Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Micron postaví v USA továrny na čipy za bilion. I díky Bidenovi

Komponenty, ilustrační foto
Pixabay
 ČTK

Americký výrobce paměťových čipů Micron investuje do roku 2030 v USA 40 miliard dolarů (959 miliard korun) do výstavby závodů na výrobu polovodičů. Využije k tomu vládní dotace a úvěry.

Reklama

V současnosti firma Micron vyrábí paměťové čipy v Japonsku, Singapuru a na Tchaj-wanu. Do roku 2025 ale hodlá vrátit jejich výrobu zpět do USA. Podle společnosti má jít o největší investici do výroby operačních pamětí v USA. A má posílit národní bezpečnost a odolnost dodavatelského řetězce a vytvořit až 40 tisíc pracovních míst. 

Výdaje jsou součástí dříve oznámeného globálního investičního cíle představeného v loňském roce, podle kterého chce firma celosvětově investovat 150 miliard dolarů.

Americký prezident Joe Biden podepisuje plán investic pro obnovu výroby čipů v USA

Biden vrátí výrobu čipů do USA. Masivní podpora high-tech sektoru už je na cestě

Americký prezident dokončil schválení plánu, který má investicemi desítek miliard dolarů oživit výrobu čipů ve Spojených státech a mimo jiné tak zvýšit jejich konkurenceschopnost vůči Číně na poli nových technologií. Návrh prošel Kongresem na konci července, když jej kromě Bidenových demokratů podpořili také mnozí republikáni.

Přečíst článek

Micron minulý měsíc uvedl, že snižuje výdaje na závody a zařízení, aby zpomalil nárůst výroby v továrnách, kvůli obavám z přebytku na trhu. Výrobci elektroniky, kteří nakupují čipy od Micronu, omezují objednávky, aby snížili své vlastní zásoby. Konkurenty Micronu jsou jihokorejské firmy Samsung Electronics a SK Hynix a japonská Kioxia Holdings.

Americký prezident Joe Biden podepsal zákon nazývaný o čipech a vědě. Ten uvolňuje přes 52 miliard dolarů ve formě grantů a dalších pobídek pro polovodičový průmysl a další desítky miliard na výzkum a vývoj. Celkově se mluví o zhruba 280 miliardách dolarů, tyto prostředky ale zatím nejsou definitivně schválené.

Výroba v mladoboleslavské továrně Škoda Auto

Čipový hladomor letos připraví světové automobilky o biliony na tržbách

Pokračující nedostatek čipů v letošním roce připraví globální automobilový průmysl na tržbách o 210 miliard dolarů (přes 4,5 bilionu korun). Předpověděla to podle serveru CNBC poradenská společnost AlixPartners.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Americký prezident Joe Biden

Únava z války. Američané nenávidí Bidena a další pomoc Ukrajině již nejspíš neprojde

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme