Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nebezpečný RoundUp na hubení plevele. Skupina Bayer má pacientům s rakovinou vyplatit miliardové odškodné

Nebezpečný RoundUp na hubení plevele. Skupina Bayer má pacientům s rakovinou vyplatit miliardu a půl
Profimedia
 ČTK

Německá skupina Bayer má podle soudu v americkém státě Missouri vyplatit odškodnění ve výši 1,56 miliardy dolarů, v přepočtu zhruba 35 miliard korun, za zdravotní problémy, které vznikly v souvislosti s používáním přípravku RoundUp. Soud vyhověl požadavku několika žalobců, proti rozsudku se firma může odvolat.

Reklama

Soud dal za pravdu trojici žalobců, kteří trpí rakovinou krve. Ta podle nich vznikla právě kvůli použití přípravku RoundUp, který využívali při zahradničení. Soud trojici žalobců uznal odškodné ve výši 61,1 milionů dolarů a trestní odškodnění v celkové výši 1,5 miliardy dolarů. Toto odškodnění může snížit odvolací soud, pokud není v souladu s pravidly stanovenými nejvyšším soudem. Manželka jednoho ze žalobců má navíc dostat odškodnění ve výši 100 000 dolarů.

Bayer tvrdí, že studie realizované v posledních desetiletí ukazují, že RoundUp a jeho účinná látka glyfosát jsou bezpečné pro lidské zdraví. U amerických soudů se však pro německou firmu jedná o čtvrtou porážku za sebou v tomto typu kauz. Před tím ale devět sporů vyhrála, píše Reuters. Firma v prohlášení uvedla, že má silné argumenty, které jí pomohou zvrátit nepříznivé rozsudky u odvolacích soudů.

Německá společnost Bayer

Německá firma Bayer má zaplatit americkému důchodci miliardové odškodné

Odškodné ve výši 175 milionů dolarů (čtyř miliard korun) má německá firma Bayer zaplatit americkému důchodci za to, že u něj herbicid Roundup způsobil rakovinu. O pátečním verdiktu informovala agentura Reuters. Bayer se chce odvolat a věří, že se „neopodstatněný rozsudek“ podaří zrušit.

Přečíst článek

Evropa není ohledně škodlivosti zajedno

Bayer žaloby ohledně RoundUpu "získala" akvizicí americké chemické firmy Monsanto v roce 2018, která přípravek vyráběla. V roce 2020 firma urovnala většinu sporů ohledně tohoto herbicidu, což ji stálo téměř 11 miliard dolarů.

Evropská komise před několika dny oznámila, že o dalších deset let prodlouží licenci k používání pesticidu glyfosátu poté, co se zástupci členských států v této otázce opět neshodli.

Aféra dieselgate. Čeští majitelé vozů VW odškodnění nedostanou

Aféra dieselgate. Čeští majitelé vozů VW odškodnění nedostanou, soud odvolání zamítl

Přes sedm tisíc Čechů, majitelů vozů Volkswagen s "cinknutým" softwarem, který manipuloval s emisemi, kteří podali hromadnou žalobu přes společnost Safe Diesel, se odškodnění nedočkají. České soudy rozhodly, že se společnou žalobou nebudou zabývat. Poškozeným vzkázaly, že se na soudy mohou obracet individuálně.

Přečíst článek

JPMorgan zaplatí miliardy Americkým Panenským ostrovům, na kterých Epstein zneužíval ženy

JPMorgan zaplatí miliardy ostrovům, na kterých Epstein podle žaloby zneužíval ženy

Americká banka JPMorgan se v červnu dohodla na zaplacení miliardového odškodnění ženám, které tvrdily, že byly oběťmi sexuálního zneužívání ze strany již zesnulého finančníka Jeffreyho Epsteina. Nyní přichází další dohoda o urovnání žaloby, tentokrát s Americkými Panenskými ostrovy, na kterých Epstein vlastnil nemovitosti, v nichž podle žaloby ke zneužívání docházelo.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Bayer, RoundUp

Úleva pro německý Bayer. Americký soud o stovky milionů snížil odškodné, které musí zaplatit

Přečíst článek
JPMorgan zaplatí miliardy Americkým Panenským ostrovům, na kterých Epstein zneužíval ženy

JPMorgan zaplatí miliardy ostrovům, na kterých Epstein podle žaloby zneužíval ženy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme