Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

S&P 500: Index, který přináší nadprůměrné zhodnocení

dluhopisy, ilustrační foto
iStock
 Zlaťák

Akciový index S&P 500 zahrnuje akcie 500 nejvýznamnějších společností v USA, které jsou obchodované na burze. Řadou odborníků je považován za nejpřesnější ukazatel výkonu americké ekonomiky. Pro investory je důležité, že dlouhodobě nabízí vysoký výnos. Ostatně investici do S&P 500 doporučuje i jeden z nejbohatších mužů světa, Warren Buffett.

Reklama

Základy indexu S&P 500 byly položeny už v roce 1923, kdy společnost Standard Statistics vytvořila první index akciového trhu, který se skládal z akcií 233 amerických společností. V roce 1941 se Standard Statistics spojili s Poor's Publishing a vznikla společnost Standard & Poor's. V březnu 1957 byl index S&P 500 rozšířen na 500 společností, a tak to zůstalo až dodnes. Kromě zkráceného názvu indexu S&P 500 se můžete setkat také s pojmenováním Standard and Poor's 500.

Jaké společnosti jsou součástí S&P 500

Index spravuje společnost S&P Dow Jones Indices a kritéria pro zařazení do indexu vybírá její komise. Hlavní kritéria pro zařazení do indexu S&P 500 jsou:

  • vysoká tržní kapitalizace (tedy vysoká celková hodnota akcií),
  • vysoký objem obchodovaných akcií (stovky tisíc měsíčně),
  • více než polovina akcií je obchodovatelná veřejně,
  • sídlo společnosti se nachází v USA.

Býčí trh na Wall Street

Akciové trhy čeká tvrdá zkouška – udržet růst v době covidové

Světové akciové trhy se nacházejí v okolí historických maxim, během posledního měsíce umazaly i předešlý propad. Stále více investorů a analytiků si začíná klást otázku, jak dlouho růst ještě vydrží. Na světových trzích stále hraje hudba a všichni vesele tančí, ale ekonomická data tak růžově nevypadají. 

Přečíst článek

Zároveň se vybírají společnosti z různých odvětví ekonomiky. Nyní se firmy v indexu dělí na 11 sektorů: energie, materiály, průmysl, zbytná spotřeba, nezbytná spotřeba, zdravotnictví, finance, informační technologie, komunikační služby, služby (utility) a reality. Díky přísnému výběru zahrnuje index S&P 500 skutečně pět set nejvýznamnějších amerických společností napříč různými odvětvími, které se obchodují na burze cenných papírů. Společnosti obsažené v indexu se příliš často nemění, protože kritéria jsou platná pro zařazení, nikoliv pro setrvání v indexu.

Devět největších společností tvoří přibližně 28 procent tržní kapitalizace indexu. V současné době mezi ně patří: Apple, Microsoft, Alphabet (dříve Google), Amazon, Facebook, Tesla, Nvidia, Berkshire Hathaway, JPMorgan Chase & Co.

insider trading

Zlatý důl aneb Když firemní insider ví víc než ostatní

Akciové obchody vynesly loni firemním insiderům neuvěřitelných 23 procent. Je to nefér – ale možná nejméně nefér, jak to lze rozumně zařídit.

Přečíst článek

Jaký byl průměrný výnos indexu S&P 500

Od roku 1926 byl průměrný roční výnos včetně dividend u indexu S&P 500 přibližně 9,8 procenta. Pokud by se odečetly dividendy a vliv inflace, vychází roční návratnost asi na šest procent. Jedná se ale o průměrné hodnoty, například v roce 2008 poklesl index S&P 500 o více než 30 procent. Z toho důvodu se investice do S&P 500 vyplatí spíše dlouhodobě.

Samozřejmě nelze investovat přímo do indexu, to je jen ukazatel, jak se vyvíjí akcie 500 amerických firem. Od S&P 500 se však odvíjí řada obchodovatelných cenných papírů. Mezi nejoblíbenější způsoby investice do S&P 500 patří ETF fondy.

Richard Keery

Šéf české HSBC Richard Keery: Přejít na ESG je povinnost naší generace

V České republice je široké povědomí o udržitelnosti, míní šéf tuzemské pobočky banky HSBC Richard Keery. Ta se podílela například na dvou emisích zelených dluhopisů pro jednu realitní společnost, každou v objemu 750 milionu eur. „Zájem na trhu o tento typ finančního instrumentu je obecně velice silný. Na českém trhu je poměrně hodně volných peněz a naši klienti hledají možnosti, jak diverzifikovat své investice. Nákup zelených dluhopisů je pro ně významná příležitost,“ říká Keery.

Přečíst článek

Budoucnost S&P 500

V roce 2021 zaznamenal index S&P 500 intenzivní růst, opět se posouvá na svá historická maxima. Obnova americké ekonomiky po pandemii covid-19 spolu s podporou centrální banky způsobila meziroční nárůst indexu o 21 procent. V následujících měsících se ovšem očekává omezení podpory ze strany centrální banky v USA, což by rychlý růst indexu mohlo zastavit.

Podle předpovědi Goldman Sachs by index S&P 500 mohl dosáhnout hodnoty 4700 dolarůna konci roku 2021, což představuje celkový meziroční růst o 25 procent. V roce 2022 se očekává výrazně pomalejší růst, a to o čtyři procenta. Z dlouhodobého hlediska se však investice do fondů spojených s indexem S&P 500 považují za výnosné a zároveň relativně bezpečné. Miliardář a investor Warren Buffett prohlásil, že pro většinu lidí, kteří nejsou experti na akciový trh, je nejlepší investovat do některého indexového fondu S&P 500.

Americký miliardář a filantrop Warren Buffett odchází z rady Nadace Gatesových.

Sázka na akcie Bank of America vynesla Warrenu Buffettovi skoro dvě miliardy

Sázka na akcie Bank of America vynesla Warrenovi Buffetovi téměř dvě miliardy dolarů. Nákupem si známý investor vylepšil reputaci. Podle některých totiž během loňského roku ztratil svůj pověstný „čich“.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Index S&P 500 vzrostl v pololetí o 16 procent

Americké akciové trhy letí vzhůru. Nasdaq si za pololetí připsal téměř 33 procent

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme