Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Renáta Kellnerová poprvé mluvila s médii. Obrací PPF na Západ, všímá si Bloomberg

Renáta Kellnerová
PPF
 ČTK

Když nejbohatší Čech a většinový vlastník obchodního impéria PPF Petr Kellner před téměř třemi lety tragicky zahynul na Aljašce, málokdo věděl, jak vypadá jeho manželka. To se ale změnilo a Renáta Kellnerová je teď prakticky synonymem PPF. V rozhovoru s agenturou Bloomberg popsala, jaké má o fungování podniku představy, ale i to, jak zaměření skupiny otáčí víc na Západ.

Reklama

Od převzetí kontroly nad PPF Kellnerová dohlíží na expanzi podniku a na jeho ústup z Asie. Konglomerát, který má sídlo v Praze, působí v 25 zemích, zaměstnává 61 000 lidí a věnuje se aktivitám v telekomunikacích, médiích, finančních službách či v elektronickém obchodování.

V rozhovoru, který Kellnerová vedla přes e-mail a který byl podle Bloombergu jejím prvním veřejným komentářem pro média od převzetí vedoucí úlohy v PPF, manažerka vyprávěla o náročných začátcích. Po manželově nečekané smrti se nejprve musela seznámit se složitými aktivitami podniku.

„První prioritou bylo zajistit stabilitu PPF a pak znovu začít rozvíjet podnikání,” říká šestapadesátiletá Kellnerová. „Uvědomila jsem si, že PPF je pro mě osobní záležitost a že mým úkolem je připravit naše děti na to, aby jednou mohly tu skupinu samy vést.”

Kellnerová od převzetí vedoucí role v podniku už na tomto obchodním impériu zanechala svůj otisk. Dohlížela na významný odklon od Asie, kdysi klíčového zdroje příjmů skupiny, a přesunula pozornost zpět na západní trhy. Vybrala si nového výkonného ředitele a rozešla se s některými blízkými spojenci svého zesnulého manžela. Firmu přivedla do úplného rodinného vlastnictví, když odkoupila podíly dvou menšinových akcionářů, a následně jmenovala sebe a své tři dcery do představenstva nové holdingové společnosti. V ní je uložen veškerý jejich majetek.

Rodina zesnulého Petra Kellnera zakládá superholding. Spadat pod něj bude i skupina PPF

Manželka a dcery Petra Kellnera zakládají rodinný holding Amalar. Spadne tam i PPF

Rodina zesnulého Petra Kellnera zakládá společnost Amalar Holding, do které se postupně včlení všechna rodinná aktiva. Cílem je zjednodušení vlastnické struktury, která bude plně pod kontrolou rodiny Kellnerových, sdělil její mluvčí Tomáš Perman. Novou společnost označuje jako superholding.

Přečíst článek

Začátky z devadesátek

Z Kellnerové je teď nejbohatší žena ve střední Evropě, odhadované čisté jmění rodiny podle indexu miliardářů agentury Bloomberg činí 11,8 miliardy dolarů, tedy více než 273 miliard korun. Kellnerová stále více času věnuje přijímání klíčových investičních rozhodnutí. Jako ústřední bod svého přístupu uvádí úzkou spolupráci s výkonným ředitelem PPF Jiřím Šmejcem, jedním z Kellnerových bývalých investičních partnerů.

„Pokud to situace vyžaduje, jsme schopni rozhodnout o obchodech za jediný víkend,” řekla v rozhovoru s Bloombergem. „V PPF jsme hrdí na to, že jsme velmi flexibilní v reakci na investiční příležitosti,” dodává manažerka.

Skupina PPF není typickým investičním fondem s předepsanými pravidly, co a jak dlouho má v portfoliu držet. A to je podle Kellnerové přednost. „Můžeme být trpěliví,” upozorňuje. „A proto krátkodobé výnosy nejsou primárním parametrem, když zvažujeme investiční příležitosti,” dodává.

Kořeny PPF sahají do začátku 90. let, do doby těsně po pádu komunismu, kdy Československo začalo prodávat státní majetek. Využilo k tomu kuponovou privatizaci, kdy lidé mohli vyměnit investiční kupony za nově vydané akcie firem či podílové listy investičních fondů. Jak se společnost PPF vyvíjela, její aktiva se postupně rozrostla na současných zhruba 43 miliard dolarů (téměř 998 miliard korun), píše Bloomberg.

Díky prodeji státního majetku po pádu komunismu je nyní v České republice několik velmi bohatých rodin. Vedle Kellnerových je to například realitní magnát Radovan Vítek nebo podnikatel Pavel Tykač, který se věnuje zejména energetice.

Firmy TollNet a SkyToll uspěly v tendru na elektronické mýtné v Chorvatsku

Systém elektronického mýtného pro dálnice v Chorvatsku vytvoří firmy z PPF

Chorvatský státní provozovatel dálnic Hrvatske Autoceste (HAC) se na základě výběrového řízení rozhodl podepsat s konsorciem zahrnujícím českou společnost TollNet a slovenskou firmu SkyToll dohodu o vytvoření systému pro elektronický výběr mýtného v hodnotě zhruba 100 milionů eur (2,5 miliardy korun).

Přečíst článek

Pavel Tykač, jediný majitel Sev.en Energy

Tykačova Sev.en koupila od dalšího českého miliardáře čtyři britské plynové elektrárny

Česká skupina Sev.en Global Investments koupila čtyři plynové elektrárny ve Velké Británii, které už dříve spoluvlastnila. Elektrárny s celkovou kapacitou 2800 megawattů (MW), které zásobují přes milion domácností, společnost získala od české investiční skupiny Creditas. Sev.en Global Investments patří do skupiny Sev.en finančníka Pavla Tykače. Hodnotu akvizice neuvedla. Největší česká uhelná elektrárna Počerady, kterou rovněž vlastní skupina Sev.en, má výkon 1000 MW.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Tři roky od tragické smrti Petra Kellnera. Jeho vize už naplňují jiní

Tři roky od tragické smrti Petra Kellnera. Jaké byly jeho nejslavnější vize a akvizice? Přečtěte si jeho autentické citáty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme