Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Největší distributor plynu v Česku je na prodej. Za desítky miliard

Největší distributor plynu v Česku GasNet je na prodej
GasNet, s laskavým svolením
 ČTK

Společnost GasNet, která je největším distributorem plynu v Česku, je na prodej. Proces prodeje spustil jediný vlastník - konsorcium investorů vedené společností Macquarie Asset Management (MAM). Píšou o tom Hospodářské noviny (HN) s odkazem na čtyři zdroje z finančních a poradenských kruhů i energetiky. Ocenění firmy může být ve vyšších desítkách miliard korun.

Reklama

GasNet zajišťuje dodávky zemního plynu domácnostem a firmám na celém území ČR kromě Prahy a Jihočeského kraje, spravuje 65 tisíc kilometrů plynovodů, má více než 2,3 milionu zákazníků.

Kateřina Morrisová

Plyn neodepisujme. Je potřeba získat ho z bezpečných zdrojů, tvrdí Kateřina Morrisová z GasNet

Dnešní i budoucí poptávku po energiích není Česká republika schopna uspokojit bez plynu, tvrdí manažerka společnosti GasNet. „Čísla mluví jasně. Zatímco v minulém roce činila spotřeba elektřiny ČR necelých 74 TWh, plynu jsme potřebovali okolo 100 TWh. Takové množství energie nelze jednoduše nahradit. Domácnosti, průmysl, firmy a celá společnost potřebují spolehlivé a stabilní dodávky v průběhu celého roku,“ dodává Kateřina Morrisová.

Přečíst článek

Proces prodeje firmy se má podle informací HN řídit z Londýna, kde sídlí konsorcium investorů vedené australskou společností MAM. Do konsorcia dále patří British Columbia Investment Management Corporation a Allianz Capital Partners. Všechny firmy odmítly informaci o prodeji komentovat, napsaly HN.

Prodej po deseti letech

Konsorcium kupovalo majoritu 50,04 procenta v roce 2019 od německé energetické skupiny RWE za 1,8 miliardy eur (tehdy 46,2 miliardy korun). RWE tehdy firmu ocenilo na 3,6 miliardy eur (při nynějším kurzu asi 85 miliard korun).

Helena Steinerová z GasNetu

Helena Steinerová z GasNetu: Pro řadu technických pozic ženy na trhu prostě nejsou

Sehnat dobré zaměstnance je v posledních letech velký problém ve všech sektorech. Pro energetiku to je však z mnoha důvodů ještě náročnější. Energetické společnosti GasNet se tak vyplácí sázet na otevřenost a inkluzi, která se projevuje i ve snaze zaměstnávat vysoký počet žen. „V nabídce pracovních pozic chceme v užším výběru kandidátů mít vždy alespoň jednu ženu. Pokud se podíváme na srovnatelné pozice, pak muži a ženy jsou u nás hodnoceni stejně. Hlídáme, aby nedocházelo k otevírání nůžek v odměňování mezi oběma pohlavími,“ říká Helena Steinerová z HR týmu GasNet.

Přečíst článek

Macquarie už dřív drželo v GasNetu o něco méně než polovinu. Do firmy vstoupilo v roce 2013, když získalo 35 procent, a postupně podíl navýšilo. Aktuálně je konsorcium jediným vlastníkem společnosti.

Investor již opustil Rakousko a Německo 

Rozjezd prodeje aktiv v Česku se dá podle ředitele Patria Corporate Finance Petra Dědečka vysvětlit koncem investičního horizontu hlavního fondu Macquarie. "Loni prodali i plynárenská aktiva v Rakousku a Německu," podotkl pro HN. Cenu očekává lehce pod desetinásobkem provozního zisku EBITDA, který se u GasNetu pohybuje nad devíti miliardami korun.

Zásobníky s plynem jsou naplněné ze 70 procent. Na zimu bude plynu dost, tvrdí Síkela

Zásobníky s plynem jsou naplněné ze 70 procent. Na zimu bude plynu dost, tvrdí Síkela

Tuzemské zásobníky plynu jsou v současnosti naplněny z více než 70 procent, je v nich přes 2,5 miliardy metrů krychlových plynu. Na twitteru to dnes oznámil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Podle údajů úřadů jsou nynější zásoby několikanásobně vyšší než ve stejném období před rokem.

Přečíst článek

Výsledek transakce bude pozorně sledovat stát, prodej podobně strategického majetku podléhá schvalování podle zákona o prověřování zahraničních investic, připomíná list.

Firmě GasNet v loňském roce klesl čistý zisk na 1,89 miliardy korun, což je meziročně o 35 procent méně. Snížily se i tržby podniku, meziročně o sedm procent na 14,4 miliardy korun. V hospodaření se podle společnosti výrazně projevily důsledky konfliktu na Ukrajině a s nimi související energetická krize.

Spotřeba plynu ve čtvrtletí byla nejnižší od začátku tisíciletí

Výzva šetřit zabrala. Spotřeba plynu ve čtvrtletí byla nejnižší od začátku tisíciletí

Češi pokračují v rekordních úsporách plynu, v prvním čtvrtletí letošního roku snížili spotřebu meziročně o 14,4 procenta. Celkem tak spotřebovali 2,52 milionu metrů krychlových plynu, což je nejméně od roku 2001, odkdy se vedou statistiky, uvedl Energetický regulační úřad (ERÚ).

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme