Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obyčejný byznys: Tetování již není tabu, zájem roste nejen u mladých

Tatér Marek Slavík
Archiv Marka Slavíka
Michal Nosek

Tetování v České republice již dávno není tabuizovaná výsada kriminálního polosvěta. Barevnými motivy si tak nechávají trvale krášlit tělo lidé všech věkových i příjmových kategorií. Tetovací salóny si tak na nouzi nestěžují.

Reklama

Urostlý padesátník Marek Slavík se profesi tatéra věnuje již přes třicet let. V mládí ho do tajů umění zasvětil otec, pak se svými výtvarnými kreacemi pokračoval během vojenské služby. Koncem osmdesátých let minulého století se zájem o tetování začal pomalu probouzet. Na vojně k tomu byl navíc v té době čas a prostor. Záklaďáci se nechávali tetovat z frajeřiny, pro ukrácení nudy, nebo v tom hledali zábavu. 

Marek sloužil u výsadkářů a ve fyzické kondici se udržuje stále. Posilovací nářadí má i ve svém salonu, kde cvičí, když čeká na zákazníky. Dominantou příjemného přízemního prostoru však je tetovací stůl, silná lampa a další potřeby pro tetování. Vše na svém místě a dokonale sterilní. 

Milan Úbl ve svém království, které je plné audiotechniky

Obyčejný byznys: Opravám televizorů se roky vyhýbám, říká elektrotechnik

V Česku je mnoho zajímavých provozů a podniků, prodejen a trhů, které zákazníci milují a majitelé pro ně dělají maximum. Představujeme je na newstream.cz v novém seriálu Obyčejný byznys. Tentokrát se vydáme za odborníkem na opravy a instalace audiotechniky a majitelem firmy DJ Servis Milanem Úblem. 

Přečíst článek

„Za ty roky pod mými tetovacími jehlami prošly desítky tisíc zákazníků. V tetování platí základní pravidlo. Máte jen jeden pokus, gumovat nejde. Proto je důležitá detailní přesnost a preciznost. Od tvorby návrhu, jeho přenesení na tělo po samotnou realizaci,” říká tatér. Klient má však být hlavně uvolněný. To má umožnit i klidná a příjemná reprodukovaná hudba, která se nese salónem. 

Bolí to 

Být uvolněný se hezky řekne, ale tisíce vpichů do kůže tetovacím strojkem opravdu bolí. Proti ručnímu tetování jehlou, bod po bodu, je to jiné. Jako by vám ruku projížděl šicí stroj. Nejhorší jsou dlouhé linie na částech těla s jemnou kůží a nízkým svalovým podkladem. To pak některé klientky a klienti zvládají hůře. „Každému před zapnutím strojku povím: Kdykoli můžete říct pauza a já práci přeruším. Klientovi naliji ledový čaj, uvolní se a můžeme pokračovat,” popisuje tatér průběh operace, která může trvat hodinu, ale mnohdy déle. 

Tetovací studio Archiv Marka Slavíka

 K Markovi se totiž objednávají i cizinci, kteří si pro tetování vyhradí část dovolené a pak u něj v salonu tráví s přestávkami třeba týden. „Domů pak odjíždějí se svým vysněným barevným motivem třeba na celých zádech,” uvádí Marek příklady své práce. 

Zlaté doby jsou pryč, říká majitel bazaru a zastavárny

Obyčejný byznys: Zlaté doby jsou pryč, říká majitel bazaru a zastavárny

Regály překypující různým zbožím. Od omlácených kladívek za desetikorunu po nová hifi sluchátka za několik tisíc. Pro někoho představuje sortiment nabízený v zastavárnách a bazarech bezcenný šrot a přehlídku nevkusu, ale jiní zákazníci zde dokáží objevit poklady do svých sbírek.

Přečíst článek

Ceny si pan Slavík určuje dle velikosti a náročnosti motivu. „To nejde říct, jako třeba u obkladače, který si vezme 500 korun za metr čtvereční, tady jednotková cena za čas a práci neexistuje. Snažím se být pro klienty cenově dostupný, ale zase ne za každou cenu. Malé, a ne příliš náročné tetování tak vyjde zhruba na tisícovku, horní hranice se definovat prakticky nedá,” počítá tatér.

S tatéry se roztrhl pytel

Na nezájem si rozhodně nestěžuje, ale s úsměvem říká, že v době pandemie, kdy bylo vše zavřené, se v každém druhém probudil tatér, který si zdobením svých přátel nebo sám sebe krátil čas. „Z některých, tehdy začátečníků, se tak pro nás profesionály stala konkurence. S rostoucím zájmem o tetování napříč generacemi se dá říct, že v každém pražském baráku bydlí někdo, kdo se jím, ať už aktivně, nebo pasivně, baví. Rozšíření zájmu pomáhá i nám, protože s náročnějšími pracemi pak chodí zákazníci do salónů.”  

Lukáš Klucký ve svém salonu

Obyčejný byznys: Nejraději dělám účes blondýnám, říká kadeřník

Babička i maminka byly kadeřnice, tak měl Lukáš s výběrem svého povolání jasno. Po kadeřnické škole a dvouleté praxi u maminky si začal budovat salon Hair trend v Praze. Bylo to komplikované, protože v té době ještě bydlel v Jablonci. Podle svých slov šetřil každou korunu, v kadeřictví přespával na zemi a ráno čekal na zlevněné bagety. 

Přečíst článek

Marek ale připomíná i další faktor, který tetovacím salónům prospívá, a to je návrat turistů. Služby tatérů jsou totiž v Česku na velmi profesionální úrovni. A přitom stále levnější, než je tomu v západních zemích.

Máte sami nebo vaši známí živnost, dílnu, provozovnu či studio se zajímavým příběhem? Dejte nám o tom vědět.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Valérie Dvořáková a Anna Pulkertová z Art Servisu J&T Banky

Umění 2022: Rekordní prodej Bohumila Kubišty ukazuje ochotu sběratelů utrácet

Přečíst článek
Nejdražším obrazem vydraženým v ČR je nově Kupkovo Početí za 126,5 milionů korun

Aukční rekord. Olejomalba od malíře Kupky se stala nejdražším obrazem v historii Česka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme