Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zatímco konkurenci čistý zisk v prvním kvartále rostl, Komerční bance klesl

Bankou roku je Komerční banka
ČTK
 ČTK

Komerční bance klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 21,3 procenta na 2,8 miliardy korun. Provozní zisk stoupl o 1,7 procenta na čtyři miliardy korun. Celkový objem úvěrů i vkladů meziročně vzrostl. Banka, jejímž většinovým vlastníkem je francouzská Société Générale, neauditované konsolidované výsledky zveřejnila na svém webu.

Reklama

„Finanční výsledky za první čtvrtletí ukazují zlepšení na úrovni provozního zisku. V meziročním srovnání nám dynamicky rostly vklady i aktiva klientů ve správě, a vidíme rovněž pozitivní trend v úvěrování. Obzvláště mne těší, že zrychluje růst počtu klientů Komerční banky. Vykázaný pokles čistého zisku ovlivnila tvorba opravných položek v prvním čtvrtletí, zatímco v prvním čtvrtletí loňského roku došlo k jejich rozpouštění,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel Komerční banky Jan Juchelka.

ČNB

ČNB snížila úrokové sazby o půl procenta. Naše ekonomika nenaplňuje potenciál, uvedl Michl

Bankovní rada ČNB snížila základní úrokovou sazbu o 0,5 procentního bodu na 5,25 procenta. Současně rozhodla o snížení diskontní sazby ve stejném rozsahu na 4,25 procenta a lombardní sazby na 6,25 procenta. ČNB to uvedla na svém webu. Rozhodnutí rady analytici očekávali. Nynější úroveň sazeb je nejnižší od začátku května 2022.

Přečíst článek

Celkové provozní výnosy dosáhly 8,8 miliardy korun, oproti prvnímu čtvrtletí loňského roku byly nižší o 1,5 procenta. Čisté úrokové výnosy klesly o 1,1 procenta na 6,3 miliardy, a to navzdory nárůstu objemu úvěrů i vkladů. Čistý výnos z poplatků a provizí se zvýšil o 4,9 procenta na 1,6 miliardy korun, čistý zisk z finančních operací se meziročně snížil o 16,2 procenta na 838 milionů korun a výnosy z dividend a ostatní výnosy vzrostly o 28 procent na 119 milionů korun.

Objem úvěrů Komerční banky vzrostl

Provozní náklady klesly o 4,1 procenta na 4,8 miliardy korun. Z toho personální náklady vzrostly o 9,6 procenta na 2,1 miliardy korun. Všeobecné provozní náklady bez příspěvků do regulatorních fondů se snížily o 7,6 procenta zhruba na miliardu korun. „Hlavní úspory v této kategorii se týkaly marketingu, IT podpory a nemovitostí,“ uvedla banka.

Reklama

Celkový hrubý objem úvěrů vzrostl Skupině KB meziročně o 4,6 procenta na 825,5 miliardy korun. Celkový objem běžných klientských vkladů se oproti prvnímu čtvrtletí loňského roku zvýšil o 7,2 procenta na 1,05 bilionu korun.

Tomáš Salomon, šéf ČS

Tomáš Salomon: Pokles sazeb se nemusí propsat jedna k jedné do ceny hypoték

Šéfuje největší české bance již osm let. Tomáš Salomon je také spolu s několika podnikateli iniciátorem projektu Druhá ekonomická transformace. Česko už nemůže být montovnou, růst musí založit na větší přidané hodnotě, říká. Jak toho dosáhnout? Česká spořitelna investuje do programu finančního vzdělávání dětí, má ambici dosáhnout na všechny školáky. V letošním roce čeká pokles úrokových sazeb hypoték, zároveň jeho firma dál masivně investuje do nájemního bydlení. „Máme rozestavěno sedm set bytů a do dvou let budeme na tisícovce,“ říká šéf České spořitelny. Ta za letošní první čtvrtletí dosáhla zisk 5,7 miliardy korun, meziročně o 73 procenta víc.“ 

Přečíst článek

Celková aktiva Skupiny KB vzrostla k 31. březnu 2024 o 6,5 procenta na 1,615 bilionu korun. Banka měla přes 74 tisíc akcionářů, z toho 68 tisíc z České republiky. Většinovým akcionářem KB je s podílem 60,4 procenta francouzská banka Société Générale.

Dalším bankám, které hospodářské výsledky za první čtvrtletí zveřejnily v minulých dnech, čistý zisk meziročně stoupl. České spořitelně vzrostl o 73,3 procenta na 5,7 miliardy korun, Raiffeisenbank o 62 procent na 1,4 miliardy korun a Monetě Money Bank o 5,8 procenta na 1,3 miliardy korun.

Česká spořitelna

Snové čtvrtletí České spořitelny. Bance stoupl čistý zisk o více než 70 procent

České spořitelně (ČS) vzrostl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 73,3 procenta na 5,7 miliardy korun. Provozní zisk byl vyšší o 33,5 procenta, dosáhl 7,5 miliardy korun. Výsledek podle banky ovlivnily vyšší provozní výnosy, které stouply zejména v důsledku vyššího čistého úrokového výnosu a čistého výnosu z poplatků a provizí.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme