Reklama

Obyčejný byznys: Opravám televizorů se roky vyhýbám, říká elektrotechnik

Milan Úbl ve svém království, které je plné audiotechniky
Michal Nosek/Newstream
Michal Nosek

V Česku je mnoho zajímavých provozů a podniků, prodejen a trhů, které zákazníci milují a majitelé pro ně dělají maximum. Představujeme je na newstream.cz v novém seriálu Obyčejný byznys. Tentokrát se vydáme za odborníkem na opravy a instalace audiotechniky a majitelem firmy DJ Servis Milanem Úblem. 

Reklama

Kolik techniků se v Praze věnuje opravám a instalacím audiotechniky se nedá spočítat, ale Milan Úbl říká, že konkurence v branži není příliš vysoká. „Jsem jeden z posledních mohykánů s pájkou a měřícími přístroji. Je smutné, že ze třídy na elektroprůmyslovce, kde nás bylo třicet, se 28 živí jako programátoři, a jen dva jsme zůstali v praxi. Ta je určitě kreativnější, než psaní programů, či aplikací. Každopádně opravy a instalace mě stále moc baví,“ hodnotí elektrotechnický srdcař, který dle vlastních slov začal dráty natahovat po bytě od útlého věku. „Rodiče z toho byli v jednu chvíli až nešťastní. Ale mě to stále bavilo a zájem o elektrotechniku ještě vzrostl na průmyslové škole,” vzpomíná na začátky kariéry dnes osmapadesátiletý specialista. 

Podívejte se do technického království Milana Úbla:

Jeho příběh doopravdy začíná složením maturity. Poté nastoupil do pražské Tesly, a věnoval se televizní technice. Když se vrátil z vojny, prováděl instalace a opravy v televizních přenosových vozech. 

Přibývá oprav gramofonů

„Poslední televizory jsem opravoval ještě tam, asi v roce 1994, ale jednalo se o profesionální studiové monitory. V současnosti se opravám televizí spíše vyhýbám. Zabírají příliš místa, kterého v dílně nemám na zbyt,“ hodnotí s tím, že se lidé mnohdy televizorů zbavují a zbytečně kupují nové, protože jejich opravy nejsou složité. Výjimkou jsou drahé televize, tak od padesáti tisíc korun, které majitelé opravovat nechávají, ale mnoho jich není. Pravým opakem jsou opravy gramofonů, kterých stále přibývá. Najdou se i takoví nadšenci, kteří chtějí opravit kazetový magnetofon z osmdesátých let minulého století. 

Ondřej Stratil ve svém bistru Golden Egg

Obyčejný byznys: Bistro Golden Egg se rozhodlo uživit na vejcích. Nyní si užívá Velikonoce

S Velikonoci jsou od nepaměti spojená vajíčka a právě na pokrmy z vajec se specializuje pražské bistro Golden Egg. Sváteční menu sice nechystá, ale těší se zvýšenou návštěvnost.

Přečíst článek

Začátkem devadesátých let se Milan věnoval i zvučení rockových kapel, zejména skupině Kečup, které stavěl i první aparaturu, zároveň pracoval na servisu montážím a instalacím audiotechniky pro firmu Deutsch, která měla na tyto služby v Česku tehdy prakticky monopol, a tak pracoval ve dne v noci.

Následně založil vlastní firmu DJ Servis, která je na trhu čtvrt století a Milan vzpomíná i na nejbizarnější opravu. „Něco jsem instaloval na Žižkovské televizní věži a správce přišel s tím, zda bych jim neopravil stroj na cukrovou vatu,“ vzpomíná a s úsměvem a dodává, že to zvládl. 

Jiří Blažek prodává zeleninu z farmy

Obyčejný byznys: Brambory budou brzy vzácnost, říká farmář

V Česku je mnoho zajímavých provozů a podniků, prodejen a trhů, které zákazníci milují a majitelé pro ně dělají maximum. Představujeme je na newstream.cz v novém seriálu Obyčejný byznys. Tentokrát se vydáme mezi farmáře a prodejce domácí zeleniny.

Přečíst článek

Ale vraťme se z nostalgie, monofonních magneťáků a černobílých televizorů do současnosti. „Jsem workoholik, takže se nezastavím a nečekám, že by naše řemeslo nahradila dnes všude propagovaná umělá inteligence. V branži mi může pomoci, ale manuální práci to za mě nikdy neudělá,“ říká. Důležitý navíc je i osobní kontakt a přístup, který AI zprostředkovat nedokáže. Právě díky tomu má za roky provozu DJ Servisu řadu stálých zákazníků, portfolio se stále rozrůstá a obsahuje široké spektrum lidí. Od muzikantů, přes klasické uživatele, až po sběratele, kteří chtějí starou techniku vrátit do funkčního stavu. Milan má ke staré technice opravdu silný vztah, když říká, že má v dílně stále funkční pevnou telefonní linku

Práce pro pražskou DAMU

Aktuálně ale pracuje na moderním ozvučení devíti učeben na pražské DAMU, věnuje se i zvuku na kulturních a sportovních akcích, či instalacím zvukové techniky a kamerových systémů do hotelů, restaurací, obchodních center, jako například Bílá Labuť v Praze, či firem a domácností. K dalším místům, kde zvuk lidé nutně potřebují, jsou sportoviště, posilovny, fitness centra, či saunové světy, kterým se Milan také věnuje.  Asi největší zakázku, kterou kdy technik realizoval, bylo ozvučení sportovně relaxačního centra Gymit! V Ústí nad Labem.  

Vinotéky to mají v konkurenci hospod na Žižkově těžké, ale stále se rozvíjejí

Obyčejný byznys: Vinotéky to mají v konkurenci hospod na Žižkově těžké, ale stále se rozvíjejí

V Česku je mnoho zajímavých provozů a podniků, které zákazníci milují a majitelé pro ně dělají maximum. Představujeme je na Newstream.cz v novém seriálu Obyčejný byznys. Tentokrát se vydáme na pražský Žižkov na skleničku vína.

Přečíst článek

Neméně důležitou aktivitou jsou opravy veškeré audiotechniky. „Velkou část mé klientely tvoří zahraniční klienti. Zejména hudebníci a DJ. Na tom je zajímavé, že roste počet DJ z Ruska, Ukrajiny, či Turkmenistánu, kteří se zařadili k tradičním Němcům, Angličanům a Američanům, ” říká o části klientely s tím, že se nestalo, aby mu za práci někdo z nich nezaplatil.  

Práce má Milan Úbl stále nad hlavu, ale jediné co jej mrzí je to, že firmu nemá komu předat. Jeho synové se po studiích pustili ekonomickým směrem a o techniku se zajímají jen jako uživatelé. „Tuhle práci musí mít člověk v srdci, jinak to nemůže dělat,“ uzavírá své vyprávění. 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jak vybrat svítidla do podhledu: na co se zaměřit a na co dát pozor

Jak vybrat svítidla do podhledu: na co se zaměřit a na co dát pozor

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme