Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lidé důvěřují české ekonomice nejvíce od loňského března. Ale vyhráno ještě není

Lidé důvěřují české ekonomice nejvíce od loňského března. Ale vyhráno ještě není
Colt CZ Group, se svolením

Důvěra v českou ekonomiku je nejvyšší od loňského srpna. Takzvaný souhrnný indikátor důvěry v lednu vzrostl proti prosinci o 2,3 bodu na hodnotu 92,0. Důvěra se zvýšila mezi podnikateli i spotřebiteli, u kterých se dostala nejvýše od loňského března. Vyplývá to z informací na webu Českého statistického úřadu. Proti loňskému lednu je důvěra v hospodářství u podnikatelů, spotřebitelů i celkově na nižší úrovni.

Reklama

Ukazatel důvěry podnikatelů v lednu meziměsíčně stoupl o 1,3 bodu na hodnotu 93,8, zvýšil se poprvé od loňského května. Důvěra vzrostla v průmyslu, obchodu i vybraných službách, ve stavebnictví podruhé po sobě klesla, ale stále se tam jako v jediném odvětví drží nad dlouhodobým průměrem.

Na místě je opatrnost

"Po pětiměsíčním nepřetržitém poklesu byl v průběhu prosince a ledna zaznamenán růst důvěry v odvětví průmyslu. Tuto pozitivní informaci je ale nutné hodnotit velice opatrně, protože mezi respondenty je patrná velká nejistota ohledně budoucího vývoje," uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst. Průmyslové podniky podle něj ve čtvrtletním průzkumu bariér růstu označily za hlavní překážku zvyšování produkce nedostatečnou poptávku.

České bankovky, ilustrační foto

Analytici: Rekordně silná koruna pomáhá tlumit inflaci zlevněním dovozu

Kurz koruny, který se v posledních dnech dostal pod hladinu 23,90 koruny za euro, což je nejsilnější úroveň od roku 2008, je pro Česko momentálně dobrou zprávou, protože pomáhá tlumit inflaci zlevněním dováženého zboží, včetně energetických surovin. Naopak problémem může být pro tuzemské vývozce. Shodli se na tom oslovení analytici.

Přečíst článek

Indikátor důvěry spotřebitelů se zvýšil o 7,4 bodu na hodnotu 82,9. "V lednu sice většina sledovaných ukazatelů spotřebitelského průzkumu zaznamenala meziměsíční zlepšení, nicméně mnoho z nich stále vyznívá výrazně hůře ve srovnání s dlouhodobými průměry," podotkla Anastasija Nejasova z oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ.

Recese by měla být mírná a krátká 

"Tyto náznaky mírného optimismu lze přičítat třeba pozitivnímu obratu na komoditních trzích, kde v posledních týdnech docházelo k poměrně zajímavému propadu cen energií. Svoji roli mohly sehrát i cenové stropy u energií, které jsou pojistkou pro domácnosti i firmy," uvedl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Celkově první průzkum letošního roku vyznívá podle Dudka mírně pozitivně a nahrává tak scénáři jen velmi mírné a poměrně krátké recese. "Žádné drama v číslech vidět není, dokonce s nimi může být i spokojená ČNB, protože naznačují další útlum inflačních očekávání, a to dokonce i v případě spotřebitelů," míní.

Čtvrtina domácnosti vyjde jen tak tak

Stále přibližně 28 procent domácností uvádí, že sotva vyjdou se svými finančními prostředky, a desetina musí sáhnout do úspor nebo si půjčovat, dodala.

Obchod (ilustrační foto)

Lukáš Kovanda: Češi rekordně omezují své nákupy. A letos to nebude jiné

Češi rekordně omezují své nakupování. Nikoli nutně částku, kterou za nákupy utrácí, ale počet pořízeného zboží a služeb rozhodně ano. Případně se spokojují s jejich nižší kvalitou a přechází tudíž z dražších na levnější varianty.

Přečíst článek

Na začátku nového roku poklesl počet domácností, které hodnotí svou současnou finanční situaci hůře než v předchozích 12 měsících. Ve srovnání s prosincem zároveň ubylo domácností, které očekávají další zhoršení svých financí v následujícím roce.

Oproti minulému měsíci se domácnosti také méně obávají zhoršení celkové ekonomické situace a snížil se podíl spotřebitelů, podle kterých současná doba není vhodná k velkým nákupům.

fronta před odběrovým centrem na covid

Lukáš Kovanda: Česko letos čeká recese. Pere se s pandemickými dluhy

Lednové prognózy letošního výkonu české ekonomiky hovoří poměrně jasně: letos skončí v recesi. Americká banka Morgan Stanley jí předpovídá pokles o 0,9 procenta, italská banka UniCredit o 0,6 procenta a třeba švýcarská Credit Suisse nebo americká Citi o 0,7 procenta.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Důvěra v průmyslu je nejnižší od světové finanční krize. A to již nehrozí pandemické restrikce

Přečíst článek
Česko překonalo recesi a vrací se k růstu, míní analytici. (Na snímku výroba ve společnosti GZ Media)

Češi znovu začali důvěřovat ekonomice. Překonali jsme recesi a vracíme se k růstu, míní analytici

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme