro Putina neméně příznivé – Rusko ekonomicky nadále funguje. Válečná ekonomika totiž přináší pozitivní dopady pro obyvatele. Ale Rusko si zadělává na obří ekonomický problém pro dobu po Putinovi.

Přečíst článek

Evropská komise již na začátku března navrhla vznik nového programu na podporu evropského obranného průmyslu s 1,5 miliardy eur (38 miliard korun), který bude financován z rozpočtu EU v letech 2025 až 2027. Vznik programu je součástí první Evropské strategie týkající se obranného průmyslu, kterou komise zveřejnila.

Nová opatření mají například podpořit členské státy ve společném zadávání zakázek na obranný materiál. Součástí strategie je i větší spolupráce mezi unijním a ukrajinským obranným průmyslem. V Kyjevě by měl rovněž vzniknout úřad EU, který bude pomáhat ukrajinské armádě v oblasti inovací.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme