Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obyčejný byznys: Rekonstrukce bytů v Praze se nevyplatí, říká elektrikář

Rekonstrukce bytů v Praze se nevyplatí, říká elektrikář
Profimedia
Michal Nosek

V Česku je mnoho zajímavých provozů, podniků, firem, prodejen a trhů, které zákazníci milují a majitelé pro ně dělají maximum. Představujeme je na newstream.cz v novém seriálu Obyčejný byznys.

Reklama

Své řemeslo podědil po otci, s nímž pak vyučený elektrikář Rudolf Tomeš téměř tři desítky let spolupracoval. Jako rodinný podnik začínali v 90. letech minulého století se starou dodávkou a věnovali se zejména instalaci a revizím hromosvodů. Byznys se postupně rozvíjel a s tím přišly i větší zakázky. Kromě elektrikařiny se rostoucí firma Tomeš s přijetím nových zaměstnanců začala věnovat i rozvodům vody a topení. Dále přibyly zednické práce a další řemesla. 

Jenže Tomeš senior odešel do důchodu a celá starost o vedení podniku zůstala na Rudolfovi. „Tehdy to byl opravdu fofr. Přes den jsem dělal rozvody elektřiny a večer, mnohdy do noci, nezbytné papíry a nacenění zakázek,” vzpomíná s tím, že se mu kvůli práci rozpadla rodina. Firma z Táborska však zůstala a obrat postupně roste. 

„Paradoxně pro nás byla nejlepším obdobím covidová pandemie. Lidé se báli a začali výrazně investovat do svých chalup, protože je chtěli upravit k trvalému bydlení. Navíc v té době byl mnohem levnější stavební materiál,“ vzpomíná na příval zakázek. 

Prahu už nebereme

Ještě před pandemií měla jihočeská firma část zakázek na rekonstrukce bytů i v Praze. Té se ale věnovat přestala, protože se to nevyplácí. „Ubytování jsme v Praze měli vždycky zajištěné, ale situace se mění. Zdražily materiály, Praha je prakticky pro větší vozidlo neprůjezdná a navíc není kde zaparkovat. Do centra vás už brzy nikdo nepustí,“ komentuje s tím, že největší zakázky měli právě v Praze 1. 

Rudolf se proto ani nediví, že v Praze chybějí čeští řemeslníci. Problém vidí i s drobnými zakázkami v dojezdové vzdálenosti. „Na opravu vypínače nebo zásuvky se nevyplatí ani vyjet. Klienta by to už jen kvůli dopravě a potřebnému času vyšlo opravdu draho. Každý si totiž přestavuje, že malá oprava stále stojí pár korun, jenže doba je jiná a kvůli práci za tisícovku se ani nevyplatí startovat motor,” popisuje. Není to však o tom, že by veškeré menší práce odmítali. „Pokud je to při cestě, tak drobnosti seniorům opravíme zadarmo. Když je trocha času, tak myslíme i na kamarády ve vesnici a okolí. Těm opravujeme drobnosti za tři točená piva večer v hospodě,” popisuje sousedský byznys. 

Hrubé stavby a rekonstrukce

V současné době se firma věnuje větším zakázkám, jako jsou hrubé stavby rodinných domků pro konkrétní investory nebo rekonstrukce rekreačních zařízení. Toho, že po vojně nastoupil k otci do firmy, Rudolf v žádném případě nelituje. „Prošli jsme i velice těžkým obdobím, ale stále jsem svým pánem. Zodpovědnost za práci i zaměstnance je sice veliká, ale už si nedokážu představit, že bych dělal ve fabrice nebo u nějakého zaměstnavatele. Každopádně chci udržet a dál rozvíjet své podnikání. V současné době, kdy všichni šetří, to je sice komplikovanější, ale stále ještě to jde,“ uzavírá vyprávění. 

Kominíků v Česku pomalu přibývá, stoupá i počet jejich zakázek

Obyčejný byznys: Pozor na revize, podvodníci jsou i mezi kominíky, říká mistr řemesla

Mám málo času, říká kominík Milan Černý, když přibuchuje dveře svého postaršího fordu Transit a zapaluje si cigaretu. S časem to má poslední dobou opravdu těžké. Zpřísnění požárních předpisů a povinnost pravidelných revizí kominíkům přihrálo množství nových zakázek.  

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Obyčejný byznys: V Družstvu byl klid, jako živnostník jsem se nadřel mnohem víc, říká zámečník

Přečíst článek
Hodinářskou tradici zachraňují kurzy pro nadšence, říká muž, který dává nový život starobylým strojkům

Obyčejný byznys: Tradici zachraňují kurzy pro nadšence, říká hodinář, který dává nový život starobylým strojkům

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme