Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ondřej Valvoda: České banky se digitalizují obstojně. O jedné se dokonce učí na Harvardu

Ondřej Valvoda - šéf Capgemini Česká republika
Capgemini Česká republika
Stanislav Šulc

Banky po celém světě čelí nečekanému problému. Zejména mladým klientům se zdá, že využívání bankovních služeb nepřináší dostatek emocí. Proto využívají stále více služeb mladých fintechových společností a do banky si jdou jen pro hypotéku. S bankami zkrátka není sranda a hrozí jim výrazný odliv klientů. Uvědomují si to klienti i zástupci bank po celém světě, a finanční domy se tak snaží přiučit u mladých fintechů, zjistil letošní report globální poradenské společnosti Capgemini o bankovním sektoru. „Jeden z nejtěžších úkolů při transformaci na digitální éru je zbořit vnitřní bariéry, struktury a začít vytvářet produkt společně s ajťáky,“ říká šéf poradenské společnosti Capgemini Česká republika Ondřej Valvoda.

Reklama

Váš report je zaměřený zejména na svět a Evropu. Jak se daří konkrétně českým bankám transformovat do nové, řekněme plně digitální doby?

Banky samozřejmě vědí a vidí, co se odehrává na trhu. A hodně do transformace investují. Trendy, které shrnuje náš report, odpovídají tomu, co prožívají tuzemské banky. V tom nejsou žádnou výjimkou oproti evropským či světovým bankám. Spousta finančních domů si uvědomuje, že mají zastaralé core systémy, tedy svou klíčovou infrastrukturu. Jedním z hlavních procesů transformace je právě inovace těchto jádrových systémů. To je probíhající proces. Řada z nich řeší rovněž přechod do cloudu, což je velký posun na bankovním trhu, který umožní větší flexibilitu a rychlejší možnosti škálování byznysu. Je pravda, že ten přechod ještě není hotov, ale většina bank to řeší a už má implementace některých aplikací v cloudu či rozbíhá různé pilotní programy.

Banky se musí přiučit od fintechových firem. Jinak přijdou o klienty, ukazuje průzkum

Banky bojují se zastaralými systémy a nedostatečnou analýzou dat. Aby jim klienti neutekli k fintech společnostem, musí nabídnout více personalizovaný přístup i služby. To jsou hlavní závěry zprávy World Retail Banking Report 2022, kterou zpracovaly společnosti Capgemini a Efma.

Přečíst článek

Jak se jednotlivé banky v přístupu k oné transformaci liší?

Banky procházejí agilní transformací, kromě technologické obměny tak dochází i ke změnám v sytému jejich fungování i výrazným organizačním změnám. Velkými vývojem si například prošla Komerční banka po příchodu Jana Juchelky. Na své digitální transformaci spolupracovali s odborníky z Harvardu. Příklad transformace Komerční banky vyšel jako studie v Harvard Business Review a dostal se do školních osnov. Při agilní transformaci je jeden z nejtěžších úkolů zbořit vnitřní bariéry, struktury a propojit byznys, vytváření produktu s „ajťáky“. Ve strategii jednotlivých bank pak najdeme odlišnosti. Komerční banka staví novou digitální banku, skupina KBC, do které spadá ČSOB, hodně pracuje na digitální asistentce, která se jmenuje Kate.

Ve svém reportu zmiňujete kontrast mezi službou klasické banky a služnou moderních fintechových firem. Ale není to trochu nefér srovnání, když banky často narážejí na nejrůznější regulace?

Česká fintechová scénu je velmi aktivní, jsou tu již nižší stovky fintechových společností. Jejich aktivity se prvotně zaměřují na oblasti s nižší regulací. I zde již však některé z nich získaly od ČNB licenci k přímému propojení s bankami, čímž pod určitou regulaci spadají. Zda jde o nefér hru, to bych neřekl, ale jistě, začínat od nuly pro fintechy může být v něčem snazší. Díky tomu mohou být fintechy flexibilnější a dravější v boji o zákazníka. To je zkrátka realita. Velký bankovní dům musí dodržovat stoprocentně regule, takže přinášet novinky pro něj může být složitější a může to trvat trochu déle. Ale u nás si to banky uvědomují, a proto významná část z nich do fintechů investuje, některé fintechy vznikají přímo v bankovních start-up inkubátorech.

investiční snídaně

Živě: Euro za míň než 24 korun? Přední ekonomové řeší budoucnost české měny

Euro za míň než 24 korun? I to je možné! O vývoji kurzu koruny diskutují ekonomové na Investiční snídani pořádané společností EMUN. Vystoupí mimo jiné přední odborník na měny Petr Krčil z Art of Finance nebo bývalý viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl. Byznysový server newstream.cz je mediálním partnerem akce.

Přečíst článek

Takže bankovní domy s fintechy de facto spolupracují.

Ano. A nejsou to jen banky, i my jako Capgemini také ve světě spolupracujeme se start-upy. Minoritně do některých start-upů investujeme a pomáháme některým nadějným technologiím se uplatnit.

Jaké zajímavé služby, které z bank zatím neznáme, fintechy nabízejí?

Osobně se mi líbí služby typu „buy now pay later“, tedy takzvané odložené platby třena i umožňující různé splátkování. Švédská Klarna, která tyto služby nabízí, je nejhodnotnějším evropským fintechem. V Česku obdobnou službu nabízí Twisto. Mimochodem, na tomto poli se nedávno odehrála velmi zajímavá akvizice, kdy americký Block koupil australský Afterpay, tedy jeden fintech koupil druhý. A co se týče tuzemských fintechů, hodně zajímavý je například Roger, který spojuje investory s podniky a nabízí formu faktoringu, zkrácení splatnosti faktur. Z oblasti otevřeného bankovnictví stojí za pozornost například Finbricks, který umožňuje přístup do bank přes jedno rozhraní a celý bankovní svět tak otevírá a propojuje.

Radomír Lapčík, miliardář a zakladatel společnosti SAB o.c.p. i SAB Finance

Lapčíkova SAB Finance zvýšila za kvartál zisk na dvojnásobek

Výsledkům firmy obchodující s devizami pomáhá vyšší poptávka po zajištění.

Přečíst článek

Ve vaší studii World Retail Banking Report 2022 zmiňujete, že fintechy využívají u svých služeb techniku gamifikace, tedy využití herních postupů. Jak se to konkrétně projevuje?

Příkladem může být striktně digitální brazilská banka Nubank, která využívá stále modernějšího modelu gamifikace.  Zákazník za každou platbu sbírá body, které poté může využít v partnerském programu.

To v Česku zatím asi nehrozí.

Naopak, tímto směrem jde celá řada produktů. Gamifikaci nesmíte vnímat jako střílečku. Například Česká spořitelna spolupracuje s fintechem Dateio a nabízí v aplikaci George službu Moneyback, kde za platbou kartou získáte malý podíl ze zaplacené částky zpět. Je to odměna, reward za chování. A klient z toho má pozitivní emoci. Z našeho letošního reportu přitom vychází, že právě to klienti bankám vytýkají. Že nenabízejí emoce, odměny. Že u nich lidé mají peníze, ale nedostanou za to „nic“ zpět. Takže tyto služby mohou být velmi dobrou cestou inspirovanou fintechy. Já osobně rád využívám službu mikroinvestic. Když platím kartou, platba se zaokrouhlí na dvacetikorunu nahoru a zaokrouhlené drobné se střádají. Když se mi nashromáždí 300 korun, koupí se za ně podíl ve smíšeném fondu. Já to ani nevím, a přitom investuji.

Ilustrační foto

Raiffeisenbank jako první z tuzemských bank přijímá ukrajinské hřivny

Raiffeisenbank ode dneška na všech pobočkách s pokladnou v Česku přijímá ukrajinské hřivny. Fyzické osoby si je mohou vložit na osobní účet, kde se podle jejich výběru konvertují na vybranou měnu. Peníze z účtu je možné vybírat okamžitě a bez omezení na pokladně pobočky nebo v bankomatech. Ostatní velké banky podle informací tuto službu zatím nenabízejí.

Přečíst článek

Když si trochu zafantazírujeme, je reálné, že by se v budoucnu třeba Facebook nebo Google staly správci financí svých uživatelů? Umím si představit, že mi výplata nepůjde do banky, ale prostě na gmail.

O těchto možnostech se hodně mluví a píše, ale sám víte, že Facebook sice plánoval vytvořit vlastní digitální měnu, ale nakonec od toho upustil. Myšlenka byla taková, že se vlastní kryptoměna použije pro platby napříč aplikacemi Facebooku, jako je WhatsApp a Instagram případně dále na internetu. Zatím vstup Big techu do finančních služeb nepozorujeme. Nicméně je pravda, že trvá snaha těchto společností stále více propojit uživatele se svým ekosystémem, udržet ho tam co nejdéle.

Ondřej Valvoda

Vystudoval Univerzitu Palackého v Olomouci. Od devadesátých let se pohybuje v IT prostředí. Pracoval ve společnostech Arconet či Ericsson a podílel se na rozvíjení digitální infrastruktury u nás. Od roku 2021 je šéfem české pobočky globální poradenské společnosti Capgemini.

První ucelená část čtvrti Nová Zbrojovka v Brně, která vzniká na území někdejší továrny, se začne stavět příští rok, hotová má být v roce 2026.

Zájem Čechů o hypotéky neupadá. Půjčují si dokonce vyšší částky než loni

Zájem o hypotéky neutichl ani v prvních měsících letošního roku. Navzdory vyšším úrokům a rekordním cenám nemovitostí si ji plánuje vzít kolem 13 procent populace. Z úvěru na bydlení chtějí nejčastěji financovat vlastní bydlení. 

Přečíst článek

Vladimir Putin, prezident Ruska

Dalibor Martínek: Jaký bude svět po ruské porážce na Ukrajině?

Rozpoutat válku, na kterou nejsem připraven, nemám žádnou strategii, nemám schopné velení, a vlastně ani nevím, proč tu válku vedu, to vyžaduje skutečně velkou dávku nerozumu. Svědčí to spíše o mentálním selhání. Selhání lídra, kterého v posledních, samozřejmě zmanipulovaných volbách, volilo 77 procent Rusů.  

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Prezidentka Evropské centrální banky (ECB) Christine Lagardeová

Označte nás za strategické odvětví, vyzývají EU evropské banky. V sázce je konkurenceschopnost

Přečíst článek
Šéfka ECB Christine Lagardeová

Lukáš Kovanda: Evropští a američtí centrální bankéři se dostali do křížku. Kvůli klimatu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme