Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Potvrzeno. PPF se stahuje z Vietnamu, prodala tamní Home Credit

PPF prodá část Home Creditu Japoncům.
ČTK
 ČTK

PPF se dohodla na prodeji vietnamského Home Creditu. Kupujícím je thajská banka. PPF inkasuje v přepočtu asi 20 miliard korun.

Reklama

Skupina Home Credit, divize PPF pro spotřebitelské financování, ve středu oznámila podpis rámcové dohody o prodeji aktiv Home Creditu ve Vietnamu. Plnění transakce dosahuje přibližně 800 milionů eur, tedy asi dvacet miliard korun. Vyplývá to z tiskové zprávy PPF. Kupující stranou je banka Siam Commercial Bank Public Company Limited (SCB), která je součástí thajské skupiny SCBX Public Company Limited.

Transakce podléhá schválení příslušných regulátorů ve Vietnamu a v Thajsku. Její vypořádání se očekává v první polovině roku 2025.

O aktivity Home Creditu ve Vietnamu je zájem

O aktivity Home Creditu ve Vietnamu je zájem. Do finálních vyjednávání míří i největší thajské banky

Největší thajské banky Kasikornbank Pcl a SCB X Pcl a KB Kookmin Bank, divize jihokorejské KB Financial Group, se dostaly do finální fáze jednání o koupi aktivit poskytovatele spotřebitelských úvěrů Home Credit ve Vietnamu, uvedla agentura Bloomberg. Hodnota transakce by mohla činit přibližně 700 milionů dolarů, zhruba 16,2 miliardy korun. Home Credit chce najít kupce pro svá vietnamská aktiva do konce letošního roku.

Přečíst článek

Home Credit Vietnam byl založen v roce 2009 jako první společnost skupiny PPF v segmentu spotřebitelského financování v jihovýchodní Asii. Během 15 let se stal předním poskytovatelem digitálních finančních služeb. Počet klientů Home Creditu ve Vietnamu přesáhl 15 milionů po celé zemi. Aktuální tržní podíl společnosti je kolem 14 procent. Home Credit Vietnam zaměstnává 6000 lidí.

SCBX, thajská skupina podnikající ve finančních technologiích a působící v celé Asii, je konečným vlastníkem SCB, čtvrté největší banky v Thajsku podle celkového objemu aktiv.

PPF v minulých letech opustila vedle Ruska také trh v Indonésii a na Filipínách. Vedle ČR a Slovenska nyní působí Home Credit jako nebankovní poskytovatel spotřebitelského financování v Číně a Indii, v Kazachstánu je retailová Home Credit Bank. Mimo Evropu se PPF také angažuje v segmentu výroby a pronájmu rekreačních plavidel.

Skupina Home Credit je mezinárodní poskytovatel spotřebitelského financování působící na trzích v Evropě i Asii. Home Credit má kořeny v České republice. Investiční skupina PPF podniká ve 25 zemích v Evropě, Asii a Severní Americe. Investuje do finančních služeb, telekomunikací, médií, biotechnologií, nemovitostí či strojírenství. Skupina vlastní aktiva v hodnotě 43,5 miliardy eur a zaměstnává celosvětově 52 tisíc lidí.

Investiční skupina PPF podniká ve 25 zemích v Evropě, Asii a Severní Americe. Investuje do finančních služeb, telekomunikací, médií, biotechnologií, nemovitostí či strojírenství. Skupina vlastní aktiva v hodnotě 43,5 miliardy eur, asi 1,1 bilionu korun, a zaměstnává celosvětově 52.000 lidí.

Renáta Kellnerová

Renáta Kellnerová poprvé mluvila s médii. Obrací PPF na Západ, všímá si Bloomberg

Když nejbohatší Čech a většinový vlastník obchodního impéria PPF Petr Kellner před téměř třemi lety tragicky zahynul na Aljašce, málokdo věděl, jak vypadá jeho manželka. To se ale změnilo a Renáta Kellnerová je teď prakticky synonymem PPF. V rozhovoru s agenturou Bloomberg popsala, jaké má o fungování podniku představy, ale i to, jak zaměření skupiny otáčí víc na Západ.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Air Bank pobočka, ilustrační foto

Air Bank loni vydělala téměř tři miliardy. Chce přijít s produkty pro malé podnikatele

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme