Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

EU vyzvala Muska, aby v souvislosti s válkou v Izraeli zakročil proti dezinformacím na X

EU vyzvala Muska, aby v souvislosti s válkou v Izraeli zakročil proti dezinformacím na X
Profimedia.cz
 ČTK

Eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton vyzval v úterý majitele sociální sítě X, Elona Muska, aby zakročil proti dezinformacím, které se na ní šíří v souvislosti s konfliktem mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás, uvedla agentura Reuters, podle níž dal komisař Muskovi 24 hodin na reakci.

Reklama

Breton v dopise, který zveřejnil na X, konstatuje, že má indicie, že X je používán k šíření nelegálního obsahu a dezinformací v Evropské unii. „Vyzývám vás proto, abyste urychleně zajistil účinnost svých systémů a informoval můj tým o přijatých krizových opatřeních,“ vzkázal Breton Muskovi.

Americký miliardář eurokomisaře následně požádal, aby zveřejnil seznam příspěvků, které porušují pravidla. Breton mu odvětil, že přece dobře ví, o jakých dezinformačních a násilných příspěvcích ho uživatelé a úřady informují.

Řada médií si v posledních dnech všímá toho, kolik nepravdivých informací se na X v souvislosti s novou vlnou konfliktu mezi Izraelem a Palestinci, vyvolanou brutálním útokem Hamásu, objevuje. „Informace na twitteru (dřívější název X) ověřuju roky a během významných událostí se vždycky objeví hodně falešných. Ale záplava nepravdivých příspěvků z posledních dvou dní... je něco jiného,“ uvedl například reportér BBC Shayan Sardarizadeh.

Strach Tesly z čínských aut roste. Razantně zlevňuje, ale jen někde

Čínští výrobci levných elektromobilů přidělávají starost nejbohatšímu muži na planetě Elonu Muskovi. Šéf automobilky Tesla proto nařídil jít s cenou vybraných modelů dolů. Model 3 a Model Y výrazně zlevňují, zatím ale jen v ve Spojených státech.

Přečíst článek

Musk při loňském převzetí platformy vyhlašoval, že chce, aby byla zdrojem důvěryhodných informací, následně však podle kritiků dohlížel na změny, které službu posouvají opačným směrem. X zrušil dřívější ověřování účtů pro vybrané osobnosti, firma také výrazně zmenšila týmy pro moderování obsahu, omezila možnosti akademiků a dalších expertů monitorovat dění na platformě.

Firma na jednom ze svých oficiálních účtů v noci na dnešek uvedla, že zaznamenala přes 50 milionů příspěvků o „teroristickém útoku“ na Izrael. Doplnila, že zasáhla proti desetitisícům z nich na základě svých pravidel ohledně násilných záběrů, propagace násilí a nenávistných projevů. Také zasáhla proti stovkám účtů, které se snažily „zmanipulovat trendy“ na síti.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme