Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Korejští výrobci čipů zaznamenali první pokles dodávek za tři roky

čipy
iStock
Dušan Kütner
duk

Jihokorejští výrobci čipů zaznamenali v červenci první pokles dodávek za téměř tři roky, což ukazuje na slábnoucí poptávku po polovodičích, které slouží jako barometr pro globální ekonomiku, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Dodávky polovodičů dalším firmám klesly o 22,7 procenta oproti předchozímu roku poté, co v červnu vzrostly o 5,1 procenta. Vyplývá to z údajů jihokorejského statistického úřadu. Celostátní zásoby zůstaly v červenci zvýšené, o 80 procent více než před rokem a beze změny oproti předchozímu měsíci, podotkl Bloomberg.

Komponenty, ilustrační foto

Micron postaví v USA továrny na čipy za bilion. I díky Bidenovi

Americký výrobce paměťových čipů Micron investuje do roku 2030 v USA 40 miliard dolarů (959 miliard korun) do výstavby závodů na výrobu polovodičů. Využije k tomu vládní dotace a úvěry.

Přečíst článek

Výroba čipů v Koreji se v červenci zpomalila čtvrtý měsíc v řadě, což naznačuje, že klíčoví výrobci jako Samsung a SK Hynix upravují svou produkci tak, aby odrážela slábnoucí poptávku a narůstající objem vlastních zásob.

Slábnoucí dynamika prodejů korejských čipů posiluje zhoršující se vyhlídky globální ekonomiky. Kombinace dopadů ruské války na Ukrajině, blokační proticovidová opatření v Číně a rychlé zvyšování úrokových sazeb centrálních bank ve světě za účelem vypořádání se s inflačními tlaky zatěžuje aktivitu průmyslu a snižuje zisky podniků.

Intel, výrobce čipů,

Intel je v Itálii blízko dohodě o stavbě továrny na čipy za miliardy dolarů

Itálie se blíží uzavření dohody se společností Intel v počáteční hodnotě pět miliard dolarů (asi 121 miliard korun) na vybudování pokročilého závodu na výrobu a montáž polovodičů. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na svém dva zdroje informované o jednáních.

Přečíst článek

Polovodiče jsou pro svět, který je stále více závislý na elektronice a online službách, klíčové. Poptávka po čipech během pandemie prudce vzrostla, protože mnoho lidí přešlo na práci a studium z domova, k čemuž mnozí potřebovali lepší počítače.

Pokles dodávek polovodičů vysvětluje celkový červencový pokles exportu korejských technologií, první za více než dva roky. Prodej paměťových čipů v zahraničí v uplynulém měsíci klesl o 13,5 procenta, i když celkový export země vzrostl o 9,4 procenta.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol

Hlavně udržet krok s konkurencí. Jižní Korea investuje obří částku do umělé inteligence a čipů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme