Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obavy z dezinformací. Síť X deaktivovala před volbami v USA a Austrálii možnost je nahlásit

Sociální síť X deaktivovala funkci umožňující hlásit dezinformace o volbách
ČTK
 ČTK

Sociální síť X deaktivovala funkci, která uživatelům umožňovala hlásit dezinformace o volbách. Informovala o tom v otevřeném dopisu výzkumná organizace Reset.Tech Australia. Společnost Elona Muska tak učinila před důležitými volbami ve Spojených státech a Austrálii, což vyvolalo obavy z možného šíření dezinformací.

Reklama

Funkci, kterou sociální síť zavedla v roce 2022 a která umožňovala hlásit zavádějící či lživé informace o politickém dění, platforma minulý týden odstranila z nabídky ve všech oblastech kromě Evropské unie, uvedla organizace. Uživatelé sítě X mohou stále hlásit příspěvky, které považují za propagaci násilí nebo nenávistný projev. Sociální síť se k věci zatím nevyjádřila.

Platforma funkci odstranila necelé tři týdny před konáním referenda v Austrálii, prvního po čtvrtstoletí, o tom, zda změnit ústavu a zřídit poradní orgán parlamentu pro domorodé obyvatelstvo, a 14 měsíců před prezidentskými volbami ve Spojených státech.

Sociální síť Threads prozatím zaostává za sítí X, které chtěla konkurovat

Musk vede nad Zuckerbergem. Threads propadají, méně uživatelů má už jen Tumblr

Sociální síti Threads pro zasílání krátkých zpráv v reálném čase, která patří do skupiny Meta Platforms, se nedaří přilákat nové uživatele tak, jak to dokázala při svém úspěšném červencovém debutu.

Přečíst článek

„Chtěli bychom vědět, proč X podle všeho udělala krok zpět ve svých závazcích omezit závažné dezinformace, které se promítly do skutečné politické nestability v USA,“ uvedla šéfka organizace Alice Dawkinsová.

Organizace Reset.Tech Australia uvedla, že tato změna může způsobit, že bez kontrolního mechanismu zůstane na internetu i obsah, který porušuje pravidla samotné společnosti X ohledně volebních dezinformací. „Je nesmírně znepokojivé, že Australané ztratí možnost hlásit závažné dezinformace několik týdnů před důležitým referendem,“ uvedla v otevřeném dopisu šéfovi australské divize X Angusovi Keenovi.

Musk firmu Twitter, kterou následně přejmenoval na X, koupil za 44 miliard dolarů (zhruba bilion korun) v říjnu loňského roku a podnik od té doby prošel rozsáhlými změnami. Musk se označuje za zastánce absolutní svobody slova, někteří kritici však jeho postoj označují za nezodpovědný. Existují výzkumy, podle kterých na síti X po převzetí došlo k vzestupu nenávistných komentářů, a některé vlády síť viní, že dostatečně nereguluje obsah.

Australská výzkumná organizace zjistila, že síť X během tří týdnů neodstranila ani neoznačila jediný příspěvek obsahující dezinformace o australském referendu, a to ani po nahlášení pomocí nyní odstraněné funkce.

Tweety jen za peníze. Musk hodlá zpoplatnit všem uživatelům přístup k síti X

Tweety jen za peníze. Musk hodlá zpoplatnit všem uživatelům přístup k síti X

Miliardář Elon Musk naznačil, že hodlá zpoplatnit všem uživatelům přístup k sociální síti X, dříve známé jako Twitter. Je to podle něho jediná možnost, jak se zbavit takzvaných botů a rovněž falešných účtů na této síti. Majitel Twitteru to podle BBC uvedl v rozhovoru s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem. Není ale jasné, zda to z Muskovy strany nebyla jen poznámka na okraj, nebo zda šlo o signál, že záměr už je v přípravě.

Přečíst článek

Musk uvedl, že lepším způsobem kontroly faktů je funkce sítě X nazvaná Community Notes, která uživatelům umožňuje komentovat příspěvky a označovat nepravdivý nebo zavádějící obsah. Ale tyto příspěvky jsou zveřejněny pouze tehdy, pokud jsou vyhodnoceny jako užitečné řadou přispěvatelů s různými úhly pohledu, píše X na svém webu.

Australská volební komise (AEC), která bude dohlížet na referendum, jež se bude konat 14. října, konstatovala, že šíření volebních dezinformací je nejhorší, co kdy zaznamenala. Komise uvedla, že i po zrušení této funkce může příspěvky obsahující politické dezinformace nahlásit přímo společnosti X.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Donald Trump

Karel Pučelík: Z prezidenta hokynářem. Trump prodá všechno, sociální síť i „vlastní“ Bibli

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme