Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Návrat spasitele? Do čela UBS kvůli převzetí Credit Suisse míří bývalý šéf Ermotti

Do čela největší švýcarské banky UBS Group se vrací bývalý ředitel Sergio Ermotti (62), aby řídil rozsáhlé převzetí banky Credit Suisse. Ermotti byl šéfem UBS již v letech 2011 až 2020.
profimedia.cz
 ČTK

Do čela největší švýcarské banky UBS Group se vrací bývalý ředitel Sergio Ermotti (62), aby řídil rozsáhlé převzetí banky Credit Suisse. UBS dnes oznámila, že Ermotti od 5. dubna nahradí současného generálního ředitele Ralpha Hamerse (57).

Reklama

Ermotti je v současnosti předsedou správní rady zajišťovny Swiss Re, šéfem UBS byl v letech 2011 až 2020. Překvapivé rozhodnutí banky má za cíl využít jeho zkušeností z doby po globální finanční krizi.

Akcie bank jsou nyní hop nebo trop investicí, říká analytik

Rostoucí úrokové sazby odhalují fatální nesoulady mezi aktivy a pasivy bank, pojišťoven a penzijních fondů. Příběhy britských penzijních fondů, Silicon Valley Bank a dalších ukazují, že vyšší sazby mohou znamenat riziko pro finanční sektor, namísto očekávaných zisků.

Přečíst článek

Hamers se ujal funkce v listopadu 2020. Podle sdělení banky souhlasil s odstoupením, protože je to v zájmu nového spojení, švýcarského finančního sektoru a země. Hamers neměl žádné zkušenosti s fúzemi a akvizicemi velkých společností a nyní stál před úkolem spojit dvě banky s aktivity 1,6 bilionu dolarů (35 bilionů korun), více než 120 tisíci zaměstnanci a složitou rozvahou.

Nejbližší úkol? Propustit tisíce lidí

„Správní rada přijala toto rozhodnutí s ohledem na nové úkoly a priority, kterým UBS čelí po oznámení akvizice," dodala UBS. Ermotti řekl, že se na integraci UBS a Credit Suisse těší. „Před námi je naléhavý a náročný úkol," uvedl. Jeho nejbližšími úkoly zřejmě bude propustit tisíce zaměstnanců, omezit činnost investičního bankovnictví v Credit Suisse a ujištit bohatou klientelu, že UBS zůstává nejlepším místem pro uložení jejich peněz.

Je Deutsche Bank „další na odstřel“ po Credit Suisse? Akcie největší německé banky prudce padají

Je Deutsche Bank „další na odstřel“ po Credit Suisse? Akcie největší německé banky prudce padají

Akcie největší německé banky Deustche Bank dnes prudce padají, zatím o více než dvanáct procent, přičemž ovšem se propad prohlubuje. Deutsche Bank je rovněž vůbec nejvýznamnější investiční bankou v EU, která jako jediná z unie patří do první ligy světového investičního bankovnictví, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Hamers se 19. března nezúčastnil oznámení o převzetí Credit Suisse, transakce podpořené státními penězi a zárukami za více než 200 miliard švýcarských franků (4,7 bilionu korun), kterou připravila vláda, centrální banka a regulátoři. Následující den se tvářil bezradně, když popisoval konec Credit Suisse jako smutný den, který si nikdo nepřál, uvedla agentura Reuters. Hamers, který předtím působil v ING, byl při jmenování do čela UBS překvapivou volbou, protože měl jen malé zkušenosti s investičním bankovnictvím i správou majetku.

Ermotti před odchodem z čela UBS patřil mezi nejdéle sloužící bankovní ředitele v Evropě. V UBS získal uznání díky změně strategie po finanční krizi, kdy omezil investiční bankovnictví a naopak posílil divizi správy majetku bohatých klientů.

Vše o dění kolem UBS a Credit Suisse čtěte zde:

Zánik bankovního gigantu  Credit Suisse vyvolal otřesy na finančních trzích a zdá se, že zasadil i pořádnou ránu švýcarské pověsti stability a bezpečí.

„Finanční banánová republika.” Pověst Švýcarska se otřásá

Zánik bankovního gigantu Credit Suisse vyvolal otřesy na finančních trzích a zdá se, že zasadil i pořádnou ránu švýcarské pověsti stability a bezpečí. Způsob záchrany a převzetí UBS, angažmá švýcarských úřadů i regulátora přispěly k tomu, že reputace Švýcarska jako finančního centra je otřesená, píše CNBC.

Přečíst článek

ECB rázně zakročí, aby inflaci stlačila zpět ke dvěma procentům, říká prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeové

Lagardeová: ECB rázně zakročí, aby inflaci stlačila zpět ke dvěma procentům

Inflace v eurozóně je podle prezidentky Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeové stále příliš vysoká. ECB ale podle ní rázně zakročí, aby inflaci vrátila zpět ke dvěma procentům. Lagardeová to řekla ve středu na konferenci ve Frankfurtu nad Mohanem. Euro po jejích slovech zpevnilo.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Švýcarská banka Credit Suisse

Nejistota pro ekonomiku Švýcarska. Záchrana Credit Suisse jí přinesla nová rizika

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme