Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jižní Korea - informace o tématu

Odvětví čipů to nejsou jen továrny, žolíky drží i Češi

Závody ve výrobě čipů. Mezi Evropany drží i Češi své žolíky

Evropa se děsí zaostávání v polovodičovém průmyslu a Brusel vyhlásil cíl, podle něhož má Evropská unie dosáhnout 20procentního podílu ve výrobě čipů do roku 2030. Jak už to s evropskými cíli bývá, doprovází je silná skepse. Ve skutečnosti jsou ale továrny na čipy jen jednou ze součástí polovodičového oboru. Evropa má v rámci dodavatelského řetězce čipů silná místa a týká se to i Česka. Na udržení a posílení těchto svých předností by Evropané měli sázet především, píše v analýze Jan Žižka, editor magazínu Moderní ekonomická diplomacie, který vydává ministerstvo zahraničí.

Přečíst článek
Další Hra na oliheň na obzoru? Netflix zdvojnásobí investice do jihokorejské tvorby

Další Hra na oliheň na obzoru? Netflix zdvojnásobí investice do jihokorejské tvorby

Streamovací služba Netflix v následujících čtyřech letech investuje v Jižní Koreji 2,5 miliardy dolarů (53,1 miliardy korun) do výroby televizních seriálů, filmů a reality show. Zdvojnásobí tak částku, kterou na tomto trhu investovala od roku 2016. S odvoláním na oznámení americké společnosti o tom informovala agentura Reuters.

Přečíst článek
Skupina Hyundai Motor Group investuje do roku 2030 do výroby elektromobilů v Jižní Koreji 24 bilionů wonů (přes 389 miliard korun).

Hyundai útočí na to být v TOP 3 výrobců elektromobilů

Skupina Hyundai Motor Group investuje do roku 2030 do výroby elektromobilů v Jižní Koreji 24 bilionů wonů (přes 389 miliard korun).

Přečíst článek
Odhaduje se, že kolaps kryptoměn terraUSD a luna stál investory více než 40 miliard dolarů (skoro 892 miliard korun).

Smyčka se stahuje. Král kryptoměn To Kwon byl na útěku zatčen a obviněn z miliardových podvodů

Američtí vyšetřovatelé obvinili někdejšího šéfa kryptoměnové společnosti Terrraform Labs To Kwona z několika podvodů. Informuje o tom agentura Reuters, podle níž byl obsah obvinění zveřejněn jen několik hodin poté, co Jihokorejce zatkla policie v Černé Hoře. Předtím se několik měsíců skrýval.

Přečíst článek
Jihokorejský zpěvák PSY se svým hitem Gangnam Style vystoupil i v poločasové přestávce utkání americké NFL mezi Buffalo Bills a Seattle Seahawks 16. prosince 2012.

Deset let hitu Gangnam Style. Na další pecku rapper PSY stále čeká

Jihokorejský zpěvák říkající si zkratkou PSY před deseti lety vylétl jako kometa na poli showbyznysu se svým hitem Gangnam Style. Ve své době byl se 4,6 miliardy zhlédnutími nejsledovanějším videoklipem na YouTube a přinesl tamnímu hudebnímu stylu K-pop celosvětovou pozornost. Od vydání písně, kterou lidé milovali a mnozí kritici naopak kroutili hlavami, uplynulo deset let. Sám PSY, který od té doby žádný podobný úspěch nezopakoval, oslaví v prosinci půlkulaté pětačtyřicetiny a věnuje se řízení své hudební společnosti, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek
Nový vládce Samsungu I Če-jong

Samsung má nového vládce. Patří do rodu zakladatelů a strávil nějaký čas ve vězení

Samsung je nejhodnotnější jihokorejskou společností. Mezi jejími vlastníky tak jsou velké penzijní fondy spoléhající na stabilní výnosnost.

Přečíst článek
Komponenty, ilustrační foto

Firmy i spotřebitelé utahují opasky, Samsung hlásí pokles zisku

Jihokorejské společnosti Samsung Electronics Co. klesl podle předběžných údajů ve třetím čtvrtletí provozní zisk o 32 procent na 10,8 bilionu wonů (195 miliard korun). To je první meziroční pokles za téměř tři roky. Zpomalení globální ekonomiky snížilo poptávku po elektronických zařízeních i paměťových čipech, které se v nich používají. Vyplývá to z prohlášení společnosti.

Přečíst článek
čipy

Korejští výrobci čipů zaznamenali první pokles dodávek za tři roky

Jihokorejští výrobci čipů zaznamenali v červenci první pokles dodávek za téměř tři roky, což ukazuje na slábnoucí poptávku po polovodičích, které slouží jako barometr pro globální ekonomiku, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Dědic Samsungu I Če-jong dostal milost.

Dědic Samsungu dostal milost. Jihokorejský prezident mu odpustil miliardové úplatky, aby pomohl ekonomice

Jihokorejský prezident Jun Sok-jol se rozhodl udělit milost dědici jihokorejského konglomerátu Samsung I Če-jongovi. Podle jihokorejského ministerstva spravedlnosti je zapotřebí, aby tento podnikatel pomohl zemi překonat „národní ekonomickou krizi“.

Přečíst článek
pád, ilustrační foto

Recese vás čeká všechny, vzkazuje Nomura hlavním světovým ekonomikám

Slovo recese se stává v posledních týdnech stejně často skloňovaným jako inflace či dříve covid. Není divu, obávají se jí mnohé státy. A mají zřejmě proč – podle analýzy japonské banky Nomura čeká v příštích dvanácti měsících pád do recese většinu velkých světových ekonomik včetně těch evropských, americké, japonské či jihokorejské, uvedl server CNBC.

Přečíst článek
Členové jihokorejské popové skupiny BTS se chtějí od června 2022 věnovat sólové kariéře

Mohli být slavnější než Beatles. Nyní si ale korejští BTS dávají pauzu

Hodnota téhle kapely jsou stovky milionů dolarů. Sedmičlenná kapela BTS nejprve prorazila v domovské Jižní Koreji, poté ovládla Asii, až prorazila i v Americe i v Evropě, zvláště u mladšího publika. Stali se slavnějšími než Beatles, abychom parafrázovali proslulý citát Johna Lennona. Nyní se však skupina rozhodla věnovat se sólovým projektům a hlavní kapelu dát na čas k ledu. V Asii to způsobilo šok a otřásla se i burza, kde jsou kotované akcie jejich domovské firmy HYBE. Jak velcí BTS jsou? A jaké rekordy mají na triku? 

Přečíst článek
Reklama

News box

Japonský akciový index Nikkei 225 za uplynulý fiskální rok zpevnil o rekordních 12.328 bodů, a 📈 posílil tak o 44 procent. Japonským akciím pomáhá zájem ze strany zahraničních investorů, který umocňuje slabý kurz jenu a také očekávání, že japonská centrální banka bude pokračovat v uvolněné měnové politice. Fiskální rok v Japonsku končí v březnu.
Tádžické bezpečnostní složky tento týden zadržely 9️⃣ lidí, kteří podle nich mají vazby na podezřelé z teroristického útoku v koncertní síni u Moskvy a na Islámský stát-Chorásán, tedy afghánskou odnož tohoto teroristického uskupení. S odvoláním na bezpečnostní zdroj v této středoasijské zemi to dnes uvedla agentura Reuters.
Japonsko  obnoví finanční pomoc úřadu OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA, kterou v lednu spolu s více než desítkou zemí pozastavilo kvůli tomu, že Izrael obvinil několik zaměstnanců tohoto úřadu z terorismu.
Realitní společnost CPI Property Group loni 📈 zvýšila konsolidovaný hrubý provozní zisk (EBITDA) o 28,1 procenta na 778 milionů eur (19,7 miliardy korun). Celkové příjmy pak vzrostly o 32,1 procenta na 1,69 miliardy eur. Firma, jejímž většinovým vlastníkem je český miliardář Radovan Vítek.
Při leteckých úderech na severozápadě Sýrie dnes brzy ráno zahynulo nejméně 4️⃣2️⃣ lidí, informovala exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Podle ní jsou mezi oběťmi syrští vojáci a nejméně šest členů libanonského hnutí Hizballáh. 
Rusko v noci na dnešek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození  energetické infrastruktury v různých částech země. Odstávky v dodávkách elektřiny hlásí Dněpropetrovská a Charkovská oblast, píše na svém ruskojazyčném webu stanice BBC. 
V oblíbené počítačové 🎮 hře Fortnite je nově možné navštívit kyjevské náměstí Nezávislosti, zvané Majdan. Na speciálně vytvořené mapě se nebojuje, ale setrváním na ní hráči přispívají na obnovu nemocnice u Mykolajivu na jihu Ukrajiny, kterou zničily ruské útoky ve více než dva roky trvající válce. 
Při izraelských úderech mířených na oblast nedaleko Halabu (Aleppa) na severu Sýrie zahynulo podle agentury AFP nejméně 3️⃣6️⃣ syrských vojáků. Izrael podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) cílil na sklady zbraní poblíž mezinárodního letiště.
Reklama
Reklama
Doporučujeme