Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Inspirace: Proměňte svůj interiér s bodovým osvětlením

Inspirace: Proměňte svůj interiér s bodovým osvětlením
Komerční spolupráce
Komerční spolupráce

Bodové svítidlo představuje moderní a stylový způsob, jak přinést do vašeho interiéru nový rozměr. Jeho flexibilita a schopnost vytvářet zajímavé světelné efekty mohou zcela proměnit atmosféru vašeho domova. Máme pro vás několik tipů, jak jeho výhody využít na maximum.

Reklama

O bodovém osvětlení začneme zpravidla uvažovat v případě, že doma bojujeme s nedostatkem světla. Na kuchyňské lince si nevidíme pod ruce, jídelní stůl stojí v tmavém koutě, ve spíži je šero, v šatníku téměř naprostá tma. Snad v každé domácnosti najdeme místa, kde bychom uvítali lepší osvětlení, a bodová svítidla nabízejí jednoduché a praktické řešení.

Jaké mají výhody navíc?

• Jsou flexibilní

Jednou z hlavních výhod bodových svítidel je, že mohou být umístěna prakticky kdekoli. Můžete je instalovat na strop, podél stěn, nebo dokonce do podlahy. Díky jejich nenápadnému vzhledu snadno zapadnou do různých prostorů.

Christof Jaeger, generální ředitel společnosti BSH domácí spotřebiče, českého zastoupení značek Bosch, Siemens a Gaggenau

Moderní domácí spotřebiče už jsou běžně na wifi a zvládají komunikaci i se servisem. Trendem je hlasové ovládání

Leckterá nejnovější pračka nebo myčka nádobí už dnes umí nastavit prací nebo mycí procesy často lépe než její majitel. Díky tomu šetří chytré spotřebiče přírodní zdroje, peněženku i lidské zdraví. Do budoucna ale budou chytré přístroje v domácnosti umět ještě mnohem více, upozorňuje Christof Jaeger, generální ředitel společnosti BSH domácí spotřebiče, českého zastoupení značek Bosch, Siemens a Gaggenau. 

Přečíst článek

• Zdůrazní jednotlivé prvky

Bodová svítidla vám umožňují zaměřit světlo na konkrétní objekty nebo části místnosti. Tím můžete vytvořit dramatické efekty a zdůraznit například umělecká díla, dekorace, architektonické prvky nebo designové kusy nábytku.

• Posílí estetický dojem

Bodové osvětlení přidává vašemu interiéru moderní a elegantní vzhled. Jeho minimalistický design a schopnost vytvářet hru světla a stínu přináší do místnosti sofistikovaný prvek.

Zakladatel společnosti Amplla Přemysl Kokeš
video

FreshStart: Hasičák, který si doma vystavíte, sklízí ceny od designérů i hasičů

Inovativní vzhled hasicího přístroje Amplla doplňuje jeho multifunkčnost. Architekt Přemysl Kokeš přišel s nápadem na hasicí přístroj, který si budete chtít doma dokonce vystavit. Kulatý, placatý a barevný rescue point sklízí úspěchy i na designových soutěžích jako je například prestižní International Forum Design Award, kde získal zlato. „Velice mě potěšila česká cena hasičů Zlatý plamen, protože to není za design, ale od odborníků na požáry, kteří ocenili naše uvažování,“ říká Kokeš v další epizodě projektu FreshStart.

Přečíst článek


Pozor: Bodová svítidla mívají úzký a koncentrovaný paprsek světla, což znamená, že jejich osvětlení je omezené na malou plochu. To může být nevýhodou v případech, kdy potřebujete rovnoměrné osvětlení větších prostor. Pro rozptýlení světla po celé chodbě či koupelně je třeba použít bodovek více, v závislosti na rozměrech celkové plochy.


Tipy, jak využít bodová svítidla v různých místnostech:

Kouzlo se světlem v obýváku

V obývacích pokojích slouží bodová svítidla většinou jako zdroj doplňkového osvětlení. Máte-li obývák spojený s kuchyní, bodovky vám mohou pomoci opticky oddělit jednu zónu od druhé. Pro kuchyňský kout vyberte bodové světlo studené, pro obývací - relaxační část naopak volte teplejší, žluté, při kterém se lépe uvolníte.

Výrobce městského mobiliáře mmcité získal za svůj multifunkční altán pojmenovaný Cuby prestižní ocenění.

Prestižní cenu Good Design za rok 2022 získal altán a květináč českých autorů

Výrobce městského mobiliáře mmcité z Bílovic na Uherskohradišťsku získal za svůj multifunkční altán pojmenovaný Cuby a variabilní květináč nazvaný Polys prestižní cenu Good Design za rok 2022. Autory oceněných výrobků jsou David Karásek, Viktor Šašinka a Michael Tomalik. Porota soutěže každoročně oceněné vybírá z tisíců přihlášených produktů z desítek zemí.

Přečíst článek

Bodová svítidla se rovněž využívají k vytvoření akcentu na zajímavých prvků, jako jsou obrazy, sochy a další dekorační předměty.

Bodové osvětlení kuchyně a jídelny

Na kuchyňských linkách ještě dnes můžete narazit na zářivky, které nepříjemně oslňují oči a zbytečně plýtvají elektřinou. Bodové osvětlení s bílými svítidly poskytuje dostatek světla na práci, a přitom je šetrnější jak k očím, tak k životnímu prostředí. Bodová svítidla oceníte rovněž nad pracovní plochou ostrůvku nebo nad jídelním stolem, kde potřebujete lépe vidět na talíř.

Bodovky v ložnici

Umístění bodových svítidel vedle postele je praktické pro večerní čtení nebo může sloužit jako noční osvětlení, které vám pomůže najít cestu v temnotě.

Designér Jan Plecháč

Luxus pro všechny? Sklárny Moser se spojily s předním designérem

Sklárny Moser se spojily s designérem Janem Plecháčem. Držitel několika prestižních designérských ocenění, který se prosadil i v zahraniční konkurenci, se stal jejich kreativním ředitelem.

Přečíst článek

Bodovky jsou navíc skvělým dekorativním prvkem, jenž ložnici dodá moderní a elegantní vzhled. Nezapomeňte však zvolit taková svítidla, která jsou dostatečně jemná, aby nebyla rušivá při spaní.

Stylové osvětlení koupelny

Bodová svítidla v koupelně umožňují efektivní osvětlení konkrétních oblastí, jako je umyvadlo, zrcadlo nebo sprchový kout, a navíc podtrhují minimalistický a moderní vzhled místnosti. Je důležité zvolit správný typ svítidel s ohledem na vlhkost prostoru. Vybírejte voděodolné produkty přímo určené do vhlkého prostředí a v případě nejistoty se o jejich nákupu raději poraďte se svým elektrikářem.

Kamera v bytě, ilustrační foto

Čeští konstruktéři vyvíjejí „inteligentní” byt. Bude úsporný a schopný zachraňovat životy

Jak by mohlo vypadat naše bydlení v blízké budoucnosti? Odpověď hledají výzkumníci z centra energeticky efektivních budov při ČVUT. V jednom už mají jasno - inteligentní byt bude jednou zachraňovat životy.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jak vybrat svítidla do podhledu: na co se zaměřit a na co dát pozor

Jak vybrat svítidla do podhledu: na co se zaměřit a na co dát pozor

Přečíst článek

Chytré spotřebiče zmírňují dopady vysokých cen. Šetří vodu, elektřinu i prací prostředek

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme