Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Komárkova MND smí ovládnout vlastníka zásobníku plynu v Dambořicích, vytěsnila Gazprom

MND
ČTK
 ČTK

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil společnosti Moravské naftové doly (MND) podnikatele Karla Komárka zvýšit podíl ve firmě Moravia Gas Storage (MSG), která provozuje zásobník plynu Dambořice na Hodonínsku. MND získaly 97,37 procenta akcií, dosud měl v MSG poloviční podíl ruský plynárenský podnik Gazprom. MND tak budou zásobník výlučně kontrolovat.

Reklama

„Podle Úřadu nebude mít spojení za následek podstatné narušení hospodářské soutěže. Rozhodnutí už nabylo právní moci,” uvedl ÚOHS.

MND na konci října informovaly, že upsaly nové akcie v nominální hodnotě 36 milionů korun, což zároveň zvýšilo základní kapitál MGS na 38 milionů korun.

Podzemní zásobník plynu Dambořice byl vybudován konverzí vytěženého ložiska ropy, na kterém se těžilo od roku 1986. Projekt zásobníku se začal připravovat od roku 2008, společnost MSG následně vznikla o pět let později jako společný podnik firem Gazprom Export a MND. Stavební práce na zásobníku začaly v květnu 2014, zásobník byl zprovozněn v červenci 2016.

Na trh výkupu zelené elektřiny vstupuje MND. Majitele solárů láká na jistotu ceny i odkupu

Na trh výkupu zelené elektřiny vstupuje MND. Majitele solárů láká na jistotu ceny i odkupu

Rodinné a bytové domy se solární elektrárnou do 50 kW mají další možnost, jak odprodávat přebytky své elektřiny. Využít k tomu mohou nově Solární účet, se kterým na trh přichází společnost Moravské naftové doly (MND). Ta slibuje zákazníkům transparentnost, dopředu známou cenu i jistotu odkupu.

Přečíst článek

Zásobník je téměř plný

Ruský Gazprom měl většinu kapacity pronajatou na základě smlouvy od roku 2013 na 15 let. V současnosti využívají kapacity zásobníku jiní dodavatelé plynu z Evropské unie. Rusové zásobník téměř od začátku války na Ukrajině přestali využívat. Podle MND je zásobník na začátku topné sezony téměř plný. Jeho kapacita je 448 milionů metrů krychlových, tedy asi 12 procent skladovacích kapacit plynu v České republice.

MND Group je součástí investiční skupiny KKCG podnikatele Karla Komárka. Společnost podniká v různých oblastech energetiky, od těžby ropy a plynu až po výrobu energie z obnovitelných zdrojů energie například geotermálními vrty nebo větrnou energií. Společnost působí také jako dodavatel energií. Kromě Česka MND Group funguje také v Německu a na Ukrajině.

Hazardu se daří. Provozovateli loterií Allwyn z Komárkovy skupiny KKCG rostl zisk i tržby

Hazardu se daří. Provozovateli loterií Allwyn z Komárkovy skupiny KKCG rostl zisk i tržby

Nadnárodní provozovatel loterií Allwyn International, který patří do skupiny KKCG miliardáře Karla Komárka, zvýšil ve druhém čtvrtletí očištěný hrubý provozní zisk (EBITDA) meziročně o 35 procent na 381 milionů eur, tedy 9,2 miliardy korun.

Přečíst článek

Vlastník skupiny KKCG Karel Komárek (vpravo) a americký senátor Joe Manchin na zahájení ostrého provozu továrny na metanol v Charlestononu v Západní Virginii.

KKCG Karla Komárka spustila miliardovou fabriku na metanol v Západní Virginii

KKCG miliardáře Karla Komárka pokračuje v expanzi na americký trh. Ve městě Charleston v Západní Virginii spustila provoz její továrna ma metanol. Ta bude důležitou surovinu dodávat na severoamerický trh.

Přečíst článek

Nejbohatším člověkem na světě je letos podle 37. ročníku žebříčku časopisu Forbes šéf podniku na prodej luxusního zboží LVMH Bernard Arnault.

Bernard Arnault je opět na vrcholu, mezi dolarovými miliardáři je jedenáct Čechů

Nejbohatším člověkem na světě je letos podle 37. ročníku žebříčku časopisu Forbes šéf podniku na prodej luxusního zboží LVMH Bernard Arnault. Majetek tohoto francouzského podnikatele časopis vyčíslil na 211 miliard dolarů (4,5 bilionu korun). Seznam nejbohatších lidí z Česka vede Renáta Kellnerová, do světového žebříčku dolarových miliardářů se poprvé dostalo 11 Čechů.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme