Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Federální obchodní komise v USA podala žalobu na Amazon. Připojilo se téměř dvacet států USA

Je to tady. Federální obchodní komise v USA podala žalobu na Amazon
ČTK
 ČTK

Americká Federální obchodní komise (FTC) podala dlouho očekávanou antimonopolní žalobu na americký internetový obchod Amazon. Tvrdí, že firma zneužívá svou dominantní pozici na trhu k vlastnímu prospěchu a nutí spotřebitele platit za zboží vyšší ceny, informovala agentura Reuters.

Reklama

K žalobě se kromě FTC připojili rovněž generální prokurátoři ze 17 členských států USA. „FTC a její státní partneři tvrdí, že Amazon v rámci svých praktik brání konkurenci a prodejcům ve snižování cen, zhoršuje kvalitu pro kupce, účtuje nadměrné poplatky prodejcům, brzdí inovace a brání soupeřům ve spravedlivém konkurenčním boji," uvedla FTC. Dodala, že požádala soud, aby firmě Amazon nařídil zastavit nezákonné praktiky.

Zuckerbergova Meta zaplatí miliardy za únik dat z Facebooku. Ale trvá na nevině

Zuckerbergova Meta zaplatí miliardy za únik dat z Facebooku. Ale trvá na nevině

Americká internetová společnost Meta Platforms se dohodla, že zaplatí 725 milionů dolarů (zhruba 16,5 miliardy korun) za urovnání hromadné žaloby, podle které umožňovala přístup k osobním údajům uživatelů třetím stranám, včetně výzkumné firmy Cambridge Analytica. Informovala o tom agentura Reuters. Meta je majitelem sociálních sítí Facebook a Instagram či komunikační služby WhatsApp.

Přečíst článek

Amazon podle FTC mimo jiné na své platformě znevýhodňuje prodejce, kteří se snaží nabízet zboží za nižší ceny než on. „Amazon nyní využívá monopolní sílu k poškozování svých zákazníků, a to jak desítek milionů rodin, které na jeho platformě nakupují, tak statisíců prodejců, kteří Amazon využívají k oslovení těchto rodin," prohlásila šéfka FTC Lina Khanová.

Amazon nyní využívá monopolní sílu k poškozování svých zákazníků, a to jak desítek milionů rodin, které na jeho platformě nakupují, tak statisíců prodejců, kteří Amazon využívají k oslovení těchto rodin," prohlásila šéfka FTC Lina Khanová.

Amazon označil žalobu FTC za mylnou. Uvedl, že žaloba poškodí spotřebitele, protože povede k nárůstu cen a ke zpomalení dodávek zboží zákazníkům. „Praktiky, které FTC napadá, pomohly podpořit hospodářskou soutěž a inovace v celém maloobchodním sektoru," uvedl právní zástupce Amazonu David Zapolsky.

Amazon investuje do startupu s AI čtyři miliardy dolarů

Další vzpruha pro AI. Amazon investuje do startupu čtyři miliardy dolarů

Americká internetová společnost Amazon investuje až čtyři miliardy dolarů (téměř 92 miliard korun) do start-upu Anthropic, čímž získá klíčového partnera v oblasti generativní umělé inteligence (AI).

Přečíst článek

Microsoft zaplatí tučnou pokutu za zásahy do soukromí dětí

Americká softwarová společnost Microsoft zaplatí ve Spojených státech pokutu 20 milionů dolarů (439 milionů korun) za to, že v rozporu se zákonem shromažďovala osobní údaje o dětech bez souhlasu jejich rodičů. V pondělí to oznámila Federální obchodní komise (FTC), do jejíž kompetence tyto případy spadají a s kterou se Microsoft na urovnání obvinění dohodl.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme