Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

MND miliardáře Komárka bude těžit ropu a plyn v Rakousku. Investuje stovky milionů

MND miliardáře Komárka bude těžit ropu a plyn v Rakousku. Investuje stovky milionů
ČTK
 ČTK

Hodonínská těžařská a energetická společnost MND ze skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka se bude podílet na těžbě ropy a plynu v Horních Rakousích. Dohodla se s australskou společností ADX, která vlastní potřebnou licenci, že od ní koupí podíl 30 procent na ložisku Anshof za 12 milionů eur, tedy v přepočtu 290 milionů korun. Ložisko je hodnoceno jako perspektivní, naplánované jsou průzkumné vrty, na nichž se bude MND podílet. Firma o tom dnes informovala v tiskové zprávě.

Reklama

„Jedná se o průzkumně-těžební licence v Horním Rakousku. Tedy v oblasti geologicky podobné Česku, kde máme bohaté zkušenosti. Je tu velký potenciál pro ropu a plyn, navíc v regionu, který je pro nás geograficky a kulturně blízký. Práce by měly být zahájeny v září," uvedla Jana Hamršmídová, ředitelka divize Energy MND.

Vlastník skupiny KKCG Karel Komárek (vpravo) a americký senátor Joe Manchin na zahájení ostrého provozu továrny na metanol v Charlestononu v Západní Virginii.

KKCG Karla Komárka spustila miliardovou fabriku na metanol v Západní Virginii

KKCG miliardáře Karla Komárka pokračuje v expanzi na americký trh. Ve městě Charleston v Západní Virginii spustila provoz její továrna ma metanol. Ta bude důležitou surovinu dodávat na severoamerický trh.

Přečíst článek

Podle nezávislého odhadu obsahuje ložisko Anshof 5,2 milionu barelů ropy. Velikostí se tak jedná o ložisko srovnatelné s těmi největšími, která byla objevena na území Česka. MND pro tuto spolupráci založily dceřinou společnost MND Austria.

MND investuje i do dalších průzkumů

Po první investici do rozvoje ložiska Anshof, kde získá MND třicetiprocentní podíl na těžbě na licenci vlastněné ADX, plánuje MND investovat dalších pět milionů eur, tedy 120 milionů korun, do průzkumných aktivit na další licenci. Za tuto částku získá od ADX poloviční podíl na výsledcích průzkumu, při němž se očekává objevení zásoby zemního plynu.

Firma MND je součástí holdingu KKCG Karla Komárka a kromě těžby ropy a plynu s těmito komoditami obchoduje. Také obchoduje s elektřinou. Tržby v roce 2021 činily 118 miliard korun, zisk 285 milionů korun.

Allwyn miliardáře Komárka zvýšil zisk a téměř jednou tolik i tržby

Loterní Allwyn miliardáře Komárka zvýšil zisk a téměř jednou tolik i tržby

Nadnárodní provozovatel loterií Allwyn International, který patří do skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka, zvýšil v prvním čtvrtletí očištěný hrubý provozní zisk (EBITDA) o 28 procent na 346,7 milionu eur (8,3 miliardy korun). Firma to oznámila v předběžných výsledcích hospodaření.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty zlevňují a dále zlevní. Kvůli obavě z recese v USA či Evropě a přílivu ruské ropy na světový trh

Lukáš Kovanda: Pohonné hmoty zlevňují a dále zlevní. Kvůli obavě z recese a přílivu ruské ropy na světový trh

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Prosincová inflace je nečekaně nízká. Pomohlo také zlevnění ropy a pohonných hmot

Lukáš Kovanda: Prosincová inflace je nečekaně nízká. Pomohlo také zlevnění ropy a pohonných hmot

Přečíst článek
Jaroslav Míl

Jaroslav Míl: Evropa v energetice zkazila, co mohla. Budeme za to draze platit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme