Reklama

PRE na dividendách vyplatí 1,7 miliardy

Fronta kvůli novým smlouvám na energie před Pražskou energetikou v pražské Vladislavově ulici
Newstream / Dušan Kütner
 ČTK

Pražská energetika (PRE) vyplatí letos svým akcionářům dividendu 439,96 koruny za akcii, rozhodla valná hromada firmy. Dividenda je asi o 17,5 koruny vyšší než loni a celkem PRE akcionářům vyplatí 1,7 miliardy korun.

Reklama

Vyplácená dvidenda společnosti PRE, která patří mezi největší dodavatele elektřiny v Česku, je vyšší, přestože loni firmě meziročně mírně klesl čistý zisk na 2,52 miliardy korun. O rok dříve totiž činil téměř 2,55 miliardy korun. Výnosy společnosti ale stouply o 6,5 procenta na 23,34 miliardy korun.

ČEZ, sídlo

Arsen Lazarevič: Má ČEZ prodávat elektřinu mimo burzu? Ne. Měl by maximalizovat svoje zisky

Stát již nyní inkasuje téměř 80 až 90 procent veškerých zisků společnosti ČEZ a minoritní akcionáři si přerozdělí jen drobky. Zestátnění energetického giganta tak připomíná znárodňování, které se na úspěchu firmy podepíše výrazně negativně, píše v komentáři k vládním vizím budoucnosti ČEZ Arsen Lazarevič.

Přečíst článek

Vývoj loni ovlivnily dva zásadní faktory. Prvním bylo pokračování pandemie covid-19, druhým nestabilita energetických trhů především v druhé polovině roku spojená s prudkým růstem cen komodit.

„Rok 2021 nebyl rokem jednoduchým, přesto však byl rokem velmi úspěšným. Vývoj prvních měsíců roku 2022 ukazuje, že výzvy, se kterými se budeme v tomto roce střetávat, budou ještě větší a intenzivnější. PRE je a bude infrastrukturní společností s úzkou vazbou na region hlavního města jako místa pro kvalitní a spokojený život,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel PRE Pavel Elis.

Wall Street, ilustrační foto

Akciový S&P 500 je na tom nejhůře za půl století. Dopadá na něj inflace a obavy z recese v USA

Index akcií největších na burze obchodovaných podniků v USA S&P 500 je na tom nejhůře od roku 1970. Od začátku roku dosud klesl o 21 procent, nejvíce za stejné období v předchozích 22 letech. Očekává se, že toxická kombinace vysoké inflace a tvrdého přístupu Fedu uvrhnou ekonomiku Spojených států do recese, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Vloni PRE dodala zákazníkům 5706 gigawatthodin (GWh) elektřiny, o 1,5 procenta více než v roce 2020, a 871 GWh zemního plynu, což je nárůst zhruba o 55 procent. Dosažená hodnota je výrazně pod úrovní spotřeby před omezeními spojenými s nákazou covid-19, kdy roční spotřeba elektřiny na území Prahy významně převyšovala šest terawatthodin.Investice loni směřovaly především do distribuce a dosáhly dvou miliard korun. Pokračování pandemie covid-19 ovlivnilo náklady společnosti. Mimořádné náklady 24 milionů korun si vyžádal především nákup ochranných pomůcek a zajištění bezpečnosti práce.

Převzetí zákazníků ostatních dodavatelů v režimu dodavatele poslední instance (DPI) zatížilo společnost dalšími jednorázovými náklady především v souvislosti s personálním zajištěním této agendy a náklady na IT podporu. Negativní dopady pandemie covid-19 a DPI však firma vykompenzovala úsporami v nákladech na služby, takže celková výše provozních nákladů zůstala meziročně nezměněna.

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Lukáš Kovanda: Vláda požaduje od ČEZ dividendu 48 korun. Je to výsměch, mohla chtít i 60 korun

Vláda si například letos mohla vytáhnout z ČEZ větší dividendu, než jakou navrhuje. Její dnešní návrh zní na 48 korun na akcii. Podle trhu a analytiků si mohla říci o více, až takřka o 60 korun na akcii. Nižším návrhem se připravuje o třeba pět miliard korun, které mohla dát výhradně na pomoc zmíněným dvaceti procentům nejpotřebnějších domácností.

Přečíst článek

Intenzivní růst zaznamenala elektromobilita. PRE provozovala ke konci roku 2021 bezmála 300 veřejných dobíjecích stanic, dnes jich je téměř o stovku více. Firma dál uvedla, že chce posílit investice do chytrých řešení. Nové technologie podle ní umožní efektivní využití energetických sítí v rámci městské infrastruktury, jejich propojení se sítí veřejného dobíjení, s datovými sítěmi a s chytrými prvky městské infrastruktury.

Skupina PRE je se svými více než 820 tisíci odběrnými místy třetím největším dodavatelem elektřiny v Česku. Prostřednictvím dceřiné společnosti PREdistribuce provozuje distribuční síť.

Plných 58 procent společnosti vlastní Pražská energetika Holding, jehož majoritním vlastníkem je město Praha. Dalším významným akcionářem je německá EnBW Energie Baden-Württemberg, která vlastní 41,4 procenta.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Šéf společnosti Meta Mark Zuckerberg

Balík pro Zuckerberga. Jeho Meta mu z dividendy přihraje stovky milionů dolarů ročně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme